CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
El Laberinto del Fauno

Produktionsland:
Mexico, Spanien, USA

Produktionsår:
2006

Manuskript:
Guillermo del Toro

Producere:
Álvaro Augustín
Alfonso Cuarón
Bertha Navarro
Guillermo del Toro
Frida Torresblanco

Fotograf:
Guillermo Navarro

Klipper:
Bernat Vilaplana

Komponist:
Javier Navarrete

Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
Scanbox

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(213 stemmer)

Links
Filmens officielle hjemmeside

Læs også...
Nyheder:
26-02-07:
Oscar-vinderne 2007
18-01-07:
Efter brylluppet tættere på en Oscar
17-12-06:
Årets Golden Globe-nomineringer
29-04-06:
Cannes-filmene 2006
 
Anmeldelser:
01-03-16:
Crimson Peak
05-09-08:
Hellboy 2: The Golden Army
13-07-07:
The Devil's Backbone
03-01-05:
Hellboy
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
1,78:1

Lyd:
Dolby Digital 5.1, Dolby Surround 2.0

Ekstra materiale:
Videoprolog af Guillermo del Toro, The Power of Myth, The Faun and the Fairies, The Color and the Shape, Melody Echos the Fairy Tale, Mercedes Lullaby, Director’s Notebook, Storyboard, trailers.
Pans labyrint

Anmeldt af:Jacob Ludvigsen
Genre:Drama, Thriller
Varighed:118 minutter
Instruktør:Guillermo del Toro
 
Anmeldelsesdato:29-08-2007
Medvirkende:Som:
Ivana BaqueroOfelia
Sergi LópezCapitán Vidal
Maribel VerdúMercedes
Ariadna GilCarmen
Doug JonesFauno
Álex AnguloDr. Ferreiro
Se komplet creditliste her

Den labyrintiske vej mod enkeltheden
 
Latinamerikansk film har ikke siden 60’erne blomstret internationalt i samme grad som nu. Æren må først og fremmest tilskrives de brasilianske instruktører Walter Salles og Fernando Meirelles samt de tre mexicanske kammerater Alfonso Cuarón, Alejandro González Iñárritu og Guillermo del Toro. De fortæller alle drønenergisk, visuelt frapperende og med noget på hjerte, og ubesværet formår de at sammenblande en jordnær, ofte hård realisme med en stærk, påtrængende symbolik. I sin kombination af overraskende barskt drama og arketypisk eventyr er del Toros for nyligt Oscar-vindende Pans Labyrint måske det mest udtalte eksempel på dette. Et usædvanligt gribende eksempel, ingen må snyde sig selv for.


Copyright:
Camera Film
Guerillastyrker mod psykopatiske Vidal
Som i de allerbedste myter formår Del Toro at formidle noget kompliceret og nærmest uforståeligt i en helt enkel ramme. Den unge Ofelia flytter med sin gravide mor ind hos sin nye far, Kaptajn Vidal, i 1944, fem år efter Den Spanske Borgerkrigs afslutning, hvor en guerillahær stadig kæmper en mere eller mindre utopisk kamp mod Francos styrker. Vidal er mere interesseret i sit kommende drengebarn end i sin hustru, og helt ligeglad er han med Ofelia. Hun læser i stedet eventyr, indtil læsningen bliver håndgribelig, da hun i en gammel labyrint møder en mystisk faun. Faunen kan berette, at Ofelia er en forsvunden prinsesse, hvis uskyld dog muligvis er blevet ødelagt af livet i menneskeverdenen – og hun må derfor klare tre svære prøver for igen at kunne indtage sit magiske rige i udødeligheden.

Magisk realisme for den frie tanke
Om Ofelias mytiske udfoldelser er hendes egne indre opfindelser, eller om de er sande i filmens univers, er et tolkningsspørgsmål. I den sydlandske magiske realisme skal man ikke afkræve en logisk forklaring, men blot acceptere allegorien, der smukt lader de overnaturlige episoder i Ofelias eventyr og de særdeles virkelige begivenheder i kampen mod Vidal spejle sig i hinanden i et humanistisk antikrigsbudskab for den frie tanke og sjæl. del Toro slægter Carlos Saura på i sin antifascisme-tematik, Isabel Allende i sin fortællestil.


Copyright:
Camera Film
At gå magten imod
Fablens metaforiske simplicitet tilknyttes historien om oprøret mod fascismen. Den psykopatiske Kaptajn Vidal er det anakronistiske, onde system kropsliggjort, og det er ikke del Toros hensigt at beskrive ham, endsige fascismen, som et psykologisk sammensat fænomen. De virkelige valg minder om eventyrets, og gennem den skarpe symbolik fremstår budskabet lysende klart snarere end groft banaliserende. Sommetider skal det historisk uforståelige gøres mindre komplekst for at blive forståeligt – og for at anskueliggøre det indlysende rigtige i at træffe et farligt valg om at gå magten imod. Det uforståelige er inkarneret i Vidal, valget ligger i sidste ende hos Ofelia, men først hos Vidals tjener Mercedes og læge Dr. Ferreiro, som sætter deres liv på spil for at hjælpe oprørerne.

