CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
De unge år

Produktionsland:
Danmark

Produktionsår:
2007

Manuskript:
Erik Nietzsche

Producere:
Sisse Graum Jørgensen
Marie Gade

Fotograf:
Sebastian Blenkov

Klipper:
Per K. Kirkegaard

Komponist:


Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
SF Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(48 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
06-01-08:
Bodil-nomineringerne 2008
02-01-08:
Robert-nomineringerne 2008
20-02-07:
Zentropa laver film om Blekingegadebanden
19-01-07:
Italiensk succes til Trier
22-08-06:
Dreyer tilbage på det store lærred
21-08-06:
Von Trier til Spanien
13-02-06:
Lars von Trier åbner Copenhagen Film Festival
 
Anmeldelser:
24-11-09:
Kærestesorger
26-09-07:
Direktøren for det hele
26-04-07:
Fidibus
05-05-04:
De fem benspænd
27-06-03:
Dogville Confessions
24-04-01:
Dancer in the Dark
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
2,35:1

Lyd:
Dolby Digital 5.1, Dolby Surround 2.0

Ekstra materiale:
"Lars von Trier - de unge år", "Bag om De unge år", filmens trailer
De unge år

Anmeldt af:Frederik Asschenfeldt Vandrup
Genre:Komedie
Varighed:108 minutter
Instruktør:Jacob Thuesen
 
Anmeldelsesdato:16-07-2008
Medvirkende:Som:
Jonatan SpangErik Nietzche
Søren PilmarkMads
Troels LybyBent
Dejan CukicSelkoff
Therese DamsgaardKarin
David DencikZelko
Se komplet creditliste her

På filmskole med von Trier
 
Lars von Trier er et af de mest spændende navne i den danske filmhistorie – og derfor skulle man tro, at beretningen om hans første spæde skridt i den danske filmbranche var relevant at følge. Det er den også, bl.a. velfortalt og detaljeret i Peter Schepelerns glimrende portrætbog, men i projektet om Erik Nietzsche kommer vi ikke særlig langt ind under huden på enspænderen, der om nogen har sat et markant aftryk på de sidste 25 år i dansk film.


Copyright:
SF Film
Problemet ligger i manuskriptets afvæbnende distance til sit materiale. Med Lars von Triers stemme som en drilsk og kontrollerende fortæller og Jonathan Spangs diskrete Erik som den eneste normale i et inferno af karikaturer på filmbranchens værste uskikke, er der lagt mere vægt på at udstille og more sig over miljøet på Den danske filmskole og ude på optagelserne end på at fortælle historien om vores hovedperson. Det kan være, at det fokus kommer, hvis sagaen fortsættes, men i nærværende fortælling er der ikke meget mere at komme efter end at gribe udfordringen om at få placeret virkelighedens navne på de mange personer, der stryger over lærredet. Enkelte portrætter tegnes med kærlig hånd, som Dejan Cukics fine udgave af den storrygende Morgens Rukov eller Jens Albinus’ århusianske filminstruktør, der laver film om sin egen barndom – men ellers stikkes der dybt og hårdt til undervisningsformen og personerne på landets eneste uddannelse for filminstruktører.

Og netop det udstillende og fordømmende viser sig langt mindre frugtbart i længden. Vi følger Erik gennem prøvelserne på filmskolen med den krævende studieform, hvor man skal samarbejde med de mennesker, man efterfølgende skal konkurrere mod. Her lærer Erik at spille spillet, men vi kommer aldrig i nærheden af at forstå, hvordan han formes af oplevelserne. For godt nok har Lars von Triers karriere udformet sig som en reaktion mod de ting, som sagkundskaben lærte ham på filmskolen, men som dannelsesberetning er den udstillende freak show-form i De unge år ikke blot frygteligt indforstået, men desværre også kun morsom i udvalgte øjeblikke. Om hele Nietzsche-projektet er mislykket er for tidligt at vurdere, men De unge år er bestemt ikke en særligt lovende start.
 
DVD-vurdering
De to bag om filmen-featuretter er egentlig blot nogle interviews med filmfolkene. Det ene med Lars von trier og instruktør Jacob Thuesen, mens det andet indslag er med Thuesen og hovedrolleindehaver Jonatan Spang. Det kunne godt havde været lidt mere interessant, omvendt er det bedre end ingenting!

Ekstra materiale:




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (11 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Inge
7-9-2010 12:20
Jeg er helt enig i at denne film er meget indforstået, og egentlig er det lidt mærkværdigt, da filmen jo selv fremkommer med en kritisk fremstilling af filmskolen som et indspist og indforstået foretagende.

Men jeg synes, at skuespillerne og ikke mindst Jonatan Spang gør det glimrende, og efter denne film har jeg faktisk fået lyst til at se mere med ham i 'rigtige' roller.

T
12-2-2010 16:47
Gab gab gab... Kedelig film.

Så hellere Antichrist. Vil hellere se klitorisvold, end Pias yndlingskomiker.

Antichrist 6/6

De kedelige år 2/6

og så lige et par andre relevante film:

Jurassic Park 4/6

Andy Warhol's Sleep zzzzzzzzzz/z

Andreas Hansen
12-2-2010 04:48
Meget enig i anmeldelsen - selv om jeg faktisk mener, at den er for pæn. Det er lidt som at se en skolekomedie, der prøver at gøre grin med skolens lærere, hvor man som fjernt familiemedlem ikke helt ved, hvem der refereres til. Og når referencen så bliver helt tydelig (elev spiller skolens tykke lærer med mange puder på maven) krummer man i stedet bare tæer - og forstår i øvrigt ikke, hvad rolle læreren har for den unge skoleelevs dannelsesproces.

Hvordan manus kan blive godkendt, fatter jeg ikke. Hvordan Lars von Trier kan lægge navn og stemme til sådan en gang lort, fatter jeg absolut heller ikke. Den eneste formildende omstændighed må være, at eftersom det til dels er hans liv og oplevelser, er han så forblændet af genkendelsens glæde, at han overser publikum fuldstændig.

Malene
18-11-2009 22:51
Jeg synes det er fantastisk film. Skuespillerne er for sjove - på en tør og stram måde. Skøn timeing! Jeg synes klart det var en fed oplevelse at se filmen, hvis man ellers synes om at se film....Det er jo en fordel når man ser en....

Francisco Dyhr
29-10-2009 23:53
Masselinjen


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Hjertelandet20/9
BlacKkKlansman20/9
Bare Juliet20/9
The Predator13/9
The Seagull13/9
Mod solnedgangen13/9
In the Aisles6/9
Den dag på stranden6/9
The Raft5/9
Ordets magt30/8
Flere bio-anmeldelser
 
Peter Kanin3/9
Avengers: Infinity War31/8
Rampage Out of Control27/8
A Quiet Place24/8
Ready Player One17/8
Pacific Rim Uprising13/8
You Were Never Really Here10/8
Red Sparrow20/7
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvilken fransk skuespiller må lade som om han er bøsse for ikke at blive fyret i Le Placard - Ud af skabet?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google