CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Sunshine

Produktionsland:
UK

Produktionsår:
2007

Manuskript:
Alex Garland

Producere:
Andrew Macdonald

Fotograf:
Alwin H. Kuchler

Klipper:
Chris Gill

Komponist:
Karl Hyde
John Murphy
Rick Smith

Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
SF Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(40 stemmer)

Links
Filmens officielle hjemmeside

Læs også...
Nyheder:
24-08-05:
Boyle og Garland samarbejder på ny
09-06-05:
Boyle rekrutterer stjerner til rumfilm
18-05-05:
Sci-fi på vej fra Danny Boyle
07-04-04:
Boyle mister sin film
09-02-04:
Boyle og Garland i rummet
 
Anmeldelser:
17-06-11:
127 Hours
05-08-09:
Slumdog Millionaire
07-02-08:
Stardust
13-06-06:
Millions
03-06-03:
28 Days Later
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
2,35:1

Lyd:
Dolby Digital 5.1

Ekstra materiale:
2 kommentarspor med hhv. Danny Boyle og Dr. Brian Cox fra The University of Manchester, 7 slettede scener inklusive kommentarer fra Danny Boyle, 22 webepisodes + intro fra Boyle, 2 kortfilm, biografteaseren og -traileren, link til hjemmesiden
Sunshine

Anmeldt af:Jacob Ludvigsen
Genre:Sci-Fi, Thriller
Varighed:103 minutter
Instruktør:Danny Boyle
 
Anmeldelsesdato:10-09-2007
Medvirkende:Som:
Cillian MurphyCapa
Rose ByrneCassie
Cliff CurtisSearle
Chris EvansMace
Michelle YeohCorazon
Benedict WongTrey
Se komplet creditliste her

En dystopisk solstrålehistorie
 
Da Ikaros ved hjælp af voksvinger fløj væk fra labyrintens fangenskab, kom han for tæt på solen. Vingerne smeltede, og Ikaros faldt i havet og døde. Det virker derfor som en dumdristig udfordring af skæbnen at opkalde et rumskib, der i menneskehedens navn skal flyve faretruende tæt på solen, efter den græske sagnhelt. Ikke bare én, men to gange. Det er ikke desto mindre, hvad man har gjort i Danny Boyles Sunshine, hvor Jorden for syv år siden mistede al kontakt til rumskibet Icarus I. Et nyt skib, Icarus II, frister i 2057 skæbnen endnu engang. Både ved med navnet at gentage hybris og ved at skulle kickstarte den udbrændende sol med menneskelig indgriben i naturens gang.


Copyright:
Fox Film
Atomladning mod solen
Universets uendelighed er på film et enestående miljø til at opfinde ultimative moraludfordringer, altopofrende heltegerninger og eksistentielle refleksioner over menneskets ubetydelighed. Sunshine udnytter dette potentiale i vid udstrækning. Solen er ved at uddø, og klaustrofobisk anbringes vi ombord på Icarus II sammen med de otte besætningsmedlemmer, hvis ikke ubetydelige mission er at affyre en atomladning mod solen for at holde menneskeheden i live.

Nødsignal fra Icarus I
Det avancerede rumskib med kunstig intelligens og indbygget iltskabende minijungle bevæger sig tættere og tættere mod solen og derfor også ind i den døde zone, hvor al kontakt til Jorden er afbrudt. Dér, hvor de mindste fejltagelser koster dyrt. Som i Kubricks Rumrejsen år 2001 ser vi i monumentalt langsomme bevægelser det enorme rumskib tage sig uudgrundeligt ensomt ud i stjernetågens ocean. Et kæmpemæssigt skjold beskytter skibet og dermed besætningsmedlemmerne fra solens ufatteligt kraftige stråler, og kommer skibet i en blot få grader for skæv vinkel i forhold til solen, er det slut.
Smertefrit går det selvfølgelig ikke. Intenst beskriver filmen den antændte psykologiske ængstelighed, der vokser frem mellem karaktererne, når rumskibets computerbevidsthed pludselig underkender deres ordrer, når de ofrer deres eget liv for menneskeheden, når de ofrer andres liv for menneskeheden – og når de pludseligt hører et gammelt nødsignal fra Icarus I!

