CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
2008

Manuskript:
David Koepp

Producere:
Frank Marshall

Fotograf:
Janusz Kaminski

Klipper:
Michael Kahn

Komponist:
John Williams

Censur:
Tilladt for alle over 11 år

Distributør:
UIP

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(69 stemmer)

Links
Filmens danske hjemmeside

Læs også...
Nyheder:
14-11-07:
Steven Spielberg modtager ærespris
01-06-05:
Nye manuskripter godkendt til Indy 4 og Rambo 4
28-10-04:
Ny forfatter genopliver Indiana Jones
07-10-00:
Indiana Jones 4 – update
 
Anmeldelser:
07-05-15:
Blade Runner - The Final Cut
01-02-12:
Cowboys & Aliens
27-10-11:
Tintin: Enhjørningens hemmelighed
05-12-07:
Transformers
31-10-07:
A Guide to Recognizing Your Saints
22-10-03:
Indiana Jones og det sidste korstog
22-10-03:
Indiana Jones og templets forbandelse
22-10-03:
Jagten på den forsvundne skat
 


Indiana Jones og Krystalkraniets Kongerige

Anmeldt af:Søren Langelund
Genre:Action, Adventure
Varighed:123 minutter
Instruktør:Steven Spielberg
 
Premieredato:22-05-2008
Medvirkende:Som:
Harrison FordIndiana Jones
Cate BlanchettIrina Spalko
Karen AllenMarion Ravenwood
Shia LaBeoufMutt Williams
Ray Winstone'Mac' George McHale
John HurtProfessor Oxley
Se komplet creditliste her

Eventyrer til alle tider
 
Til tonerne af John Williams’ ikonografiske fanfare red han triumferende ud i solnedgangen. Naturligvis iklædt hårdtslående pisk, blød hat og slidt læderjakke. Filmåret var 1989, og det lignede en smuk svanesang for en af filmhistoriens mest elskede figurer, Indiana Jones. Men 19 år ældre – og stadig lige dumdristig – er han nu tilbage i en film, som på alle måder burde være gået galt. Men modsat den fjortende Olsen-banden-film, den nye Star Wars-trilogi eller talrige andre forsøg på at gentage fortidens meritter, så lykkes det langt hen ad vejen Dr. Jones at overleve tidens tand. Indiana Jones og Krystalkraniets Kongerige føles fra start til slut som en rigtig Indy-film, og større kompliment kan den næsten ikke få.

Iklædt hhv. blød hat og sort paryk giver Harrison Ford og Cate Blanchett hinanden kamp til stregen
Copyright:
UIP
Elvis, bilræs og jordegern!
Efter en ualmindeligt kæk åbningssekvens med Elvis Presley-musik, bilræs og jordegern (bare rolig – det giver mening!) får vi det første gensyn med Indy på en afsides militærbase i Nevada-ørkenen. Året er 1957, og Hitlers naziregime er vel overvundet. Til gengæld er den kolde krig ved at æde USA op indefra, og fæle russiske agenter har indledningsvis krammet på vores helt, inden han som altid på spektakulær vis undslipper. Russerne er ude efter overnaturlige og forhistoriske artefakter, der kan bruges til at overtage verdensherredømmet, og da Indy er ekspert på dette område, vikles han snart ind i jagten på et sagnomspundet krystalkranie. En jagt, der fører ham – og Stalins udsendte – til Amazon-junglen, hvor kraniet ifølge legenden giver magiske kræfter til den, der fører det tilbage til dets hellige tempel.

