CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Die Welle

Produktionsland:
Tyskland

Produktionsår:
2008

Manuskript:
Dennis Gansel, Peter Thorwarth

Producere:
Nina Maag

Fotograf:
Torsten Breuer

Klipper:
Ueli Christen

Komponist:
Heiko Maile

Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
Miracle Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(39 stemmer)

Links
Filmens tyske hjemmeside

Læs også...
Anmeldelser:
09-01-14:
Free Fall
05-11-07:
Den frie vilje
28-10-05:
Napola
 


Bølgen

Anmeldt af:Søren Langelund
Genre:Drama
Varighed:107 minutter
Instruktør:Dennis Gansel
 
Premieredato:12-09-2008
Medvirkende:Som:
Jürgen VogelRainer Wenger
Frederick LauTim
Max RiemeltMarco
Jennifer UlrichKaro
Christiane PaulAnke Wenger

Gemeinschaft macht frei
 
"Et diktatur kan umuligt få fodfæste i 2008", lyder det skråsikkert fra en tysk gymnasieklasse med 'enevælde' som ugetema. Så skråsikkert, at underviser Rainer Wenger (Jürgen Vogel) sætter sig for at teste, hvorvidt det nu også holder stik i praksis. Skridt for skridt iværksætter han disciplinære og totalitære foranstaltninger under dække af, at ville kreere et særligt fællesskab for klassen. Med sig selv som ubestridt leder. Det starter i det små: Eleverne skal rejse sig før et svar i klassen og læreren, de før kendte som Rainer, vil nu tituleres 'Hr. Wenger'. Men i løbet af få dage er de alle klædt i ens uniform, og bevægelsen – kaldt "Bølgen" – har både logo, en hilsen og ikke så få entusiastiske tilhængere.


Copyright:
Miracle Film
Indledningsvist forførende
Hr. Wenger lader sig forståeligt rive med – og det samme gør beskueren. I hvert fald indledningsvist. Die Welle (Bølgen) starter forførende med fremstillingen af de før så indifferente elever som pludseligt engagerede og forenede. Instruktør Dennis Gansel taber dog troværdigheden på gulvet, da moralen om enevældets katastrofale konsekvenser skal forklares. Alt for hurtigt har Bølgen spredt sig fra klasselokalet til voldelige aktioner på gadeplan, og dét uden forklaring af de unge menneskers pludselig adfærdsændring. Pludselig står vi over for et kaos, som bestemt er interessant at betragte udefra, men også for karikeret til for alvor at opsluge én. Bedst illustreret gennem klassens enspænder, Tim, hvis boblende vanvid er en for simpel spejling af Bølgens dystre degenerering.

Sluset for politisk tæft
Værst er det dog, at plottet – bortset fra i den i øvrigt overdimensionerede slutning – er næsten helt sluset for det politiske vid og bid, som anslaget ellers lægger op til. Der dvæles for lidt ved den konkrete ledelse og deraf moralske skrupler fra Hr. Wengers Führer-figur, og Bølgen fremstilles reelt mere som et anarki end diktatur. Det er en kende paradoksalt; som at se en dokumentar om Nazi-regimes udbredelse med Hitler som blegnende bifigur. Kender man ikke til historien løst bygget på et virkeligt forsøg i 60ernes Californien i forvejen, er Die Welle som eksperiment et sympatisk og filmteknisk ubeklageligt bekendtskab. Men man savner den skarphed og eftertænksomhed, som tysk film har været bannerfører for i de senere år, og vi hverken tror på eller bliver berørt af filmens ellers ret essentielle præmis. Både som debatoplæg og som øjenåbner er den amerikanske novellefilm fra 1981 The Wave (fra samme forlæg og med Bruce Davison i hovedrollen) klart at foretrække.
 




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (7 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
sven
22-5-2012 13:36
enig med joachim, filmen blev genudsendt på dr2 igår og den griber en øjeblikkeligt selv ved gensyn eller måske netop derfor. se den selv!

Joachim
19-2-2011 23:56
Andmelderen er helt idiot. Filmen er fuldstændig suværen!!!

ps
3-5-2009 18:07
lidt for meget teater/skole tv..

Maj
2-2-2009 14:53
fantastisk film!
virkelig en film der skildre og delvist forklarer hvordan 2. verdenskrig var mulig og hvordan Hitler fik hele den tyske befolkning med sig. virkelig en skammende film der får hårende til at rejse sig :-)
jeg kan kun anbefale alle til at se den!!!

Misforståelse.
15-9-2008 10:39
Det handler ikke om en amerikansk lærer, men om en tysk gymnasielærer et sted i Tyskland.
Ideen er hentet fra virkeligheden. En amarikansk gymnasielærer lod sine elever gennemføre et ekperiment om autokrati, ved en tværfaglig uge på Cubberley High School i 1967.


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Hjertelandet20/9
BlacKkKlansman20/9
Bare Juliet20/9
The Predator13/9
The Seagull13/9
Mod solnedgangen13/9
In the Aisles6/9
Den dag på stranden6/9
The Raft5/9
Ordets magt30/8
Flere bio-anmeldelser
 
Peter Kanin3/9
Avengers: Infinity War31/8
Rampage Out of Control27/8
A Quiet Place24/8
Ready Player One17/8
Pacific Rim Uprising13/8
You Were Never Really Here10/8
Red Sparrow20/7
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
I hvilken klassiker hører man Frank McCloud sige følgende:

"When your head says one thing and your whole life says another, your head always loses."
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google