Succesfuld genreblanding
Sunshines dilemmaer er set før, men filmen er – heldigvis – ingen Armageddon. Med dens stille, men fortættede apokalyptiske poesi slægter den nærmere Tarkovskijs Solaris og førnævnte 2001 på, tilsat Aliens kraftfulde uhygge. Denne genreblanding af sci-fi, horror, action og thriller i en filosofisk ramme slipper Boyle heldigt fra, og særligt skildringen af besætningsmedlemmernes forhold til selve livets kilde er vanvittigt godt beskrevet. I sekunderne før besætningens kaptajn udsættes direkte for solens dødbringende kræfter, spørger skibets psykolog Searle ham afdæmpet, men samtidig nysgerrigt forlangende: "Hvad ser du? Hvad ser du?" Rumskibspiloten Cassie drømmer heroverfor hver eneste nat om det frie fald mod solens ildrøde overflade. Searle øjner i sollyset en religiøs åbenbaring – Cassie blot en smertefuld død i rummets tomrum. Dødsdrift og dødsangst i ét smukt udtryk.


Copyright:
Fox Film
Boyles bedste siden Trainspotting
Som i sine tidligere film tilvejebringer Boyle nogle dybt eksplosive stemninger, der i Sunshine som i starten af 28 Days Later dystopisk inviterer til filosofisk eftertanke. Med skæve framings, et gennemført troværdigt rumlandskab af fantastiske farver og en mystisk, dragende lydside er Sunshine både effektiv sci-fi og en speciel og tankevækkende oplevelse, som desværre går lidt fløjten de sidste 25 minutters tid. Problemet er ikke, at afslutningen skruer voldsomt op for en hæsblæsende dramatik, men at det præsenteres i en noget rodet og forvirrende action-klipning, og at det overraskende twist ender ufrivilligt komisk. De allersidste par minutter synes desuden mest af alt påklistret for at behage publikum, og den afrunding klæder ikke filmens helhed. Sunshine gør sig derfor kun fortjent til fire stærkt brændende stjerner, men er alligevel i denne anmelders øjne Boyles bedste film siden det suveræne gennembrud Trainspotting.
 
DVD-vurdering
(- af LB)

Danny Boyle behøver ingen nærmere introduktion, men den anden herre, som har indtalt et kommentarspor, hedder Dr. Brian Cox (altså ikke skuespilleren), og har fungeret som videnskabelig konsulent på filmen. Både han og Boyle er værd at se filmen de to ekstra gange for, idet de leverer nogle fine og sammensatte informationer.

Ellers er det andet bonusmateriale også vældig interessant. Især de 22 web diaries er gode at få med, da de er lavet under langt mere afslappede forhold end diverse reklameindslag for mange film normalt er. Derudover er der en håndfuld slettede scener med kommentarer fra Boyle – inklusive en såkaldt ”alternativ slutning”. Her skal man dog ikke sætte næsen op efter de store modifikationer. Her er blot tale om minimale ændringer.

At instruktøren har valgt at vedhæfte to kortfilm på skiven, er ikke noget man ser ofte, men som filmmanden selv forklarer, så er dvd-udgivelserne en oplagt mulighed for at give folk lidt mere end bare selve filmen – og noget bag om den. Materialet bag om denne film er dog spændende nok i sig selv.

Ekstra materiale:




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (8 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Michelle
12-5-2010 21:25
Det er sjældent det sker, men for en gangs skyld ville jeg ikke have haft noget imod, at en film havde varet lidt længere. Sunshine kunne sagtens klare en ekstra 20-30 minutter, hvor der blev dvælet ved de smukke billeder, og særligt oxygenhaven.

