CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Appaloosa

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
2008

Manuskript:
Ed Harris, Robert Knott

Producere:
Ed Harris
Robert Knott
Ginger Sledge

Fotograf:
Dean Semler

Klipper:
Kathryn Himoff

Komponist:
Jeff Beal

Censur:
Tilladt for alle over 11 år

Distributør:
SF Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(14 stemmer)

Læs også...
Anmeldelser:
26-10-15:
Flugten til frihed
11-07-12:
Med livet som indsats
08-06-10:
The Road
29-04-08:
Gone Baby Gone
23-04-08:
Eastern Promises
03-04-06:
A History of Violence
17-10-05:
Kingdom of Heaven
15-09-04:
Tilbage til Cold Mountain
30-09-03:
Chicago
01-09-03:
The Hours
18-09-02:
Et smukt sind
 


Appaloosa

Anmeldt af:Kenneth McNeil
Genre:Western
Varighed:113 minutter
Instruktør:Ed Harris
 
Premieredato:09-01-2009
Medvirkende:Som:
Ed HarrisVirgil Cole
Viggo MortensenEverett Hitch
Jeremy IronsRandall Bragg
Renée ZellwegerAllison French
James GammonEarl May
Timothy SpallPhil Olson
Se komplet creditliste her

Når variationerne bliver for små
 
Med geværet slynget henover skulderen og kasketten lidt på skrå står han der. Dér i døråbningen mellem salonen og det store, vilde vest. Ikke én bevægelse, ikke én fortrukket mine. Han er næsten mere struktur end figur.
Den klassiske revolvermand – og den klassiske western – er omgivet af, hvad næsten kun det latinske ord "gravitas" kan forklare. En kredsen om værdighed, alvorlighed og pligtopfyldenhed. Det er som om hele verden tynger revolvermanden, presser ham ned, og at det er hans lod – hans funktion – at stå imod.
Sådan var det i 40’ernes og 50’ernes ikoniske westerns, og sådan er det i Appaloosa, en klassisk western mere Ford end Leone. Romantisk snarere end modernistisk, med kugleregnen som emotionelt klimaks snarere end æstetisk adspredelse.


Copyright:
SF Film
Gen- og omskrivning
Filmteoretiker Robert Warshow pointerede allerede i 1954, at westerngenren er en genre for connaisseurs, en slags variationens kunst bygget på små justeringer af faste normer.
En fordring instruktør Ed Harris i dén grad har fulgt. Nærmest for godt. Alt fra skellet mellem det rurale og bykulturen til den rigide opdeling mellem de gode og onde ikke blot indrammer, men er selve fortællingen i Appaloosa. Der er strengt taget ingen overraskelser i et plot, der låner fra både Fords My Darling Clementine og Hawks’ Rio Bravo, men uden førstnævntes fatalistiske tone eller sidstnævntes skift i fokus.

Glimt af westernmagi
Afsættet er velkendt, men også normalt velfungerende. De to stoiske håndlangere Virgil Cole (Ed Harris) og Everett Hitch (Viggo Mortensen) – begge hurtige på aftrækkeren, men sløve i mælet – kommer til en lille flække for at rense ud. Ranchejeren Bragg (Jeremy Irons) agerer skurk, mens det kvindelige vedhæng, pianistenken (!) Allison (Renée Zellweger), sætter sine kløer i Virgil.
Desværre er det kun i sammen- og modspillet mellem Virgil, Everett og Bragg, at Appaloosa virkelig fungerer. De få gange, hvor der bliver gjort plads til at vise revolvermændenes afmålte, nøjagtige ridt ind i byen eller deres hænders rolige kælen om revolverskaftet. De få gange, hvor deres isnende blik mødes og man mærker stilheden før stormen, mærker man stilheden som en kniv i hjertet. Der ligger en kærlighed til westerngenren bag, en forståelse – fornemmer man – for revolvermandens pligt og seksløberens magt.


