CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Ratatouille

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
2007

Manuskript:
Brad Bird

Producere:
John Walker

Fotograf:


Klipper:
Darren T. Holmes

Komponist:
Michael Giacchino

Censur:
Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år

Distributør:
Disney

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(90 stemmer)

Links
Filmens danske hjemmeside

Læs også...
Nyheder:
25-02-08:
Oscar-vinderne 2008
11-02-08:
PGA og WGA går til Old Men
11-02-08:
Bafta Awards 2008 - vinderne
04-02-08:
Robert-vindere 2008
23-01-08:
Oscar-nomineringerne 2008
23-12-07:
Boston, Chicago og Dallas vælger Coen-brødrene
22-12-07:
Kritikerpriser fra Californien
19-12-07:
Satellite Awards 2007
17-12-07:
AFI's Top 10 for 2007
06-12-07:
National Board of Review vindere 2007
16-10-07:
Hollywood vælger årets bedste
30-01-04:
Pixar dumper Disney
 
Anmeldelser:
30-08-18:
De Utrolige 2
31-05-16:
Den gode dinosaur
02-10-09:
Op
29-08-08:
Wall E
28-03-05:
De utrolige
24-03-04:
Find Nemo
21-08-02:
Monsters, Inc.
23-11-00:
Toy Story 2
09-05-00:
Drengen og jernkæmpen
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
Widescreen 2.40:1, anamorphic

Lyd:
Dolby Digital 5.1
på dansk, norsk og engelsk

Ekstra materiale:
- En helt ny tegnet kortfilm
- Fin mad og film
- Bird og mesterkokken Thomas Keller
- "Det store løft" kortfilm fra Pixar
- Paris bliver bygget
- Figurene i filmen
- Bag kulisserne - dokumentar
- Slettede scener
- Utroligt men spiseligt - 3 klip med Remy
Ratatouille

Anmeldt af:Søren Langelund
Genre:Animation, Komedie
Varighed:108 minutter
Instruktør:Brad Bird
Jan Pinkava
 
Anmeldelsesdato:15-02-2008
Medvirkende:Som:
Patton Oswaltori. stemme Remy
Nikolaj Lie Kaasdk. stemme Remy
Lou Romanoori. stemme Linguini
Jonas Schmidtdk. stemme Linguini
Janeane Garofaloori. stemme
Karoline Munksnæsdk. stemme Colette
Se komplet creditliste her

Luksusmåltid for alle sanser
 
Pixar har gjort det igen. 3D-drømmefabrikken over dem alle, som med sin særlige kombination af legende professionalisme, innovative tekniske finesser og eventyrligt troværdige dannelseshistorier egenhændigt i en årrække har stået for giganten Disneys tegnefilmssucceser. Var man efter Biler i tvivl om, at gassen var ved at gå ud af ballonen, kan man roligt ånde lettet op før mødet med Ratatouille, der har Brad Bird (De utrolige, Drengen og jernkæmpen) i instruktørstolen og genindtager den førerposition til Pixar, som pludseligt aldrig syntes dem ude af hænde.


Copyright:
Buena Vista
Umulige, troværdige drømme
Ratatouille er noget så usædvanligt som en 3D-animationsfilm, som tør sætte sin lid til historien og figurerne frem for et virvar af farvestrålende og tempofyldte actionsekvenser. En – selv for Pixar – ambitiøs historie, der prøver at sælge ideen om, at en madglad rotte kan være crème de la crème af Frankrigs mange gudbenådede kokke. Askepot og Klodshans kan godt gå hjem og lægge sig – dét her er en eventyrfortælling om umulige drømme mod alle odds. En fortælling, som sært nok virker ud over al forventning.
I centrum er Remy – det sorte får i rottereden. En rotte, som ikke er tilfreds med efterladenskaber til morgen, middag og aften. Hans passion og talent for madkunsten udstilles for alvor, da han i al hemmelighed hjælper en talentløs afrydder til at blive chefkok på Paris’ fineste spisested. Men foruden at skulle undgå de mange farer for at blive opdaget, skal Remy både overkomme en mistroisk familie, et lavt selvværd, restaurantens pengegriske tidligere chef samt en madkritiker sendt fra helvede, før han kan nyde sin velfortjente succes.