Originalen er tilbage
Selvom historien for uindviede kan lyde en kende urealistisk og overdrevet, så leveres den tilpas charmerende og fascinerende, så det først er efterfølgende, man genvinder sin logiske sans. Som man kunne have håbet på. Det lykkes makkerparret Steven Spielberg og George Lucas at genskabe såvel den humoristiske lethed og narrative elegance i tempo, stil og kulørt action, som vi kender og elsker det fra de første film. Såvel det trænede som utrænede øje vil således ikke have svært ved at spotte den enorme kvalitetsforskel sammenlignet med de mange efterligninger i adventure-genren som senest de kønsløse National Treasure-film. Jo, Harrison Ford er blevet to årtier ældre, men i sin karrieredefinerende signaturrolle er han stadig i fuld firspring. Godt bakket op af en herlig Cate Blanchett som kold, kommunistisk kommandørkælling fra helvede og en kun delvist irriterende Shia LaBeouf som Indys unge sidekick-rebel.

Ved Indys side på det meste af eventyret er det unge rebelske sidekick Mutt Williams i Shia LaBeoufs velfungerende skikkelse
Copyright:
UIP
Sommeren er reddet?
Som forventet vrimler det også med veltimede gimmicks, tørre one-liners, klamme kryb og slibrige slanger, ligesom Spielberg for den opmærksomme tilskuer finder tid til at udsprede skønne referencer til såvel den oprindelige trilogi som Lucas-gennembruddet American Graffiti og Marlon Brando-klassikeren The Wild One. Det eneste, man således for alvor savner, er den tredje films dybe figurindsigt i spejlingen mellem Dr. Jones Jr. og Sr. i Sean Connerys suveræne skikkelse. Eller noget tilsvarende der for alvor sætter sig i erindringen.
Som det altoverskyggende artefakt har krystalkraniet heller ikke en Hellig Grals eller en Pagtens Arks særlige, historiske genkendelses- og gennemslagskraft. Men det er dog akkurat godt nok til at være omdrejningspunkt for en herligt eskapistisk omfavnelse af barndommens umiddelbare fabelfascination.

Nervøse fans af den oprindelige trilogi kan således ånde lettet op. Selvom det fjerde Indiana Jones-eventyr langt fra er på højde med seriens bedste, er vores til alle tider yndlingseventyrer tilbage med manér.
 




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (62 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Alex A.
2-3-2015 20:50
synes det er sjovt at i har ændret karakteren for filmen, fra 5 til 4 stjerner. Og slettet nogle indlæg hvor jeg diskuterede om at karakteren var alt for høj på daværende tidspunkt med anmelderen.

Det er jo lidt latterligt.

Allan K.M.
25-8-2009 08:49
Hvorfor denne film har fået så mange slag, forstår jeg ganske enkelt ikke. Synes den er vidunderlig og præcis i samme ånd som de første tre.

En pragtfuld omgang vidunderlig pladder, om man vil...

Mrs. Nobody
4-8-2009 12:30
Jeg kan godt li filmen og Lucas og Spielberg gør det godt men......
slutningen er skuffende. Alt det der alien noget vidste man ville komme og det mest af tiden havde jeg allerede regnet filmen ud. Men Ford gør det som altid super godt og han er the one and only Indiana Jones, helt sikkert!
Shia LaBeouf gør det okay men kommer ikke nok i dybten med sin rolle (håber i ved hvad jeg mener) og synes stadig han gør det bedst i Eagle Eye. Sorry.

René
4-6-2009 02:08
Elendig!

Hvordan den kan få 5 Stjerner er mig en gåde

Indiana
2-11-2008 00:01
*En af de største skuffelser i lang tid.


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Skyscraper12/7
Under træet5/7
Ant-Man and the Wasp4/7
Du er den28/6
Hereditary28/6
Far til fire i solen28/6
Huset ved havet28/6
Ocean's 821/6
Violinisten21/6
Love, Simon21/6
Flere bio-anmeldelser
 
The Shape of Water16/7
Game Night13/7
Molly's Game6/7
Black Panther2/7
Den skjulte tråd29/6
Coco22/6
De originale21/6
Darkest Hour14/6
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvilken fællessang får de rappe replikker til at forstumme i Casablanca?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google