CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
1408

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
2007

Manuskript:
Matt Greenberg, Scott Alexander, Larry Karaszewski

Producere:
Lorenzo di Bonaventura

Fotograf:
Benoît Delhomme

Klipper:
Peter Boyle [II]

Komponist:
Gabriel Yared

Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
Midget Entertainment

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(39 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
13-06-05:
Dansk kirkepris til svensk Ondskab
20-04-05:
Cusack & Cusack for 9. gang
 
Anmeldelser:
09-06-16:
Love & Mercy
09-10-12:
The Raven
13-11-09:
2012
05-01-09:
Grace is Gone
17-04-08:
The Mist
27-07-06:
The Ice Harvest
21-01-04:
Identity
22-10-03:
Basic
24-01-01:
High Fidelity
07-11-00:
Being John Malkovich
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
2,35:1

Lyd:
DTS, Dolby Digital 5.1

Ekstra materiale:
Disk 1: Featuretter, B Roll-optagelser, interviews, filmens trailer
Disk 2: Kommentarspor, slettede scener, alternativ slutning, featuretter
1408

Anmeldt af:Kenneth McNeil
Genre:Thriller
Varighed:108 minutter
Instruktør:Mikael Håfström
 
Anmeldelsesdato:18-03-2008
Medvirkende:Som:
John CusackMike Enslin
Mary McCormackLily Enslin
Tony ShalhoubSam Farrell
Emily HarveySecretary
Noah Lee MargettsBellboy Noah
Samuel L. JacksonGerald Olin

Til helvede med room service!
 
"You can checkout anytime you want, but you can never leave." The Eagles’ udødelige klassiker "Hotel California" kører i gennem baghovedet, men heldigvis ikke over det hvide lærred. Det havde næsten også været for oplagt. At lade en linje i en sangtekst, om i overført betydning at være fanget og ude af stand til at undslippe en skæbne, spejle en mere konkret fysisk indespærring. En indespærring med venten på døden, et møde med fortiden og en konfrontation med ens egne inderste dæmoner til følge. En både fysisk og psykisk tortur i et hotelværelse, hvor ikke blot tiden står stille, men hvor også livets grundlæggende rammer – at c følger b, der følger a – sprænges. En eksplosion af grænserne mellem virkelighed og drøm, en implosion af fortrængte minder.


Copyright:
UIP
En velkonstrueret illusion?
Det er bestemt ikke småting den tidligere så lovende, men nu blot bitre pulp-forfatter Mike Enslin (John Cusack) oplever, da han checker ind på værelse 1408 på Dolphin Hotel. ”Unavailable. Unavailable. Unavailable,” fraråder receptionisten ham. "It’s an evil fucking room", forklarer hotellets manager Gerald Olin (Samuel L. Jackson), mens han viser billeder af forretningsmænd, der har hængt sig selv, og husmødre udsplattede på asfalten 40-50 meter neden for værelsets vindue. 56 døde siden hotellets åbning i 1912. Alle i værelse 1408.
Nej, det er bestemt ikke som de øvrige, billige gustne hoteller Mike har besøgt som research til hans bog, Top 10 Haunted Hotels. Der er langt fra Dolphin Hotels mystik til de lumske, små moteller og bed-and-breakfast-steder spredt udover USA, hvor dén eller dén psykopat for 30 år siden dræbte sine forældre. Alligevel er han skeptisk. Han ved, at det er fup. En mere velkonstrueret illusion, men stadig en illusion. Det er i hvert fald, hvad han siger til sig selv. Da han efterlader både sove- og badeværelset rodet, og der øjeblikket efter er ryddet op. Da han hører stemmer, men ikke kan komme i kontakt med dem. Ja, selv da vækkeuret igen og igen tænder sig selv efter at være blevet slukket og – til sidst – begynder at tælle mistænkeligt ned fra 60:00.