Copyright:
SF Film
Et uheldigt varigt indtryk
Desværre drukner de få dueller, både verbale og voldelige, i lange passager hverken poetiske eller indsigtsfulde. Appaloosa forsøger som sidste års remake af 3:10 to Yuma at genoplive westernfilmen i dens rene form, men besidder desværre hverken dennes pacing og timing. Flere scener – især dialogscenerne mellem Virgil og Allison – tilfører hverken personerne eller fortællingen noget, mens andre blot trækkes unødvendigt ud. Hvorfor skal Everett overhovedet forsvare Virgils ene uforsvarlige udskejelse over for byen? Og hvorfor varer hvert møde med Brags håndlangere mindst tre-fire minutter?
Det er tydeligt, at Ed Harris har tilstræbt en moderne moralsk fortælling a la Eastwoods Unforgiven, men også – som med hans instruktørdebut, Pollock – tydeligt at han savner dennes overblik. Det ligner og lyder, men føles simpelthen for sjældent som en western.
I de centrale roller er Harris intens, Mortensen cool, Irons ond i sulet, og Zellweger med sin demonstrative dådyrsmimik – om muligt – mere irriterende end nogensinde før. Især sidstnævnte er en bedrift i sig selv. En bedrift, fristes man til at sige, der nok vil være ene om at blive husket.
 




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (13 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
ps
25-5-2009 20:23
synes snildt den kan få 4 ud af 6..flotte billeder ,god humor og pænt spændende..gode underholdningsfilm behøver ikke at være små kunstværker hver gang ...(ca.7/10 fra ca. 14.000 imdb brugere..)

hmmmm?
20-5-2009 01:07
Tissemand.

Jaeger
17-1-2009 15:50
Kenneth McNeil. først og fremmest er Cole og Everett dejlige nuancerede karaktere i en ellers fuldstændig klassisk western. samspillet mellem den afstumpede og lidt amoralske Cole Virgil og hans højre hånd, den lavmælte, eftertænksomme og samvittighedsfulde Everet Hitch er helt fantastisk, de fuldender hinanden, ihvertfald i deres arbejde som "lovens" revolvermænd. Er en stor western tilhænger så har tendens til at blive lidt for ivrig når jeg falder over en velfungerende western film, dem skal man efterhånden se længe efter. Men, men, Appaloosa er en klassisk western med et moderne twist af nuancerede karaktere som ikke er specielt civiliserede men alligevel lukrere på civilisationens muligheder som deres levebrød..

Finkelstein
15-1-2009 23:56
McNeil:
Nu er jeg ikke filmanmelder, men ELSKER westerngenren. Jeg mener f.eks. at Appaloosa er på højde med en film som Open Range, men ikke oppe på niveau med Unforgiven (som er min absolut yndlingswestern). Jeg ved ikke om du har læst bogen Appaloosa, men den er ret fantastisk, og jeg synes filmen langt hen ad vejen gør den ære, hvilket langt fra er tilfældet med filmatiseringer af bøger. F.eks. synes jeg den fanger forholdet mellem de 2 hovedpersoner rigtigt godt, og har en god underfundig humor.

Kan forøvrigt ikke undgå at bemærke du har givet 'Doomsday' 3 stjerner, hvilket må betyde at du et eller andet sted finder den bedre... ;-)

Kenneth McNeil
15-1-2009 16:20
Finkelstein:
En legitim kritik. Og jeg kan nemt se - og i høj grad følge dig i - din kritik. Problemet er udover at det er to forskellige anmeldere (jeg havde givet Love Guru et ualmindeligt lille 1-tal, dvs. 0,5 i matematisk sammenhæng og Appaloosa et stort 2-tal, en art 2,5), at en 1-6 karakterskala ikke tillader så store differentieringer.

Anyway. Vi kan nemt blive enige om, at The Love Guru er til 1/6. Til gengæld vil jeg gerne høre argumenter - tematisk, narrativt, stilistisk, what have you - for at Appaloosa er til mere end 2/6?


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Skyscraper12/7
Under træet5/7
Ant-Man and the Wasp4/7
Du er den28/6
Hereditary28/6
Far til fire i solen28/6
Huset ved havet28/6
Ocean's 821/6
Violinisten21/6
Love, Simon21/6
Flere bio-anmeldelser
 
Molly's Game6/7
Black Panther2/7
Den skjulte tråd29/6
Coco22/6
De originale21/6
Darkest Hour14/6
The Greatest Showman18/5
Star Wars: The Last Jedi16/4
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
I hvilken film spiller Jack Nicholson ikke en politimand/detektiv?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google