CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Zwartboek

Produktionsland:
Holland, Belgien, UK, Tyskland

Produktionsår:
2006

Manuskript:
Gerard Soeteman, Paul Verhoeven

Producere:
Jeroen Beker
Teun Hilte
San Fu Maltha
Jens Meurer
Frans van Gestel

Fotograf:
Karl Walter Lindenlaub

Klipper:
Job ter Burg
James Herbert

Komponist:
Anne Dudley

Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
Nordisk Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(17 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
05-11-07:
European Film Awards 2007 - de nominerede!
30-08-05:
Verhoeven klar med Black Book
 
Anmeldelser:
13-09-07:
Attentatet mod Hitler
29-01-02:
RoboCop [1987]
14-02-01:
Hollow Man - Usynlig
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
16:9, 2.35-1

Lyd:
Dolby Digital 5.1

Ekstra materiale:
Intet
Black Book

Anmeldt af:Jacob Ludvigsen
Genre:Drama
Varighed:139 minutter
Instruktør:Paul Verhoeven
 
Anmeldelsesdato:10-12-2007
Medvirkende:Som:
Carice van HoutenRachel/Ellis
Sebastian KochLudwig Müntze
Thom HoffmanHans Akkermans
Halina ReijnRonnie
Waldemar KobusGünther Franken
Derek de LintGerben Kuipers

Overlevelsens mange ansigter
 
Efter næsten 25 år i amerikansk filmfarvand vender den hollandske instruktør Paul Verhoeven tilbage til sit hjemland. Det sker med Black Book, som langt hen ad vejen ligner et krigsmelodrama så klassisk, at man næsten kunne tro, at det var genrens mester David Lean, der stod bag. De mange nøgne bryster og den i perioder meget direkte vold afslører dog sporadisk Verhoevens umiskendelige signatur fra film som RoboCop og Basic Instinct. Heldigvis går denne blanding af slibrig lummerhed, sjældent set lige i film om 2. verdenskrig, godt i spænd med velturneret, spændingsmættet historiefortælling om endnu en af de skæbnetunge dråber i krigens blodrøde hav.


Copyright:
Nordisk Film
Det gode og det onde på begge sider
Mange 2. verdenskrigsfilm er basale fortællinger om det gode og det onde, og det samme gælder for så vidt Black Book. Mere interessant er det dog, at der her ikke ulig Clint Eastwoods Letters from Iwo Jima gøres plads til, at det gode og det onde findes i begge lejre. Fascismen findes blandt modstandsfolkene og i befrielseshæren, humanismen blandt nazisterne. I centrum står den jødiske Rachel, der forhindres i sit forsøg på at flygte fra det besatte Holland og i stedet må overvære hele sin familie blive skudt ned af kyniske tyske officerer, der spekulerer i at dræbe rige jøder for at stjæle deres værdier. Hun tilslutter sig modstandsbevægelsen og indvilliger i at infiltrere kredsen omkring de højtstående Nazi-officerer med en af de mest omkostningsfulde metoder af alle: At gå i seng med fjenden.

Pirrende spænding
Rachel – under dæknavnet Ellis de Vries – må balancere mellem at leve i et troværdigt kærlighedsforhold til den tyske officer Müntzte og at levere brugbare informationer til modstandsfolkene, men efterhånden bliver både forholdet mere ægte og informationerne mere farlige at udveksle. Med fremdrift, plotudvikling og overraskelser i samtlige af filmens 145 minutter vitaliserer Verhoeven både dramatisk actionmættede enkeltscener og et pirrende overordnet thriller-narrativ. Hvem stikker hvem? Hvem er til at stole på? Først til sidst taber man pusten i det lidt for spegede net af fordækt jøde-udnyttelse, men indtil da har man fået en så underholdende og nuanceret krigshistorie, at det betyder mindre.


Copyright:
Nordisk Film
Letbenet charmeuse
Verhoevens karakteristiske brutalitet klæder filmen, der derved ikke bliver for overdrevent sentimental i sin ellers ufravigeligt melodramatiske facon. Også de gode lider tab og ydmygelser, som ikke blot forbigås antydende. Sommetider synes de tilfældige sammentræf, der er melodramaets følgesygdom, lidt for mange og for tykke, og i få scener mellem Rachel/Ellis og Müntzte tipper vægtskålen over med klæge replikker. Langt overvejende giver netop forholdet mellem de to dog filmen en karaktermæssig troværdighed, der står mål med den stilsikre periodeskildring i æstetik og miljøbeskrivelse. Carice van Houten som Rachel er et kup med sine ubesværede skift mellem determineret, hævnsøgende offer og letbenet charmeuse med et helt uimodståeligt smil, og Sebastian Koch (kendt fra De andres liv) er tilsvarende nuanceret, balancerende mellem blød kompromissøger og disciplineret soldat.

Overlevelsens mange ansigter
Vellykket formår Verhoeven at lade eftertanken og refleksionerne omkring krig, mål og midler og ussel profitorienteret kynisme være en naturlig del af en grundlæggende interessant historie. Tankevækkende er f.eks. bifiguren Ronnie, der snedigt formår at leve i sus og dus trods krigens kår ved velvilligt at tilbyde sin krop og sit selskab til de skiftende magthaverne. Både kontrastfyldt og komplementerende spejler Rachels stormombruste og tragiske historie sig i Ronnies. Overlevelsen har mange ansigter, men ikke alle er lige pæne. Sådanne pointer fortælles uden at bremse op for udvikling og spændingsopbygning, og Black Book er derfor først og fremmest en sikkert eksekveret og fængslende film af episk kaliber.
 
DVD-vurdering
Intet ekstramateriale.

Ekstra materiale:
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Sicario 2: Soldado19/7
Mamma Mia! Here We Go Again19/7
Landet af glas19/7
Skyscraper12/7
Under træet5/7
Ant-Man and the Wasp4/7
Du er den28/6
Hereditary28/6
Far til fire i solen28/6
Huset ved havet28/6
Flere bio-anmeldelser
 
The Shape of Water16/7
Game Night13/7
Molly's Game6/7
Black Panther2/7
Den skjulte tråd29/6
Coco22/6
De originale21/6
Darkest Hour14/6
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvilken spansk skuespiller inkarnerede den cubanske digter Reinaldo Arenas i Before Night Falls?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google