Næsten fejlfrit populærkunst
Remy er en kompleks og elskværdig heltefigur, som både er tredimensionel hvad angår animation og karaktertegningen. Igennem ham stables en dybde på benene, som synes tidløs frem for søgt. Der er intet popkulturelt knæfald for laveste fællesnævner for at score nemme point, og meget af morskaben er i bedste stumfilmstradition bygget op omkring opfindsomhed og fysisk komik. Dette fungerer både som helhed og i funklende enkeltøjeblikke – og dem er der mange af. Selvom plottet får det indre barnesinds fantasi i tale, er det ydermere bemærkelsesværdigt, hvor lidt der tales ned til vi voksne. ’Børnefilm’ vil være et groft forsimplende prædikat at bruge om Ratatouille.


Copyright:
Buena Vista
C'est magnifique
Mere præcist vil det være at kalde filmen for en triumf. Både hvad angår animation, iderigdom og – endnu vigtigere – medmenneskelighed. Specielt hvad angår sidstnævnte kan man for alvor mærke Brad Birds indflydelse på det velsmurte Pixar-maskineri – den mands evne til at indflette dedikeret hjertevarme og detaljerigdom i de mest utrolige historier er imponerende. Bird tilfører Ratatouille næsten lige så meget charme og underholdning som en tur til byernes by, hvor animatorerne rent faktisk spenderede meget tid, og tilbage er næsten kun, at forklare den ikke helt mundrette titel: Ratatouille er oprindeligt navnet på en forholdsvis simpel fransk grøntsagsret, som normalt serveres som appetitvækker inden hovedmåltidet. Som film er Ratatouille imidlertid i sig selv et luksusmåltid, der mætter samtlige sanser. C'est magnifique, som de vist ville sige det i Paris.
 
DVD-vurdering
Helt som forventet ser Ratatouille intet mindre end fantastisk ud på dvd. Billedkvaliteten er helt i top, og det er lige før man tror, man har fået en HD-udgivelse i afspilleren. Lydsiden gør også sit til at sætte hjemmebiografen på arbejde.

Til gengæld er ekstramaterialet ikke helt lige så fremragende. Bevares, de to discs er bestemt værd at bruge tid på, men der er ikke nok til for alvor at slukke sulten.

Bedst er to nye kortfilm - én med en separat handling, og én hvor Remy og Django fortæller om rottens herkomst - samt nogle interessante slettede scener, mens bag-om-featuretterne er lige lovlig korte. Til gengæld får man et originalt og underholdende interview med Brad Bird og stjernekokken Thomas Keller, der sammenligner filmiske og kulinariske arbejdsmetoder. Meget spøjst og kendetegnende for ekstramaterialet, der bestemt ikke savner glimt i øjet.

Alt i alt - pga. film og teknisk kvalitet - en sublim udgivelse. Det havde dog været rart, hvis de to discs var blevet fyldt op med bare lidt mere uddybende materiale og eksempelvis et kommentarspor fra Brad Bird.

Ekstra materiale:




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (12 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Jakob
25-10-2009 14:04
Jeg elsker den :)

professionel tegner.
4-5-2008 21:20
Ratatouille er helt fantatisk. Den så godt genemført, at det burde være umuligt.
Den burde får flere Oscar's.

Brad bird har virkelig gjort noget ud af det denne gang.
Den burde have fået 6 Stjerner.

Den er endt som verdens længste animationsfilm. (108min).

108 min. ren morskab.

6 stjerner herfra.

Trini89

michaelw
8-3-2008 11:44
En rigtig sød film af brad bird som er en lækker godbid af en film som både fryder øjnene og ens smagsløg.
Animationen er fantastisk og skuespillerne laver et rigtig godt stemmearbejde.
Fem stjerner.

Anonym
3-3-2008 17:49
Den film er et mesterværk. Jeg har lige fået den på DVD. I øvrigt har filmen en bestemt verdensrekord: Den er verdens længste animationsfilm, idet den varer 108 min.

Oscar-ekspert
25-1-2008 16:11
Helt enig med anmelder...
Denne film er fantastisk... SKAL vinde en Oscar, det bør der ikke være nogen tvivl om...
Og til dig, der generede musen.. Du er da en ordentlig hat!!!


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Hjertelandet20/9
BlacKkKlansman20/9
Bare Juliet20/9
The Predator13/9
The Seagull13/9
Mod solnedgangen13/9
In the Aisles6/9
Den dag på stranden6/9
The Raft5/9
Ordets magt30/8
Flere bio-anmeldelser
 
Peter Kanin3/9
Avengers: Infinity War31/8
Rampage Out of Control27/8
A Quiet Place24/8
Ready Player One17/8
Pacific Rim Uprising13/8
You Were Never Really Here10/8
Red Sparrow20/7
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Fra hvilken film stammer følgende citat:

”Goodnight, you princes of Maine. You kings of New England.”
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google