CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
I Have Never Forgotten You: The Life & Legacy of Simon Wiesenthal

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
2007

Manuskript:
Marvin Hier, Richard Trank

Producere:
Marvin Hier
Richard Trank

Fotograf:
Jeff Victor

Klipper:
Inbal B. Lessner

Komponist:
Lee Holdridge

Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
Miracle Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(5 stemmer)

Links
L&aeligI Have Never Forgotten You

Anmeldt af:Jacob Ludvigsen
Genre:Dokumentar
Varighed:105 minutter
Instruktør:Richard Trank
 
Premieredato:22-02-2008
Medvirkende:Som:
Simon Wiesenthal
Frederick Forsyth
Marvin Hier
Ben Kingsley
Nicole Kidmanfortælleren

Livslang kamp mod fortidens traumer
 
"Jeg kan ikke stoppe", svarer Simon Wiesenthal på spørgsmålet om, hvorvidt det ikke er på tide at lade være fortid være fortid og 50 år efter Anden Verdenskrigs ophør holde inde med de stædige forfølgelser af nu tussegamle nazistforbrydere. For den berømmede nazijæger havde krigen ingen ende. Der må gøres afregning for fortidens synder, hvis man skal være i stand til at vende blikket fremad. Retfærdigheden må ske fyldest, og Wiesenthal stod i sidste ende temmelig alene med dette projekt – og derfor kunne han altså ikke stoppe sin kamp for at få mere eller mindre prominente krigsforbrydere stillet for retten. Richard Tranks dokumentarfilm I Have Never Forgotten You leverer et historisk vidnesbyrd over et imponerende livstykke.


Copyright:
Miracle Film
Pågreb Adolf Eichman
Wiesenthal mistede 89(!) familiemedlemmer under jødeudryddelsen og selv overlevede han kun med nød og næppe kz-lejrens mareridt. Man forstår således hans incitament – og beundrer hans stamina. Den berygtede Adolf Eichman samt den soldat, der pågreb Anne Frank, var blandt de 1.100 nazister, som takket være Wiesenthal ikke undslap deres fortjente skæbne foran en domstol. Det kan lyde dramatisk, når man hører, hvordan han nedlagde et utal af forbrydere, der blandt andet havde søgt skjul i Sydamerikas landsbyer. Men søgen efter spor i alverdens tørre dokumenter har nok i højere grad end Martinis og hurtige biler været Wiesenthals liv. Han har dog ikke kunnet undgå en vis modstand af den grund. Jægeren blev i perioder selv bytte, anklaget for at være for unøjagtig og i nogle tilfælde direkte fejlagtig i sine beskyldninger.

Wiesenthal med tåre i øjnene
Selvom det er positivt, at filmen ikke fortier disse kritiske røster, er den alt i alt lagt an som en posthum hyldest til sin hovedperson. Men en hyldest, der i kraft af sine gode interviews med menneskene omkring Wiesenthal og dens uhyggelige arkivmateriale af både levende og døde skeletter fra udryddelseslejrene også har en betydning ud over det snævre personportræt. Som en aldrig uvigtig påmindelse om en af historiens værste forbrydelser og som en fin, men dog meget traditionelt fortalt dokumentar. Det er svært ikke at blive berørt af særligt interviewbidderne med Wiesenthal selv, og hans ofte tårevædede øjne afspejles nemt i tilskuerens. Man får fornemmelsen af en mand, som ikke kun græder over sin egen og sin families tragiske oplevelser, men over de udryddedes som sådan – og man bliver derfor desto mere påvirket af hans udtalelse om, at han stadig tror på det gode i mennesket.


Copyright:
Miracle Film
Nicole Kidman som fortæller
Det kunne have været spændende, om filmen i højere grad gik i dybden med motiverne for og drivkraften bag efterkrigstidens rettergang og helingsproces. Hævn eller retfærdighed? Tilgivelse eller straf? De moralske diskussioner af et helt kontinents traumatiske rekonvalescens berøres kun overfladisk. I Have Never Forgotten You står alligevel som en væsentlig film, hvis pointer man husker, men hvis form man hurtigt glemmer. Et sympatisk værk, der afveksler passende mellem Nicole Kidmans behagelige fortællerstemme, en kærligt humoristisk tone og en nødvendig alvor – og finder en god balance mellem de fortidige og nutidige klip. Wiesenthal glemte aldrig fortidens bødler – og takket være Richard Trank glemmer vi nu aldrig Wiesenthals prisværdige bedrifter.
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (2 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Jacob Ludvigsen
25-2-2008 19:15
Den går kun i Vester Vov Vov i Kbh og Café Biografen i Odense.

Peter
25-2-2008 19:05
Er der forresten nogen der ved hvor filmen går henne? Har søgt, men synes ikke umiddelbart jeg kan finde nogle steder.


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Sicario 2: Soldado19/7
Mamma Mia! Here We Go Again19/7
Landet af glas19/7
Skyscraper12/7
Under træet5/7
Ant-Man and the Wasp4/7
Du er den28/6
Hereditary28/6
Far til fire i solen28/6
Huset ved havet28/6
Flere bio-anmeldelser
 
The Shape of Water16/7
Game Night13/7
Molly's Game6/7
Black Panther2/7
Den skjulte tråd29/6
Coco22/6
De originale21/6
Darkest Hour14/6
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvilket sport spilles der i den svedige scene i Top Gun?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google