Feer, fauner og kæmpetudser
Nogen vil måske på papiret lade sig skræmme af en historie med feer, fauner og kæmpetudser. Men der er intet sukkersødt over hverken fabel eller virkelighed. Den labyrintiske eventyrverden, Ofelia farer vild og skal finde vej i, komplementerer den virkelige ved ligeledes at være hård og til tider uigennemskuelig. Eventyret er nok barnets, men langt fra barnligt – mere Brødrene Grimm end Disney. Pans Labyrint er brutal og blodig, og del Toro afliver flere af de umiddelbart sympatiske karakterer uden storladen patos. Bang – og så hurtigt videre! Ligesom i livet.

Fuldt fortjente Oscars
Håbet og desillusionen flettes uoverskueligt ind i hinanden, forstærket især af de mørke, kolde billeder fra virkelighedsscenerne. Inspireret af blandt andre Alice i Eventyrland, Goya og Troldmanden fra Oz har del Toro skabt et stilistisk pragtstykke, og filmens tre Oscars for Guillermo Navarros flotte fotografering, den gennemført troværdige makeup og den intet mindre end mesterlige scenografi er fuldt fortjente. Faktisk burde også Javier Navarretes musik have udskiftet sin nominering med en statuette. De melodisk melankolske toner spiller op i øregangene i flere dage, og man ønsker sådan set ikke, at de skal forsvinde.

del Toro i filmeliten
Guillermo del Toro har hidtil været kendt for interessante genrefilm i ikke mindst horror-, tegneseriefilmatiserings- og gyserafdelingen. Ved hjælp af en fortsat genresikkerhed og en dyb originalitet skruer han med Pans Labyrint en tand op for seriøsiteten og ambitionerne og indskriver sig i den absolutte filmelite. I sin til tider nærmest kyniske dysterhed virker hans film så meget desto mere ægte frem for unødigt tåremanipulerende, og netop derfor er det ikke en skam – og faktisk nærmest umuligt at lade være med – at fælde en tåre undervejs. Pans Labyrint er den mest helstøbte film, de danske biografer har set i år.
 
DVD-vurdering
(- af LB)
Det er en vældig sød intro, vi får af skaberen bag filmen Guillermo del Toro, og den lovende start udvikler sig snart til en gennemført guide gennem del Toros film. Første featurette ”The Power of Myth” er et langt interview med instruktøren, som omfattende forklarer og fortæller om eventyr generelt og Pans Labyrint i detaljer. ”The Faun and the Fairies” handler om det fantastiske kostume Doug Jones skulle optræde som faunen i samt de andre figurer som alruneroden, frøen og selvfølgelig den blege mand.

De næste tre featuretter er ganske korte, mens de seks indslag i ”Director’s Notebook” og de fem i ”Storyboard”-delen til gengæld er dybdegående og saglige, men stadig spændende.
Sidste punkt på menuen på disk 2 er teaser-traileren, mens den ’rigtige’ biograftrailer findes på disk 1.

Det er lige før, at det ikke kan blive mere luksuriøst. Et kommentarspor ville dog have gjort udgivelsen perfekt, men med al den baggrundsviden Guillermo del Toro & Co. uddeler behøver man næsten ikke mere information. Næsten!

Ekstra materiale:
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (27 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
0000000000
19-10-2010 23:21
måske tobias bare er mere til junkfilm, der kan sluges i store mængder uden at det efterlader en særlig følelse i en. Pans labyrint er helt fantastisk. Det føles som at dykke ned i sindet på "Ofelia" og blive kastet rundt i hendes drømme og forestillinger. uhyggeligt, smukt og magisk.

Joachim
31-3-2010 01:07
Den film er den bedste nogensinde.
Så fabelagtig!

.::::::::
10-11-2009 16:50
god film

...lol
31-10-2009 16:38
God film må jeg sige. Man skulle tro det var noget barnligt lort, men den er virkelig spændende !

Carsten
24-10-2009 22:15
Den film vil jeg aldrig glemme. . Den er stor filmkunst. Særligt vuggevisen...


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Det tredje mord16/8
The Equalizer 216/8
Nancy16/8
The Spy Who Dumped Me16/8
The Meg9/8
Mission: Impossible - Fallout2/8
Hotel Artemis26/7
Sicario 2: Soldado19/7
Mamma Mia! Here We Go Again19/7
Landet af glas19/7
Flere bio-anmeldelser
 
You Were Never Really Here10/8
Red Sparrow20/7
The Florida Project17/7
The Shape of Water16/7
Game Night13/7
Molly's Game6/7
Three Billboards Outside Ebbing, Missouri3/7
Black Panther2/7
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvilken bog leder John Cusack efter i Serendipity?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google