Hello
19-1-2008 22:31
Hm... Er ikke rigtig til sci-fi, kan jeg konstatere. Men var vel egentlig okay. Synes bare den var lidt kedelig. Og så alligevel spændende. Men ret langt ude med ham manden fra Ikaros I. Det er altså for langt ude, sci-fi eller ej. Kunne dog godt lide Cillian Murphy, han spiller sgu m. acceptabelt.

Pictura
24-4-2007 23:44
En pærevælling af "2001", "2010", "Solaris" og "Alien"!!
Kort sagt: Intet nyt under solen!!

Tomas
15-4-2007 11:41
Jeg har just været i biografen og se Sunshine.
Historien går i al sin enkelthed ud at solen er ved at gå ud og en redningsrumstation er sendt af sted for at sætte en ny sol op så menneskeheden ikke forgår.
Undervejs sker der selvfølgelig flere uheld og besætningen på rumstationen kommer op at slås.
Da der ikke er ilt nok skal nogle slås ihjel så resten kan overleve( lyder det som en primitiv udgave af Robinson?), og for at det ikke skal være løgn er der en skjult person med om bord som vil slå alle ihjel.
Mest af alt minder Sunshine om Månebase Alpha og Aliens.
Den er ligeså troværdig min barndoms Jens Lyn.
Nogle af kulisserne kunne være genbrug.
Godt med papmache og dårlig skuespil(jeg kvier mig ved at skrive det)kunst.
Det eneste opløftende er guldrumhandskerne.
De kunne godt gå hen at danne mode for knallertkørere.
Filmen bliver afspillet øredøvende højt.
Det føles som at være til rockkoncert – bare ikke nær så godt.

Anmeldere har givet filmen gode anmeldelser og sammenlignet den med science fiction klassikeren Solaris af russeren Tarkovski som er en helt anden film med lange rolige sekvenser og intelligente dialoger og humor – en film som stiller alment menneskelige spørgsmål og er noget så sjældent som filosofisk.
Sunshine derimod.
Jeg vil skyde på at anmelderne alle sammen har været mellem 30 og 40 og af hankøn, for Sunshine er helt klart en drengerøvsfilm for skaldede mænd der ikke er blevet voksne og henrykkes over umådeholden brug af lys og lydeffekter.
Så kære piger.
Slå hælene i og bak baglæns hvis jeres kæreste vil have jer med ind at se filmen.
Den burde hedde Solarium.
Det er helt klart en af de dårligste biograffilm jeg nogensinde har set.

Papfis
14-4-2007 20:54
Katastrofefilm er en genre for sig, men det er Danny Boyles nye SUNSHINE også. Hvor film som ARMAGEDDON var action-bulder-og-brag, er SUNSHINE en filosofisk, ja nærmest smuk science fiction-thriller. Musikken og stilen minder af og til om det smukke sci-fic drama SOLARIS, og ligesom denne går filmen med det samme igang med det centrale emne og bevarer fokus i rummet uden samtidshistorier på Jorden, hvilket virker suverænt.

SUNSHINE er en smuk og dragende thriller, der skal ses af folk der ikke behøver heftig action, for så går man forkert med denne perle af en film.

* * * * *
ud af 6


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Vinterbrødre7/12
Tilbage til Montauk7/12
Suburbicon7/12
Thelma30/11
Kedi30/11
Lumière!23/11
Mordet i Orientekspressen23/11
The Square23/11
Justice League16/11
Rodin16/11
Flere bio-anmeldelser
 
Abernes planet: Opgøret1/12
Spider-Man: Homecoming27/11
Grusomme mig 320/11
Transformers: The Last Knight13/11
It Comes at Night10/11
The Mummy6/11
Filmen om Kaptajn Underhyler23/10
Baywatch20/10
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvilken film er ikke baseret på et værk af Philip K. Dick?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2017 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google