CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Joyeux Noël

Produktionsland:
Frankrig, Tyskland, UK, Belgien, Rumænien

Produktionsår:
2005

Manuskript:
Christian Carion

Producere:
Christophe Rossignon

Fotograf:
Walther van den Ende

Klipper:


Komponist:
Philippe Rombi

Censur:
Tilladt for alle over 11 år

Distributør:
Pan Vision

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(36 stemmer)

Læs også...
Anmeldelser:
03-06-08:
Fortæl det ikke til nogen
21-02-03:
Pigen fra Paris
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
16:9

Lyd:
Dolby Digital 5.1

Ekstra materiale:
Interviews, bag kamreaet, trailers
En dag uden krig

Anmeldt af:Frederik Asschenfeldt Vandrup
Genre:Drama, Krigsfilm
Varighed:111 minutter
Instruktør:Christian Carion
 
Anmeldelsesdato:18-10-2007
Medvirkende:Som:
Diane KrugerAnna Sörensen
Benno FürmannNikolaus Sprink
Guillaume CanetLieutenant Audebert
Gary LewisPalmer
Dany BoonPonchel
Daniel BrühlHorstmayer
Se komplet creditliste her

Mellem skyttegrave
 
1. verdenskrig er en af de værste krige, kloden har oplevet. Et gigantisk blodbad, hvor våbenteknologien stadig var primitiv nok til at utallige menneskeliv blev ofret i den ene ligegyldige offensiv efter den anden. I stedet for at fokusere på de forfærdelige begivenheder ved fronten, så har den franske instruktør Christian Carion i stedet rettet kameraet mod en fiktiv historie baseret på de mange rygter, der gik om den første juleaften under våben, d. 24. december 1914.

Pludselige fjender
Filmens åbning viser med raffineret tydelighed, hvor Europa står i disse år. Tre skolebørn, fra Tyskland, Frankrig og England, står ved katederet i deres respektive skoleklasser og reciterer nedværdigende digte om modstanderne. Det er elegant lavet, og efter en kort introduktion til filmens centrale personer, er vi dér, hvor filmen foregår – i skyttegravene ved frontlinjen et sted i det nordfranske. De centrale nationer i Europa er på ingen tid blevet kastet ud i en krig, som lokalbefolkningen ikke har samme forhold til som magthaverne – og derfor må man ty til primitive smædekampagner for at opildne kampgejsten blandt soldaterne.

Skønsang for fjenden
Dér, hvor vi befinder os, er tre hære kommet til at ligge meget tæt på hinanden: tyske, franske og engelske (dog repræsenteret af et skotsk regiment) soldater ligger i hver deres skyttegrav med mindre end 100 m. mellem. Der er træfninger om dagen, enkelte meningsløse fremstød beordret af generalerne langt fra fronten og ellers bare den almindelige tristesse i mudderpølen. Juleaften nærmer sig, og da en af de tyske soldater til daglig er operasanger med en handlekraftig dansk kæreste og kollega, så bliver han hentet hjem til officersklubben for at synge julen ind. Her bliver han genforenet med den skønne frøken Sørensen (spillet meget lidt dansk, men ganske klædeligt af Diane Krüger), og da han insisterer på også at komme ud i skyttegraven og synge for sine soldaterkammerater, så tager hun med. At historien her springer så mange logiske led over, at man i princippet skulle afvise den, kommer vi tilbage til.

Jul ved fronten
Vel tilbage i skyttegraven hvor synet af den danske frøken får varmen frem i soldaterne, synger vores tyske operasanger ganske belejligt julesalmen ”Glade Jul”, som jo findes på stort set alle europæiske sprog. Franskmændene og englænderne hører den, stemmer i med fransk accent og sækkepiber, og før man får tænkt en kritisk tanke står den tyske operasanger oppe mellem skyttegravene med et juletræ i den ene hånd og fuld volumen på sangmusklen. Utroværdigt, jo det skulle man mene! Historien herfra kan gøres ganske kort, generalerne mødes og aftaler våbenhvile juleaften – og snart er alle soldater oppe af skyttegravene og i fuld julehygge på den frosne jord mellem deres ufrivillige fængsler. Her spilles fodbold og afvikles julemesse i en skøn forvirring – og uden tanke på de konsekvenser, som den slags lystelighed naturligvis må få.

Splittelse
Her vil den kritiske læser og filmseer med en vis garanti korse sig, men to forhold taler til filmens forsvar. Det ene er, at der rent faktisk er veldokumenterede eksempler på, at fodfolket den første jul under våben trodsede alle gældende reglementer og fraterniserede med den fjende, som indtil få måneder før havde været deres naboer – og det andet forsonende element må tilskrives instruktøren Christian Carion, som midt i usandsynlighederne og den bimlende naive anti-krigs-prædiken alligevel formår at ramme en lang række ægte toner. Denne anmelder sad i hvert fald splittet mellem irritation over plothuller, utroværdige situationer og naiviteten i filmen – og hengivelse til øjeblikke, hvor den næstekærlige juleånd ganske overvældede den kritiske nerve og gav plads til det forsonende budskab om blot en gang imellem at se på tværs af fjendtlige barrierer og finde mennesket i vores modstander. I den forstand er der juleklassiker-potentiale i En dag uden krig - uden at det behøver være et eksempel til efterfølgelse.
 
DVD-vurdering
Der er interviews og en kort tur bag kameraet til rådighed. Interviewene er faktisk helt fornuftige, fordi de giver de medvirkende tid til at tale om emnerne.

Ekstra materiale:
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Hjertelandet20/9
BlacKkKlansman20/9
Bare Juliet20/9
The Predator13/9
The Seagull13/9
Mod solnedgangen13/9
In the Aisles6/9
Den dag på stranden6/9
The Raft5/9
Ordets magt30/8
Flere bio-anmeldelser
 
Peter Kanin3/9
Avengers: Infinity War31/8
Rampage Out of Control27/8
A Quiet Place24/8
Ready Player One17/8
Pacific Rim Uprising13/8
You Were Never Really Here10/8
Red Sparrow20/7
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvilken film har Morten Arnfred ikke instrueret?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google