CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
The Happening

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
2008

Manuskript:
M. Night Shyamalan

Producere:
Barry Mendel
Sam Mercer
M. Night Shyamalan

Fotograf:
Tak Fujimoto

Klipper:
Conrad Buff IV

Komponist:
James Newton Howard

Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
SF Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(124 stemmer)

Læs også...
Anmeldelser:
26-06-17:
Split
04-11-13:
After Earth
27-06-13:
After Earth
31-05-11:
Devil
13-01-11:
Devil
19-08-10:
Luftens sidste mester
24-02-09:
Max Payne
09-04-08:
We Own the Night
25-01-07:
Lady in the Water
11-02-04:
The Italian Job
26-02-03:
Signs
22-08-01:
Unbreakable
25-07-00:
Den sjette sans
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
1.85:1

Lyd:
Dolby Digital 5.1

Ekstra materiale:
4 slettede scener, 5 featuretter, gagreel
The Happening

Anmeldt af:Jacob Ludvigsen
Genre:Drama, Sci-Fi
Varighed:91 minutter
Instruktør:M. Night Shyamalan
 
Anmeldelsesdato:21-10-2008
Medvirkende:Som:
Mark WahlbergElliot Moore
Zooey DeschanelAlma Moore
John LeguizamoJulian
Spencer BreslinJosh
Alan RuckPrincipal
M. Night ShyamalanJoey

Mellem mareridt og terrorfrygt
 
En ung kvinde sidder med sin bog på en bænk i New Yorks Central Park og siger den samme sætning igen og igen: "Hvilken side nåede jeg til? Hvilken side nåede jeg til?" Pludselig er det som om, tiden står stille. Alle fryser. Kun vinden i træer og buske høres – og det viser sig vigtigere, end man skulle tro. Den tranceagtige stilstand stopper ligeså uhyggeligt, som den startede. Et menneske slår sig selv ihjel. Et andet følger efter. Og ét til. Selvopholdelsesdriften synes afløst af ét eneste, altoverskyggende instinkt: Selvmordsdriften.


Copyright:
Fox Film
Flugt fra usynlige kræfter
Hvad det end er, der sker, så er det omdrejningspunktet i M. Night Shyamalans første vellykkede film i en rum tid, thrilleren The Happening. En epidemi, som først kategoriseres som et giftgasangreb fra terrorister, men hvis hurtige, irrationelle udbredelse vidner om noget ikke-menneskeskabt. For de potentielle ofre er kilden til de myldrende dødsfald omsonst. Naturvidenskabslæreren Elliott (Mark Wahlberg), hans kone Alma (Zooey Deschanel) og alle andre på den amerikanske østkyst må bare væk så hurtigt som muligt, og The Happening er langt hen ad vejen en simpel historie om deres mere og mere desperate flugt fra de usynlige kræfter.

1001 selvmordsmetoder
Hvor simpel fortællingen i sidste ende er, skal ikke afsløres her. Vi taler trods alt om en film fra manden, hvis varemærke er det store overrumplende twist, som den indisk-amerikanske instruktør har dyrket i film som Den sjette sans, Signs og The Village. Nogen vil sikkert mene, at hans nye historie udvikler sig for lidt undervejs, og at filmen hovedsageligt består af scener bygget op om 1001 fantasifulde måder at slå sig selv ihjel på, og hvordan man kommer væk i en rygende fart. I denne anmelders øjne holder det imidlertid alligevel. Dels fordi Shyamalan har en sjette sans for effektiv spændingsopbygning i lyd, billeder og klip, som gør hver en scene gåsehudsfremkaldende intens, og dels fordi filmen måske ikke skal ses som en standard paranoiathriller, men som noget helt andet: En fuldbyrdet mareridtsvision.


Copyright:
Fox Film
Ude af kontrol
Der er nemlig en mærkelig stemning i The Happening. Skuespillerne, ikke mindst Mark Wahlberg i hovedrollen, virker lidt fraværende. Vi får introduceret indtil flere skumle personer uden anden begrundelse, end at de skal forøge uhyggen. Katastrofens årsag kan virke lidt fortænkt og i hvert fald ikke specielt filmisk skræmmende. Og menneskemængderne præges ikke af den skrigende panik, vi normalt ser på film, når katastrofen sætter ind. Men i lighed med andre film dyppet i mareridtets materie som Invasion of the Body Snatchers eller Fuglene virker det hele til at være indhyllet i en drømmeagtig indpakning, hvor ikke alt giver mening. Hvor man pludselig finder sig selv midt i uforklarlige begivenheder, man ikke kan kontrollere, og måbende må spørge sig selv: Sker det her virkelig?

