CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Arn - Riket vid vägens slut

Produktionsland:
Sverige

Produktionsår:
2008

Manuskript:
Hans Gunnarsson

Producere:
Waldemar Bergendahl

Fotograf:
Eric Kress

Klipper:
Søren B. Ebbe

Komponist:
Tuomas Kantelinen

Censur:
Tilladt for alle over 11 år

Distributør:
SF Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(23 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
11-03-07:
Optagelserne til Arn fortsætter i Sverige
18-07-06:
Danske penge i Nordens største filmatisering
10-01-06:
Guillou-filmatiseringer på vej
 
Anmeldelser:
12-10-12:
Nobels testamente
15-07-08:
Arn - Tempelriddaren
 


Arn II - Riget ved vejens ende

Anmeldt af:Frederik Asschenfeldt Vandrup
Genre:Adventure
Varighed:128 minutter
Instruktør:Peter Flinth
 
Premieredato:19-09-2008
Medvirkende:Som:
Joakim NätterqvistArn Magnusson
Sofia HelinCecilia Algotsdotter
Jakob CedergrenEbbe Sunesson
Stellan SkarsgårdBirger Brosa
Joel KinnamanSverker Karlsson
Gustaf SkarsgårdKong Knut Eriksson
Se komplet creditliste her

Tempelridderen og nonnen
 
Svenske Jan Guillous trilogi om tempelridderen Arn har været et hit på ungdoms- og voksenværelser over hele Skandinavien, og det var derfor ganske naturligt, at en række skandinaviske producenter gik sammen om den hidtil dyreste produktion i vores del af verden i forsøget på at få den bredt favnende litterære succes omsat til film. Tempelordenen har en naturlig appel i denne tid, hvor alt der bærer det letgenkendelige malteserkors emmer af mystik, hemmelighedskræmmeri og måske endda mord.


Copyright:
SF Film
Her er Arn anderledes reel. En skæbnefortælling spændt over et helt liv for en bonde fra slutningen af 1100-tallets Västra Götaland. To slægter kæmper om magten over det frodige skovland, og den første af de to film, trilogien blev omsat til, fortalte om Arns opvækst, mødet med den skønne Cecilie og den straf, som ramte de unge elskende så hårdt. Hun røg i kloster og han blev smidt i en brynje og af sted til korstogenes blodige slagmarker omkring Jerusalem. Her mødte han ved et skæbnebestemt tilfælde den arabiske krigsherre Saladin, som forsøgte at holde de invaderende kristne tropper ude.

Vi åbner adskillige år efter den første films sidste billede. Arn er blevet borgherre i Gaza, Cecilie har overlevet under den strenge moder Rikissas åsyn i klostret. Arns barndomskammerat Knut er konge i det politisk ustabile rige, og han trues konstant af Sverker-slægten, der har den danske konges støtte. Det er en forudsætning at have den første film i nogenlunde klar erindring – eller at have læst bøgerne på forhånd – for Arn - Riget ved vejens ende er uden omsvøb en direkte fortsættelse af historien, optaget samtidig med den første film. Både Arn og Cecilie tæller utålmodigt ned til den dag, de har udstået deres straf og atter kan forenes. Og dagen kommer. De elskende mødes – blot for at konstatere at ufreden følger med fra klostertilværelsen og ørkenvarmen til de svenske skove, hvor grundfundamentet til det senere samlede Sverige er ved at blive støbt gennem et bitter strid med den offensive danske konge.


Copyright:
SF Film
De to film om Arn skal have den store ros, at de på intet tidspunkt forsøger at lefle for deres publikum. I en tid, hvor man kun sjældent tør producere en film til ungdomspublikummet uden sjove vignetter og et højt tempo til at holde opmærksomheden fanget, er det en befrielse at se to skandinaviske tv-stationer som svensk TV4 og DR fastholde et adstadigt tempo og kravet om autenticitet til materialet. Arn føles gammeldags, men i positiv forstand, hvor man giver sig tid til at skabe den rette stemning omkring de to hovedpersoner, hvis lidelseshistorier står så centralt. For det er Arn og Cecilie, der handler om. Guillous vidtfavnende bøger rummer både det storpolitiske aspekt, den drevne actionscene og kærlighedshistorien, men danske Peter Flinth – der fint har løftet opgaven med at føre filmatiseringerne sikkert i land – har fornuftigt nok valgt et centralt fokus på de to hovedpersoners historie. Vi får bestemt både action og en fornemmelse af det politiske spil om magten i Götaland, men filmens rygrad findes i de længselsfulde blikke, som veksles på tværs af slægter, skæbner og, i en stor del af filmen, kontinenter. Dér står Arn - Riget ved vejens ende stærkt, som et autentisk og storladent drama om vores fælles fortid fortalt i flotte billeder og en stor tro på styrken i historien. Forhåbentlig kvitterer publikum og viser, at underholdning for det brede publikum ikke behøver gå efter laveste fællesnævner for at blive en succes – og det er oplagt at tro, at Arn-serien med tiden kan blive en velkommen jule-tv-klassiker på de to producerende stationers programflade.
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Hjertelandet20/9
BlacKkKlansman20/9
Bare Juliet20/9
The Predator13/9
The Seagull13/9
Mod solnedgangen13/9
In the Aisles6/9
Den dag på stranden6/9
The Raft5/9
Ordets magt30/8
Flere bio-anmeldelser
 
Peter Kanin3/9
Avengers: Infinity War31/8
Rampage Out of Control27/8
A Quiet Place24/8
Ready Player One17/8
Pacific Rim Uprising13/8
You Were Never Really Here10/8
Red Sparrow20/7
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvor mange Alien film har Sigourney Weaver spillet med i?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google