CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Angel

Produktionsland:
UK, Belgien, Frankrig

Produktionsår:
2007

Manuskript:
François Ozon, Martin Crimp

Producere:
Olivier Delbosc
Marc Missonnier

Fotograf:
Denis Lenoir

Klipper:
Muriel Breton

Komponist:
Philippe Rombi

Censur:
Tilladt for alle over 11 år

Distributør:
Camera Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(14 stemmer)

Links
Ozons officielle hjemmeside

Læs også...
Anmeldelser:
26-10-11:
Potiche
06-03-08:
5x2
09-08-04:
Swimming Pool
11-08-03:
8 kvinder
28-10-02:
Under sandet [Ozon]
26-01-01:
Dråber på hede sten
 
Artikler:
20-01-01:
Baggrundsinterview: François Ozon
 


Angel

Anmeldt af:Jacob Ludvigsen
Genre:Drama, Romantik
Varighed:120 minutter
Instruktør:François Ozon
 
Premieredato:06-06-2008
Medvirkende:Som:
Romola GaraiAngel Deverell
Sam NeillThéo
Lucy RussellNora Howe-Nevinson
Michael FassbenderEsmé
Charlotte RamplingHermione
Simon WoodsClive Fennelly

Triviallitteratur på film
 
Det er svært at gøre sig klog på, hvor fransk films evighedstalent François Ozon vil hen med sit seneste værk. Godt nok er han notorisk for at skifte genre og filmisk udtryk, som vi andre skifter underbukser, for ubesværet at svæve fra letbenet, veloplagt komediekrimi i 8 kvinder til psykologisk, erotisk, mystisk thriller med Swimming Pool. Men den forudsigelige uforudsigelighed plejer at have et mål, og Ozon har hidtil fremstået afklaret i forhold til det enkle værks retning og mening. Den afklaring synes pist borte i hans seneste film, den engelsksprogede Angel, der med et års forsinkelse nu får dansk premiere.


Copyright:
Camera FIlm
Ironi eller ej
Som tilskuer er det i hvert fald svært at vide, i hvor høj grad det demonstrative melodrama skal forstås ironisk, som en distanceret leg med genren – og man må betvivle, at Ozon selv ved det. Når hovedpersonerne i hestevogn eller automobil forbipasserer det engelske landskab omkring århundredeskiftet med overtydelig hjælp fra bagprojektion, er man ikke i tvivl. Det er man heller ikke, når den svulstige violinmusik tordner løs, når farveskalaen ligner noget fra et glansbilledalbum, eller lyset er så blødt som solbadende smør. Men når historien om en ung fattig piges optur fra fritidsskribent til feteret succesforfatter og efterfølgende (uundgåelige) nedtur blot fortsætter og fortsætter efter det hysteriske, overgearede dramas skematik i en ganske alvorlig tone, sætter tvivlen ind. For hvad skal vi med en fornyende genreleg, hvis den tiltænkte fornyelse er lige så uinteressant som forlægget?

Filmatisering af pladderroman
Angel er en filmatisering af en engelsk pladderroman fra 50’erne og er først og fremmest et kitschet forsøg på at genoplive det klassiske Hollywood-melodrama fra samme periode. Angel Deverell (Romola Garai) er en håbefuld, ligefrem og narcissistisk ung kvinde, der ikke interesserer sig for litteratur, men som elsker at skrive det. Hun researcher ikke sine fortællinger, men har en så veludviklet fantasi, at en imponeret London-forlægger giver hende chancen. Pludseligt bliver hun en voldsomt populær forfatterinde, der rammer tidsånden med sine håbløst romantiske, virkelighedsfjerne romaner, som hun spytter ud i en lind strøm.


Copyright:
Camera FIlm
Melodramatisk morale
Undervejs forelsker Angel sig i den sortseende maler Esmé (Michael Fassbender), som aldrig slår igennem med sine dystre kunstværker, selvom de – forstår vi hurtigt – har en mere langtidsholdbar kunstnerisk værdi end Angels floskuløse triviallitteratur. Angels snæversyn bliver udfordret af både krig og kærlighed, og efterhånden forvandles hendes ungpigehåb til bitre realiteter i den kæmpevilla, hun som underklassepige altid drømte om at bo i. Indfrielsen af de materielle drømme er ikke altid lykken, lyder en af de melodramatiske moraler mod slutningen, hvor vi indtil flere gange har måttet spørge os selv: Hvad rager hele redeligheden egentlig os?

Forkælet møgunge i hovedrollen
Intellektuel camp eller ej, Ozons film er ligeså hul og patetisk som de bøger, Angel skriver. Veloplagt i starten, hvor replikkerne flyder med et glimt i øjet, men hurtigt bliver det trættende at følge et så forudsigeligt overklassedrama i pufærmer. Monstrøst melodrama bliver ikke mindre tåkrummende af, at instruktøren ved, at det er monstrøst melodrama – det giver højst et lille sporadisk smil blandt ivrig gab og hovedrysten. Og nok kan man kalde det intertekstuel filmbevidsthed, men det er et basalt problem at tilbringe to timer med en hovedperson, som er så gennemgående irriterende og usympatisk, som Angel er; en opportunistisk naivist, en ensporet gås, en forkælet snotunge. Vi fryder os, da hun kommer ned med nakken.
Ozon lægger sig et fatalt sted mellem sjov og alvor, og Angel er derfor blevet et fejlslagent eksperiment, der ikke blot er mislykket, men også ganske uinteressant.
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (1 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Bobbo
28-10-2011 03:25
The genius store called, they're rnnuing out of you.


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Hjertelandet20/9
BlacKkKlansman20/9
Bare Juliet20/9
The Predator13/9
The Seagull13/9
Mod solnedgangen13/9
In the Aisles6/9
Den dag på stranden6/9
The Raft5/9
Ordets magt30/8
Flere bio-anmeldelser
 
Peter Kanin3/9
Avengers: Infinity War31/8
Rampage Out of Control27/8
A Quiet Place24/8
Ready Player One17/8
Pacific Rim Uprising13/8
You Were Never Really Here10/8
Red Sparrow20/7
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvilken kvindelig instruktør instruerede Orlando?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google