CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Hellboy 2: The Golden Army

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
2008

Manuskript:
Guillermo del Toro

Producere:
Lawrence Gordon
Lloyd Levin
Mike Richardson
Joe Roth

Fotograf:
Guillermo Navarro

Klipper:
Bernat Vilaplana

Komponist:
Danny Elfman

Censur:
Tilladt for alle over 11 år

Distributør:
UIP

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(28 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
22-01-09:
Oscar-nomineringerne 2009
29-04-08:
Del Toro klar til Hobbitten
04-12-02:
Perlman & Blair i Hellboy-filmatisering
 
Anmeldelser:
13-12-13:
Pacific Rim
29-08-07:
Pans labyrint
13-07-07:
The Devil's Backbone
03-01-05:
Hellboy
26-11-02:
Blade 2
 


Hellboy 2: The Golden Army

Anmeldt af:Kenneth McNeil
Genre:Action, Adventure
Varighed:121 minutter
Instruktør:Guillermo del Toro
 
Premieredato:05-09-2008
Medvirkende:Som:
Ron PerlmanHellboy
John HurtTrevor Bruttenholm
Selma BlairLiz Sherman
Doug JonesAbe Sapien/ The Chamberlain/The Angel of Death
Thomas Kretschmannstemme Johann Kraus
Jeffrey TamborTom Manning
Se komplet creditliste her

Farver og former, forvredne og fantastiske
 
Ned i kaninhullet. "Down, down, down. There was nothing else to do," som det udtrykkes i Carrolls Alice I Eventyrland. Ned til en verden befolket af fantasifostre, af talende kaniner og gale hattemagere.
Det fantastiske som attraktion, skiftene mellem fascination og frastødning som en vej ind i universet, som selve tiltrækningen. Hvad venter der om næste hjørne? En hjerter dame? En spøjs stribet kat? Og hvordan vil væsenet mon være af natur? God eller ond? Den rendyrkede usikkerhed, den totale uvished om næste optrin og næste spøjse figur, som afgørende "page-turner" fra mødet med til afskeden med Alice.


Copyright:
UIP
Mere snak, mindre fortælling
Ved mødet med Guillermo del Toros første spillefilm siden den mesterlige Pan's Labyrint er det svært at komme udenom Alice I Eventyrland. Der går ikke lang tid fra (gen)introduktionen af den røde djævel med det hårde ydre, men bløde indre, og til turen ned i kaninhullet.
En for længst glemt civilisations hævngerrige prins vil menneskeheden det ondt (bl.a. ved hjælp af den titulære Gyldne Hær), Hellboy og hans venner –– Liz, Abe samt den nytilkomne Johann Krauss – vil dem det godt.
Og dét er så historien. Vil det lykkedes den gemene Prins Nuada at samle den Gyldne Hær, eller vil Hellboy og co. komme i vejen? Et dejligt simpelt plot, der alligevel forvirres og forvikles op til flere gange gennem i alt fra romantikkens til diplomatiets navn, men uden egentligt at komme nogen vegne.
Meget snak, men meget lidt fremdrift. En gang i mellem med morsomme optrin – som da de to kærlighedsforvirrede helte Hellboy og Abe Sapien drikker øl og crooner sig i gennem Absolute Sucker Love Songs vol. 27 – men som oftest blot småkedsommelige.
Det er svært ikke at trille tommelfingre og hviske et sagte "kom nu videre", når Liz og Hellboy for tredje gang skal snakke villa, Volvo og vovhund. Superheltesoap? Nej tak. I hvert fald ikke i dén form. Og da slet ikke, når det mest interessante tema – Hellboy og co. over for os, de unormale, der bare vil være normale – kun flygtigt, nærmest provokerende flygtigt, berøres.