Uhyrligheder og uhyggeligheder
For hver uhyrlighed bliver hans skepsis dog mindre, indtil den til sidst er helt væk. Indtil flugten og frelsen fra værelse 1408 til sidst synes uden for rækkevidde. Er Mike ved at blive sindssyg? Er hotelværelset ved at dræbe ham? Svenske Mikael Håfström, der tog springet til Hollywood efter den fornemme Ondskab, formår at holde mystikken levende i imponerende lang tid – og tilmed uden billigt, overnaturligt hokus-pokus-vrøvl. De præcise detaljer ved værelse 1408 forbliver et mysterium, og Enslins tiltagende vanvid forbliver fascinerende. John Cusack er ualmindelig stærk i den altdominerende hovedrolle, hvor han i store dele af filmen, hvad enten han er i soveværelset, i ventilationsskakten eller på afsatsen uden for værelset, er helt alene. Alene med sin diktafon, som han, først med særlig selvtilfredshed og senere med reel frygt i stemmen, deler sin oplevelse med. Alene om at opleve væggene begynde at blive brudt ned, blod fosse ind i værelset, temperaturen først stige til 30 og dernæst falder til -10 grader og – værst af alt – at møde sin afdøde datter.


Copyright:
UIP
Spøgelser i skabet
Negligeringen af faderen, tabet af datteren og den følgende forsømmelse af sit ægteskab er de centrale følelsesmæssige elementer i 1408, men desværre også filmens svageste punkt. Mikes møde med sin fortids spøgelser – et flashback til dengang, hvor han og hans kone fortalte datteren om hendes sygdom, en vision af sin gamle, senile far alene på et alderdomshjem o.l. – er både klodset og klichétungt. Det truer, især i midterakten, helt med at undergrave den uhygge, som det burde understøtte. Hvorfor ikke lade uhyggen bevare sin uudgrundelige natur? Idéen med at forbinde fortidens spøgelser med nutidens uhygge er udmærket, men ikke når den overtager fokus. Ikke når spøgelserne i nutid blot bliver svage spejlinger af fortidens virkelige spøgelser. Et lavere ambitionsniveau og en højere genreforståelse havde gavnet. Især i den sidste halvdel. 1408 er værd at se, men desværre heller ikke mere.
 
DVD-vurdering
Det er en imponerende udgivelse Midget Entertainment har skruet sammen. En dobbelt-disk med to udgaver af filmen: Biografversionen og Director's Cut-versionen. Og på begge skriver bugner det med spændende ekstramateriale.

Ekstra materiale:




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (6 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Dudadu
3-4-2010 16:06
Nice film.. Fik dog kun ét chok, ka ikk huske hvilken scene xD Hahaha..

Men min veninde sys den var så uhyggelig, at hun ku ha gemt sig i sin oldefars numsehul. Tror jeg da d;

I'm going under!!

Joachim
3-4-2010 03:57
HVAD SNAKKER I OM? Det er er en skidegod og piseskræmende film!

michaelw
31-5-2008 09:54
1408 handler om en forfatter, der skal overnatte en nat på det frygtede værelse 1408.
Historien har gode uhyggelige elemennter undervejs understøttet af et godt cast.

men som andre også er inde på, mister filmen pustet, og det går lige lovligt meget i langdrag efter min mening.
!408 er ok,men heller ikke mere end det.
tre stjerne.

trunde
25-3-2008 21:46
min kæreste og jeg forstår heller ikke slutningen, er der nogen der gør????

Cecilie
4-12-2007 16:31
Jeg forstår ikke slutningen?


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Justice League16/11
Rodin16/11
Glasslottet16/11
QEDA16/11
Ballerina9/11
The Killing of a Sacred Deer9/11
Monsieur Verdoux9/11
Den unge Karl Marx9/11
Human Flow9/11
The Shining9/11
Flere bio-anmeldelser
 
Transformers: The Last Knight13/11
It Comes at Night10/11
The Mummy6/11
Filmen om Kaptajn Underhyler23/10
Baywatch20/10
Wonder Woman16/10
Pirates of the Caribbean: Salazar's Revenge9/10
Alien: Covenant6/10
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvad gjorde Harvey Keitel efter at have læst manuskriptet til Tony Buis vietnamesiske Tre årstider?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2017 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google