CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Vanvittigt forelsket

Produktionsland:
Danmark

Produktionsår:
2009

Manuskript:
Morten Giese, Kim Leona, Lars K. Andersen

Producere:
Mikael Olsen

Fotograf:
Erik Molberg Hansen

Klipper:
Morten Højbjerg

Komponist:
Joachim Holbek

Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
Nordisk Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(28 stemmer)

Læs også...
Anmeldelser:
02-05-12:
Undskyld jeg forstyrrer
05-04-11:
Sandheden om mænd
17-06-08:
Fighter
22-02-07:
Supervoksen
15-01-07:
Råzone
07-04-04:
2 ryk og en aflevering
 


Vanvittigt forelsket

Anmeldt af:Søren Langelund
Genre:Drama
Varighed:94 minutter
Instruktør:Morten Giese
 
Premieredato:31-07-2009
Medvirkende:Som:
Cyron MelvilleDaniel
Sara HjortSofie
Charlotte FichBirgitte
Dejan CukicPierre
Karen-Lise Mynsterrektor
Benjamin HasselflugJakob

Mellem kærlighed og vanvid
 
Kærlighedens kraft og magi går uløseligt hånd i hånd med frygten for at miste selvsamme igen. Angsten for at tosomhedens tryghed på ny erstattes af ensomhed – at ham eller hende, man har ventet på hele livet, pludselig er uden for emotionel rækkevidde – kan være selvudslettende.
Det personificeres i Vanvittig forelsket af den unge, talentfulde solopianist Daniels stormfulde forhold til cellisten Sofie. Daniels skrøbelige sind konfronteres med det ufravigelige faktum, at mellem kærlighed og vanvid er grænsen millimetertynd. Rationaler og velovervejelse tilsidesættes i begge tilfælde for ukontrollerbare følelser og primitive drifter, der kan være umulige at tøjle. Og fatale som følge heraf.


Copyright:
Nordisk Film - Rolf Konow
I sansernes vold
Daniel (Cyron B. Melville) står foran sit livs store chance. En krævende koncert venter lige om hjørnet – en koncert, der kan give ham adgang til Juilliard-skolen i New York. Siden han var lille, har han drømt om at kunne flygte netop dertil. Væk fra sin mor – en promiskuøs, selvoptaget tv-journalist – væk fra de indre dæmoner, som har taget til, siden faderens selvmord. Ved mødet med Sofie (Sara Hjort) og den første forelskelse spotter han det åndehul, den eskapisme fra hverdagens trængsler og trivialiteter, han i sin stræben efter kunstnerisk anerkendelse havde fortrængt behovet for. Måden hendes baller vugger i salig slowmotion – energien hun udsender, når hun kæler for sin cello. Han er besat. Fortabt. I sine sansers vold.

For ambitiøs debut?
Vanvittig forelsket er en uhyre ambitiøs debut for Morten Giese, der hidtil har udmærket sig som klipper af bl.a. Per Flys Danmarks-trilogi. De helt store følelser forsøger at væve et spind, der spreder sig ud over både ungdomsgenren, det psykologiske drama og thrilleren – og måske derfor forlader man biografmørket en smule uforløst. Aldrig mister Giese grebet om sin fortælling, men på den anden side er det kun i glimt, man for alvor involveres som tilskuer. For alvor smager sveden fra Daniels ængstelse eller mærker hjertet galopere i Sofies tilstedeværelse.
Tilsvarende kæmper den blot 25-årige hjerteknuser Cyron B. Melville – der til lejligheden har skiftet troldehåret ud med en glat, sort sideskilning – en ihærdig og engageret, men forgæves kamp for at indkapsle alle facetter af sin komplekse figur. Ikke mindst som følge af manuskriptets forjagede og forsimplede dialogudvekslinger.


Copyright:
Nordisk Film - Rolf Konow
Et strejf af poesi
Til gengæld strejfer filmen en nærmest poetisk åre i dens på én gang simple og stærke visuelle sprog. Et henkastet blik eller tvetydigt smil fra Sofie i retningen mod læreren Pierre er nok til, at vi på et splitsekund mærker Daniel så tvivl om den betingelsesløse kærlighed, vi mænd med Rifbjergs ord konstant forlanger. Særligt virkningsfulde er også de afdæmpede såvel som majestætiske musikalske montager, hvor Giese uden at ramme én falsk tone formår at kreere en intim, isoleret verden for Daniel og Sofie. Et helle, hvor vellyden tone for tone nedbryder grænserne de to imellem.
Denne antydningens kunst og ømhed præger også den næsten lydløse slutscene – men desværre for lidt i filmen som helhed. Vanvittig forelsket ender med at puste for lidt til det indre flammehav af forvirrede følelser, der har været ved at brænde de fleste af os op før eller siden.
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (19 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Kenneth McNeil
4-7-2011 21:17
Korsør:
Ironi + internet = fail. Unless you're levelling my level?

Eller m.a.o.: Min to år gamle kommentar skal nok ikke opfattes så pålydende, som du opfatter den.

Korsør
4-7-2011 20:16
Ved ikke hvad ham brokkehovedet har gang i - det er sgu en af de smukkeste filmanmeldelser jeg har læst. Sidder næsten med tårer i øjnene.

Sejt at McNeil dog sviner sin kollega.

xx
3-7-2011 13:31
Hahahahaha, læg mærke til at Cyron Melvilles øjenbryn stadig har den karakteristiske rødbrune farve, selvom håret er blevet farvet sort! Grinagtig fejl.

xx
18-4-2011 21:45
Jeg giver Sanne ret i at der skal -t på i vanvittig. Hvilket cinemazone også har gjort.

Dejlig film, jeg vil se den igen!

casparus
16-8-2009 22:08
rystende
det er flotte skuespiller præstationer og en velfortalt historie, der indkrandser denne psykiske horror. virkelig barsk og ikke nogen feel good-movie, men et godt indblik i, hvordan paranoia og psykisk sygdom kan tage magten fra nogle mennesker, og bestemt ikke gør kærligheden lettere.

jeg var meget imponeret af den unge mandlige hovedrolle indehaver (cyron melville), der spiller en ung talentfuld pianist med et ekstremt skrøbeligt sind - sikke en præstation han leverer - men også sara hjort gør det flot som dennes kæreste og dejan cukic er i en af sine bedste roller til dato, som den stræberiske klaver-lærer, der frem for alt vil se resultater. cukic er klart bedst i de mere kolde roller, hvor hans karakter har en beregnende og mere eller mindre ond karakter

som parentes vil jeg nævne, at klipning og timing nogle steder måske halter, men for en debut er det flot ramt af instruktøren, morten giese, der går efter det rå og realistiske frem for det stilfulde og sikre. der er plads til forbedringer, men også nok talent at bygge af.


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Det tredje mord16/8
The Equalizer 216/8
Nancy16/8
The Spy Who Dumped Me16/8
The Meg9/8
Mission: Impossible - Fallout2/8
Hotel Artemis26/7
Sicario 2: Soldado19/7
Mamma Mia! Here We Go Again19/7
Landet af glas19/7
Flere bio-anmeldelser
 
You Were Never Really Here10/8
Red Sparrow20/7
The Florida Project17/7
The Shape of Water16/7
Game Night13/7
Molly's Game6/7
Three Billboards Outside Ebbing, Missouri3/7
Black Panther2/7
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
I hvilken film hører man følgende citat:

"I feel just like Julia Roberts in Pretty Woman, ya know, except for the whole hooker thing!"
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google