En fantast af format
Det er dog primært stof til efterrationalisering og -kritik, for når musikken først for alvor spiller – når Hellboy slår på tæven, Liz brænder, Abe filosoferer og monstrene vrimler frem – er der meget få falske toner. Hellboy 2 tæsker fremad og nedad, ned gennem kaninhullet.
Den høje, slanke elver-lignende Prins Nuada og hans søster, Nuala, danner en fin kontrast til Hellboy, men de er kun toppen af det mytologiske isbjerg. Snart sortklædte livvagter med falkehoved som den ægyptiske solgud Ra, kort efter en sær engel med enormt vingefang, væsener i alle farver og former, forvredne og fantastiske. Mytiske mystiske. Og så har jeg endda slet ikke nævnt titlens Gyldne Hær.
Der er ikke en finger at sætte på designet, der ikke blot løfter arven fra del Toros sidste, Pan's Labyrint, men jonglerer og leger med den med et helt urimeligt overskud. Et pift af Brødrene Grimm, et stænk af Clive Barkers mørke materie, et udblik til Dalis mest deliriske surrealisme – og alligevel helt, helt sin egen. Hvor almindelige dødelige drømmer i nogle enkelte former og farver, synes del Toro at omfavne dem alle, at være i dem alle.

Det er store ord, men tro mig: Det er også storslået design. Og det er dét, snarere end noget andet, der bærer The Golden Army. Der er gode one-liners, stærke action set-ups og, ja, Ron Perlman (af natur lige så kølig blå, som hans hud er brændende rød), men det er elementer, der snarere lader sig bestemme af end bestemmer det visuelle koncept. Hellboy 2 er film underordnet design. Et design, der ikke blot blænder, men brænder sig fast. Lige midt i iris.
 




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (17 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Anders
8-3-2009 10:09
Ringenes Herre + Fantastic four + Xmen + 5.element + flere andre = Hellboy 2.

Småkedelig film, men meget flot at se på. Fede action scener

at lugte
28-10-2008 08:48
jeg lugter

Heavenzanny
9-9-2008 16:31
Rasmus måske løbet af sporet for dig, men du drejer den da bestemt ikke ind på det rette emne igen?!? Hvorfor kritisere hvis man ikke har en dyt at tilføje??? Jeg spørger bare... Hvis man kritiserer andre kan man jo blot selv rette ind igen præsis ligesom Pep :P

Johnny Pepperoni
9-9-2008 14:41
Jim Henson Hour har jeg aldrig set, men jeg elsker da uden tvivl The Storyteller... John Hurt er fænomenal, men han kunne nu ikke redde de to sidste dele af Pirates filmene i mine øjne.

Hellboy 2 er for mig det modsatte af Wanted. En film der et så langt fra selvøjtidelig som overhovedet muligt, selvom den behandler et forholdsvist seriøst emne genren taget i betragtning. Den har overskud og er rig på fantastiske ideer, og så har instruktøren virkelig fået skabt et visuelt fantastisk univers. Ganske vist kører den en velkendt Hollywood formel, men stadig med en vis ironi (se f.eks. mange af kærlighedsscenerne som en parodi i stedet for at se dem som noget seriøst, og de er ganske morsomme)... og actionscenerne samt one-linerne er helt i top. Den ender med en 4/6 hos mig.

Rasmus
9-9-2008 12:30
Endnu en kommentarboks løbet komplet af sporet...


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Det tredje mord16/8
The Equalizer 216/8
Nancy16/8
The Spy Who Dumped Me16/8
The Meg9/8
Mission: Impossible - Fallout2/8
Hotel Artemis26/7
Sicario 2: Soldado19/7
Mamma Mia! Here We Go Again19/7
Landet af glas19/7
Flere bio-anmeldelser
 
You Were Never Really Here10/8
Red Sparrow20/7
The Florida Project17/7
The Shape of Water16/7
Game Night13/7
Molly's Game6/7
Three Billboards Outside Ebbing, Missouri3/7
Black Panther2/7
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Jerry Lewis-dramaet The Day the Clown Cried (1972) blev af pressen dømt så stødende, at filmen aldrig blev udgivet i biograferne – hvad handlede filmen om?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google