CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Vølvens forbandelse

Produktionsland:
Danmark

Produktionsår:
2009

Manuskript:
Ina Bruhn

Producere:
Lea J. Christensen
Mie Andreasen

Fotograf:
Jens Jakob Thorsen

Klipper:
Elin Pröjts

Komponist:
Jeppe Kaas

Censur:
Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år

Distributør:
SF Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(12 stemmer)Vølvens forbandelse

Anmeldt af:Frederik Asschenfeldt Vandrup
Genre:Adventure
Varighed:90 minutter
Instruktør:Mogens Hagedorn
 
Premieredato:27-03-2009
Medvirkende:Som:
Jonas WandschneiderValdemar
Clara Maria BahamondesSille
Jakob CedergrenBenedict
Stine StengadeVølven
Puk ScharbauLouise
Kim BodniaHarald

Tilbage til Vikingetiden
 
Der er rift om vores forhistorie, når familien skal underholdes i biografen, og uanset om det er Flammens og Citronens klæder i den nære fortid eller vikingetidens dyreskind, der hænger på bøjlen, så plejer de ypperste repræsentanter for dansk skuespilkunst at være klar til at lege med – faktisk uagtet de kunstneriske kvaliteter, hvilket man muntert kunne konstatere i den dvd-aktuelle A Viking Saga - Son of Thor. Det er også tilfældet i forårets danske familiefilm, der lægger fra land en uge tidligere, end man kunne forvente for at komme op i omdrejninger inden påskeferien.


Copyright:
SF Film
Det er nu et godt spørgsmål, om ugen op til påskens fridage kommer til at arbejde for eller mod Vølvens forbandelse, som desværre lider under en række af de svagheder, der ikke er fremmede for dansk familieunderholdning produceret på et finanskrise-venligt budget. Udover nogle deciderede sjuskefejl i produktionen, så er det tydeligt, at den debuterende intstruktør Mogens Hagedorn Christiansen, som ellers er en af landets rutinerede filmklippere, har haft begrænsede midler til at forløse historien om Valdemar og Sille, der i løbet af et par få dage alene hjemme får smadret familiens nyindkøbte luksusbil og møder forskeren Benedict, som har sine helt egne grunde til at eksperimentere med en tidsmaskine, der kan sende vores hovedpersoner tilbage i danmarkshistorien. Benedict er udødelig på grund af en forbandelse fra vikingetiden, hvor titlens Vølv, altså den lokale heks, redder hans liv med en besværgelse, som hurtigt viser sig at være nådesløs i sin konsekvens.

Alt fortælles i nærbilleder og med en visuel økonomi, der grænser til det nærige, og ofte føler man sig hensat til det tv-serie-format, som historien ville passe perfekt til. Det er f.eks. yderst nærliggende at forestille sig plottet i Vølvens forbandelse spredt ud som julekalender, hvor vi af efterhånden omfattende erfaring ved, at de gentagne rejser tilbage til historisk signifikante nedslagspunkter i danmarkshistorien vil passe fortrinligt. Modellen har f.eks. vist sig overmåde succesfuld i de mange ombæringer i selskab med nissen Pyrus – ligesom Jul i Valhal (der siden blev fortsat i spillefilmen Guldhornene) må ses som en direkte inspirationskilde.


Copyright:
SF Film
Men her afvikles det hele på 85 familievenlige minutter, hvor handlingen er i gang, før vi lærer personerne at kende, og computereffekterne på tidsrejserne er filmens mest opsigtsvækkende element. Siden Åke Sandgren i 1990 med Miraklet i Valby åbnede portene for rejser til fortiden i danske børnefilm, har konceptet været tævet igennem på både kryds og tværs med gode og dårlige eksempler til følge. Vølvens forbandelse placerer sig desværre et stykke nede på denne liste med en splittet ambition om både at være stort anlagt eventyrhistorie uden at have budgettet til det, og billig børneunderholdning uden at være klar og enkel nok i spyttet til at give mening. Værst er det næsten, at vi kommer rundt til en række ualmindeligt spændende øjeblikke i vores nations aner, uden at filmen på noget tidspunkt får formidlet betydningen af disse. Man har skimmet historien for dramatiske og filmiske øjeblikke uden at få baggrunden og betydningen med – og vel er det momentant underholdende at følge den mutte Valdemar og hans nævenyttige søster, mens de prøver at lære at holde af hinandens særheder, men de ægte følelser mellem historiens figurer forbliver postulater i filmens halsløse jagt på at få afviklet en handling, som havde fortjent mindst den dobbelte spilletid og en mere fokuseret fortælling.
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (2 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Katrine
13-9-2016 23:25
Rigtig god og meget spændende film

Rasmus
29-3-2009 10:49
Jeg husker film som Miraklet i valby, Dykkerne, Ørnens øje og dE Fortabte sjæles ø, vikaren- alle ret fede film. Historien i Vølven er go nok, men scener hvor det foregår i andre tider, er meget svage og alt for hurtigt overstået.
Virker som om der ikke har været penge nok, må gik anmelderne ret
Alt er brugt på den flotte scene med tidsmaskinen i starten af filmen, så man går fra biffen lidt skuffet
ville have været ret med en extended version hvor scenerne var udviddet, så jer på cosmo brug lige 5 milioner mere på tidscenerne, det ville gøre filmen bedre


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Det tredje mord16/8
The Equalizer 216/8
Nancy16/8
The Spy Who Dumped Me16/8
The Meg9/8
Mission: Impossible - Fallout2/8
Hotel Artemis26/7
Sicario 2: Soldado19/7
Mamma Mia! Here We Go Again19/7
Landet af glas19/7
Flere bio-anmeldelser
 
You Were Never Really Here10/8
Red Sparrow20/7
The Florida Project17/7
The Shape of Water16/7
Game Night13/7
Molly's Game6/7
Three Billboards Outside Ebbing, Missouri3/7
Black Panther2/7
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvad er navnet på den klassiske kinesiske filmgenre om ærefulde kampsports-riddere, hvorfra Ang Lee hentede inspiration til sin berømte Tiger på spring, drage i skjul??
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google