Bevidst uvirkelig?
Om man kan lide The Happening, står og falder derfor med, om man ser dyrkelsen af den uvirkelige atmosfære som et bevidst valg fra Shyamalans side. Hvis man lader tvivlen komme ham til gode, har instruktøren ganske fintfølende lagt op til mere interessant tolkningsarbejde, end det har været tilfældet med hans tidligere, entydigt tvetydige filmoverraskelser. The Happening ligger i klar forlængelse af post-9/11-fiktion som Cloverfield og Jericho, ligesom det er uundgåeligt ikke at læse økologiske budskaber om global opvarmning og menneskets ødelæggelse af naturen ind i den. Men det er i sin åbne, illusoriske tone, at The Happening for alvor hæver sig til en ambitiøs allegorisk fortælling.

Neglebidende underholdning
I så fald opnår filmen nemlig den sjældne præstation at være et klart udslag af sin tid, men aldrig bundet af den i skematiske, politiserende budskaber. Den synes at komme fra en instruktør med noget på hjerte og mod til at fortælle det på sin egen måde, hvor stemningsfuld, frygtindgydende fremdrift og muligheden for fantasifuld (over?)fortolkning går op i en højere enhed. Og om man køber begrundelsen for filmens umiddelbart indlysende svagheder eller ej, er én ting sikker: Det bliver aldrig helt det samme at bevæge sig ud i det danske blæsevejr igen.
 
DVD-vurdering
De mange featuretter i bonusafdelingen kunne lige så godt være klippet sammen til én lang, men hver for sig fungerer de alligevel ok. De varer cirka 5-10 minutter og handler alle om, hvordan filmen blev indspillet.
Ellers har M. Night Shyamalan indspillet nogle korte introduktioner til de fire enten slettede scener eller længere udgaver af nogle af de mere voldsomme scener.
Til sidst er der to minutters sjove fraklip, så man slutter af i det knap så dystre hjørne.

Ekstra materiale:




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (71 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
bygget på???
16-2-2009 22:18
Jeg har set filmen og den minder lidt om bogen "puls". en lillebitte smule... det der med kvinden og bogen fx. i øvrig: fantastisk bog :) . . . filmen er okay. men det er set før, i meget bedre vision. fed ide, dårlig fremvisning...

Alex A.
25-1-2009 20:32
Lige præcis, det er bevidst dårligt lavet!.. Kan man ikke se det, får man intet ud af filmen. Og lad være med at tro at filmen handler om miljøet og at den skulle være prædkende om dette med morale til sidst. For mig står den bare som et syre-flip, hvor et mareridt udpensles med grov hånd.

michaelw
20-1-2009 16:28
Denne film er ikke den værste fra shayamalans hånd men det er meget tæt på.
Manuskriptet er tyndt, det har ingen grundsubstans overhovedet, filmens budskab er også for moraliserende efter min smag.

Skuespillet er det ringeste, jeg længe har set. Selv en respekteret skuespiller som Mark Wahlberg falder igennem. Det er ikke godt nok.
To stjerner.

Ulrich Bang
19-1-2009 21:59
Min vurdering:

The Happening: 1 stjerne (trods alt James Newton Howard, som har skrevet musikken)

Jacob Ludvigsens anmeldelse af The Happening: 0 stjerner (ingen formildende omstændigheder).

Aleksander
6-1-2009 21:54
Det her må være en stor joke! At tildele årets dårligste film 5 stjerner, er helt hen i vejret. Dette er et studie i hvordan film ikke skal udarbejdes. Manuskriptet er i sig selv til grin, og den til tider selvhøjtidelige tone der bliver dyrket i filmen, gør hele affæren lettere latterlig.
Det er gået så meget ned af bakke for den mand. Sixth sense og unbreakable var det eneste hæderlige han har lagt navn til. Resten er mere eller mindre noget bras. Med the happening er han dog nået bunden. Man griner skam af og til, men den er simpelthen ikke dårlig nok til at være god.



 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Girls Night Out20/7
Dunkirk20/7
Abernes planet: Opgøret13/7
Wish Upon13/7
Girls Lost13/7
En hustlers dagbog13/7
Mysteriet ved Slack Bay6/7
Spider-Man: Homecoming6/7
At elske Pia6/7
Personal Shopper6/7
Flere bio-anmeldelser
 
Logan24/7
La La Land17/7
A Cure for Wellness10/7
The Great Wall4/7
Hidden Figures3/7
LEGO Batman filmen30/6
Split26/6
xXx: Return of Xander Cage23/6
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvem spiller Tom Cruises kærlighedsinteresse i Top Gun?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2017 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google