CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
A Guide to Recognizing Your Saints

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
2006

Manuskript:
Dito Montiel

Producere:
Charlie Corwin
Clara Markowicz
Trudie Styler
Travis Swords

Fotograf:
Eric Gautier

Klipper:
Jake Pushinsky
Christopher Tellefsen

Komponist:
Jonathan Elias
Jimmy Haun
David Wittman

Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
Pan Vision

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(6 stemmer)

Læs også...
Anmeldelser:
14-09-17:
Borg
28-04-17:
American Honey
14-05-14:
Fruitvale Station
04-03-13:
Lawless
08-01-13:
Magic Mike
14-06-12:
21 Jump Street
24-06-11:
Rabbit Hole
04-02-11:
Wall Street: Money Never Sleeps
15-10-10:
Iron Man 2
02-07-10:
Sherlock Holmes
16-10-09:
Solisten
03-07-09:
Public Enemies
03-10-08:
Eagle Eye
19-08-08:
Min brors kæreste
20-06-08:
Stop Loss
20-06-07:
Bobby
30-01-07:
A Scanner Darkly
29-05-06:
Kiss Kiss Bang Bang
19-05-04:
Straffen
 

Læs også...
I temaet CinemaZone fejrer 8-års fødselsdag:
 
Den frie vilje
Kunsten at spille med musklerne del III - Interviews med Snyder, Butler & Co.
Kunsten at spille med musklerne del II - Interviews med Snyder, Butler & Co.
Kunsten at spille med musklerne del I - Interviews med Snyder, Butler & Co.
Grizzly Man
Arbejderens død
Gasolin'
The Brown Bunny
Top Gun
Peter Pan [2003]
Straffen
This is Spinal Tap
Freddy vs. Jason
Out for a Kill
My Big Fat Greek Wedding
Nattens børn
Planet of the Apes
Pearl Harbor
Seven
Three Kings

DVD-specifikationer
Billedformat:
16:9

Lyd:
Dolby Digital 5.1

Ekstra materiale:
Interviews, B-roll optagelser, trailer
A Guide to Recognizing Your Saints

Anmeldt af:Jacob Ludvigsen
Genre:Drama
Varighed:96 minutter
Instruktør:Dito Montiel
 
Anmeldelsesdato:31-10-2007
Medvirkende:Som:
Dianne WiestFlori
Robert Downey Jr.Dito
Shia LaBeoufDito som ung
Chazz PalminteriMonty
Rosario DawsonLaurie
Melonie DiazLaurie som ung
Se komplet creditliste her

Om forladelse
 
Mennesker, der snakker i munden på hinanden. Samtaler, der flyder ud i hinanden. Ord, der bliver væk i hinanden, mister deres betydning og blot bliver til snak, som umiddelbart forbinder mennesker i et rum, men samtidig udgør en solid væg mellem dem. Så de hver især står dér alene og med deres læber fremsiger lyde, som hurtigt forsvinder. Man siger ét, tænker noget andet, mener noget tredje. Sådan er der i den elektriske, multikulturelle gryde Astoria i New York, hvor den unge Dito Montiel vokser op i instruktøren af samme navns selvbiografiske A Guide to Recognizing Your Saints. Fuld af støj i alle ordets betydninger.


Copyright:
Miracle Film
Uroligt kamera, tilbagelænet soundtrack
Astoria er ikke et let sted at slippe væk fra, men heller ikke at vende tilbage til. Begge ting lykkes dog for Dito (Robert Downey Jr. som voksen, Shia LaBeouf som ung). Som succesfuld forfatter bosiddende i Los Angeles tvinges han modvilligt tilbage til rødderne pga. sin fars sygdom. I flashbacks til 80’erne ser vi den barndom, Dito flygtede fra, og her går miljøkarakteristik, personportræt og filmisk udtryk op i en højere enhed. Dito og kammeraternes målløse slentren omkring i gaderne, hvor kejtede tilnærmelser til kvarterets piger er højdepunktet, understøttes af Jonathan Elias’ tilbagelænede soundtrack, det nervøst voldelige og fattige miljø understøttes af det urolige kamera, og de hvileløse menneskers skiftevis undertrykte og oprørske følelser understøttes af den decentrerede, fragmenterede dialog. Cassavetes møder Kassovitz’ Hadet i Montiels dobbelte Sundance-prisvinder.

Opvækst brændemærket på kroppen
Dito er en af de heldigere drenge i området, for han er i det mindste ikke gul og blå af slag fra sin far, sådan som vennen, den selv voldelige Antonio er det. Men man forstår alligevel godt, Dito vil væk. Hans far, fremragende spillet af Chazz Palminteri, siger tit ”I love you”, men aldrig elsker han rent faktisk. Antonios skæbne er beseglet, Dito kan med sin opvækst brændemærket på kroppen stadig tage sin skæbne i egen hånd for at undgå det tragiske endeligt, der overgår flere af hans kammerater. Den voksne Ditos tur tilbage handler om at konfrontere fortiden og sin far, som aldrig har kunnet tilgive Dito for at flygte fra sit kvarter. Et smerteligt, men nødvendigt møde i en film, der handler om at forlade og at blive forladt. Om at turde svigte sin hjemstavn for egen lykkes skyld og om at få forladelse for dette fra nogen, men ikke alle. I den henseende er A Guide to Recognizing Your Saints en slags brutal, barsk udgave af Zach Braffs underfundige Garden State.


Copyright:
Miracle Film
Rastløs, barsk bekendelse
Det er Montiels fortjeneste, at alt dette levendegøres intenst, dybfølt personligt og af og til endda også underspillet humoristisk. Astoria fremstilles ikke blot som helvedes forgård, men også som et sted med en skæv, karismatisk befolkning og sin egen dobbelttydige poesi. Først og fremmest iscenesat ved hjælp af en især i første halvdel fremragende subjektiv kollision og syntese mellem lyd og billede. Reallydens kaotiske larm forsvinder pludseligt til fordel for stilheden eller musikkens toner, og samtaler høres forskudt af billedet, før klipningen indhenter personernes ord. Særligt i scenerne mellem Dito og vennen Mike, som sammen fantaserer om at blive rockstjerner, skaber dette fremragende lydbillede en døsende drømmeagtig sindsstemning som sårbar kontrast til kvarterets frenetiske kaos.
Med A Guide to Recognizing Your Saints har Montiel lavet en sitrende rastløs og barsk bekendelse, som vil overvælde enhver, der engang selv har måttet lade noget tilbage.
 
DVD-vurdering
Det er nogle rimelige ubrugelige korte interviews med de medvirkende, man har valgt at pryde udgivelsen med, samt filmens trailer og 1½ minuts ukommenterede klip fra optagelserne. Sølle.

Ekstra materiale:




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Justice League16/11
Rodin16/11
Glasslottet16/11
QEDA16/11
Ballerina9/11
The Killing of a Sacred Deer9/11
Monsieur Verdoux9/11
Den unge Karl Marx9/11
Human Flow9/11
The Shining9/11
Flere bio-anmeldelser
 
Filmen om Kaptajn Underhyler23/10
Baywatch20/10
Wonder Woman16/10
Pirates of the Caribbean: Salazar's Revenge9/10
Alien: Covenant6/10
Free Fire2/10
Get Out26/9
Kong Arthur: Legenden om sværdet25/9
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvilken spansk skuespiller inkarnerede den cubanske digter Reinaldo Arenas i Before Night Falls?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2017 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google