CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Kærestesorger

Produktionsland:
Danmark

Produktionsår:
2008

Manuskript:
Nils Malmros, John Mogensen

Producere:
Thomas Heinesen

Fotograf:
Jan Weincke

Klipper:
Birger Møller Jensen

Komponist:
Gunner Møller Pedersen

Censur:
Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år

Distributør:
Nordisk Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(34 stemmer)

Læs også...
Anmeldelser:
18-03-14:
Sorg og glæde
16-07-08:
De unge år
17-11-04:
Skønheden og udyret [I]
17-11-04:
Århus by night
20-08-03:
At kende sandheden
 


Kærestesorger

Anmeldt af:Kasper Christoffer Larsen
Genre:Drama
Varighed:121 minutter
Instruktør:Nils Malmros
 
Premieredato:13-03-2009
Medvirkende:Som:
Thomas ErnstJonas
Simone TangAgnete
Jesper SvaneToke
Sofie Linde LauridsenLiselotte
Jacob Grosen PedersenBirger
Søren PilmarkAgnetes far
Se komplet creditliste her

At kende kærligheden
 
Vi har mange gode filminstruktører i Danmark, men kun to af dem kan man kalde for egentlige 'auteurs' - det lidt for forfinede begreb, der egentlig blot dækker over at have mere end et godt filmhåndværk på hånden, nemlig en god fortælling med et personligt budskab på hjertet. Det har Lars von Trier og Nils Malmros med hvert deres udgangspunkt. Hvor Zentropa-københavneren oftest er ude i et større filantropisk filmfeltarbejde, er den oprindeligt uddannede læge fra Århus mere optaget af de nære historier om almindelige skolebørns følelseskarruseller.

De fleste af os har set set Malmros’ nyklassiker Kundskabens træ. I hvert fald burde vi, også ifølge Kulturministeriets kanonliste. Filmen om Elin, Jens-Ole og Helge udfoldede den sociale overlevelseskamp i pubertetsårene, hvor faldet fra rollen som klassens populæreste pige til den udstødte mobbebold kan gå stærkt og være nådesløs. Malmros brillerede med dirigeringen af sine nøjsomt udvalgte amatørskuespillere, sin dedikerede indlevelse i ungdomsfølelseslivets svingninger samt et perfektionistisk øre for den århusianske jargon, der fik de fleste fra min generation til at bryde sammen af grin, hvis man sagde ting som "Klister", "transportabel rejseluder" eller "Har I set min nye trøje? Den er røøjj."

De indtil nu ukendte skuespillere Simone Tvang og Thomas Ernst, der begge er fremragende i deres vidt forskellige roller.

Copyright:
© Martin Dam Kristensen
Kærestesorger samler tråden op, hvor Kundskabens træ slap. Ikke med de samme figurer, men med unge i samme alder. Der, hvor de første spadestik til at opbygge sin voksenkarakter tages. Der, hvor lektierne fylder så meget, men alligevel så lidt ved siden af de nye erotiske landvindinger. Derfor starter Kærestesorger til gymnasiefest med jazz på anlægget, lidt for meget øl under vesten og fritløbende hormoner på spil. Slut med kinddans i slukket lys, nu tager man pigen ind på et værelse og både håber og frygter, at man får lov til at tage hendes bluse af.

Det gør Jonas med Agnete. Det er ikke, fordi han er stormende forelsket, men noget tiltrækker ham ved den stille pige med det intellektuelle skarpsind og den indadvendte akavethed, der ligger langt fra hans egen storsmilende tilgang til livet. Senere er det måske i virkeligheden mest, fordi han føler sig tiltrukket af Agnetes lidt ældre storesøster, at han kysser Agnete i døren og dermed besegler konstellationen 'kærester'. Det er ikke de bedste vilkår for en kærlighed, når man går i 1., 2. og 3.g, og både Agnete og Jonas vikles igen og igen ind og ud i deres eget og andres begær og ideer om kærligheden. Den evige jalousi og voksenlivets realiteter, der kommer til udtryk i forældrenes livskriser (her gør Søren Pilmark en heroisk indsats), overskygger langsomt det, der er så svært at gribe og begribe, når man ung og ser den første gang. Kærligheden.

Vi er i Viborg i 1961, langt fra tilfældigt netop i den periode, hvor Malmros selv var i gymnasiealderen. Det er ikke, fordi han vil holde historietime om et forgangent danmarksbillede. Det er, fordi Malmros kun fortæller den personlige historie. Og lægen er stadig både medfølende og i stand til at lægge et kirurgisk skarpt snit ned i sine figurers centralnervesystem. Og endda være morsom på den lune århusianske måde samtidig. Derfor er Kærestesorger også så meget mere vedkommende end så mange andre danske film. Men det er langt fra hans egen bedste.


Copyright:
© Martin Dam Kristensen
Det er det først og fremmest ikke, fordi Janus og Agnetes kærlighedshistorie ikke er nogen livsnerve for nogen af dem. Som Janus siger med fortællerstemme i det øjeblik, han netop er gået tilbage til Agnete efter et brud. ”Jeg var allerede ved at fortryde, men også optaget af at være del af et drama.” Det er der intet urealistisk i. Tværtimod har mange nok oplevet deres første kærlighed sådan ”på afstand og ovenfra”, som Steffen Brandt ville synge det. Men som tilskuer er det svært at acceptere fortællerens kyniske præmis, når det meste af filmen netop er dedikeret til de tos kredsløb om hinanden. Der er langt til den fatale og altødelæggende kærlighedskraft som i Kærlighedens smerte eller til den alt for stramt omfavnende faderkærlighed i Skønheden og Udyret, som Malmros syntes at have mere på hjerte om. Kærestesorger er egentlig en lidt misvisende titel. Det ligner mere en indføring i kærlighedens første år. ”At kende kærligheden” – eller måske bare at prøve på det? Eller er det, fordi man er forvænt med, at instruktøren kun laver mesterværker? Det her er ’bare’ en god Malmros-film. Men det er jo heller ikke så lidt, som man siger i Århus, når man vil rose noget. Meget.
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (8 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Lærke
27-4-2009 21:43
Synes måske den er lidt kedelig.. Ellers beskriver den ungdommen meget godt, men jeg synes stadig 'kunskabens træ' er bedre :)

elt
23-3-2009 23:34
Jeg vil lige sige noget..
-hvor lang tid er det siden i har set ''kundskabens træ'' ? det er en old gammel film, dårligt skuespil og en alt for lang historie. prøv og se kundskabens træ en gang til, så vil i kunne se hvad jeg mener!

De unge mennesker spiller fantastisk i ''kærestesorger'' især Jonas/Thomas Ernst. Han er et stort kommende navn i dansk film!

Jeg forstår ikke hvorfor folk siger at den slet ikke handler om kærestesorger?? Har i set filmen ordenligt.. Jonas ligger i sen seng og tuder og håber at Agnete kommer tilbage. Han foragter Toke. Jonas har BIG TIME kærestesorger.

Jeg vil sige at det her er Malmros' bedste film til dato! Man skal lade være med at sætte den her film op ved siden af Kundskabens træ. Det er en film helt for sig selv! historien her er meget bedre i Kærestesorger! hvorimod de andre af hans film kunne være lidt for kedelige.

Folk siger at malmros skulle give sig selv et los i røven og komme videre. Lad nu Malmros være Malmros, han laver de film han kan og de bliver kanon gode hver gang!! Han har bla. brugt en voice-over i denne her film, og det er da noget helt nyt i hans film? synes det er for fedt.

******

Matilde
19-3-2009 22:27
En stor fuser, man forventer noget men filmen kører i tomgang, kedelig historie, triste typer, - hvor blev den nerve af man fandt i nogle af malmros andre film
Gabende kedelig
Kom igen malmros
Det er mere spænende at se serier som hvide løgne eller landsbyen end det her

Morten Østergaard
17-3-2009 16:07
Jeg havde måske ikke lige frem forventet en værdig opfølger til Kundskabens træ, men jeg havde i hvert fald håbet på, at filmen ville være en smule vedkommende, når nu Malmros vender til sit hjertestof.

Der er rigtige mange ting, der ikke fungerer i Kærestesorger, men jeg synes, at det værste er, at forholdet mellem de to teenagerere er fuldkommen utroværdigt fra første møde.

Den meget kejtede og pretentiøse voiceover gør bare alting endnu værre. Måske skulle Malmros have skrevet en bog i stedet for?

En skam at over tre års arbejde blev spildt på det her juks.

Martin Hansen
16-3-2009 23:23
Rigtig god film. Dejligt at se, at Malmros kan endnu og ikke kører med på nogen form for hverken mainstream eller for den sags skyld dogme-koncepter, i en tid, hvor dogme efterhånden er ved at blive mainstream. Malmros forbliver personlig trods alt. Alt er gennemtænkt ned til mindste detalje. Godt tidsbillede, der leder tankerne hen på tv-serien Krøniken, men sammenligning er totalt umulig, eftersom filmen i sin realisme hæver sig langt op over Krønikens overdrevne personskildringer. Første del af filmen er befriende stille og stemningsfuld. Dernæst tager handlingen virkelig fart.
Overraskende sider af Finn Nørbygaard og Søren Pilmark kommer frem i denne film med en karakterdybde, jeg ikke har set før.
Sproget og lunet er som sædvanlig århusiansk. Den fine form for underdrivelse får ligesom en ekstra tand i denne film. Det hæver den poetisk. I mine øjne er det een af Malmros' bedste film hidtil.


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
The Meg9/8
Mission: Impossible - Fallout2/8
Hotel Artemis26/7
Sicario 2: Soldado19/7
Mamma Mia! Here We Go Again19/7
Landet af glas19/7
Skyscraper12/7
Under træet5/7
Ant-Man and the Wasp4/7
Du er den28/6
Flere bio-anmeldelser
 
You Were Never Really Here10/8
Red Sparrow20/7
The Florida Project17/7
The Shape of Water16/7
Game Night13/7
Molly's Game6/7
Three Billboards Outside Ebbing, Missouri3/7
Black Panther2/7
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvem spiller ikke en af Jack Lemmons yngre kolleger i Glengarry Glen Ross fra 1992?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google