CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Burn After Reading

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
2008

Manuskript:
Ethan Coen, Joel Coen

Producere:
Tim Bevan
Ethan Coen
Joel Coen
Eric Fellner

Fotograf:
Emmanuel Lubezki

Klipper:
Ethan Coen
Joel Coen

Komponist:
Carter Burwell

Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
SF Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(40 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
29-10-14:
TV-serie: Fargo – sæson 1
03-12-08:
Nomineringerne til Independent Spirit Awards 2009
25-02-08:
Oscar-vinderne 2008
11-02-08:
PGA og WGA går til Old Men
28-01-08:
Joel & Ethan Coen vinder Directors Guild
06-01-08:
Joel og Ethan vinder og vinder!
 
Anmeldelser:
07-12-17:
Suburbicon
14-11-16:
Money Monster
26-07-16:
Hail, Caesar!
28-07-14:
Inside Llewyn Davis
02-05-11:
I Am Love
08-03-11:
Red
18-02-11:
The American
22-03-10:
A Serious Man
28-01-10:
Up in the Air
07-01-10:
Men Who Stare at Goats
10-03-09:
Miss Pettigrews fantastiske forvandling
19-02-09:
The Visitor
16-01-09:
Changeling
10-04-08:
Mordet på Jesse James af kujonen Robert Ford
07-12-06:
Friends with Money
20-07-06:
Syriana
16-05-06:
Good Night, and Good Luck.
06-01-03:
The Man Who Wasn't There
06-06-01:
O Brother, Where Art Thou?
07-11-00:
Being John Malkovich
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
1.85:1

Lyd:
Dolby Digital 5.1

Ekstra materiale:
3 feauretter, trailers
Burn After Reading

Anmeldt af:Lisa Brygger
Genre:Komedie
Varighed:82 minutter
Instruktør:Ethan Coen
Joel Coen
 
Anmeldelsesdato:11-02-2009
Medvirkende:Som:
Brad PittChad Feldheimer
George ClooneyHarry Pfarrer
John MalkovichOsbourne Cox
Frances McDormandLinda Litzke
Tilda SwintonKatie Cox
J.K. Simmons
Se komplet creditliste her

Tosser i Washington
 
Efter mødet med Anton Chigurh i det dystre og blodige opgør i det støvede Texas, forstår man nemt, hvorfor brødrene Coen har haft lyst til at gå i den modsatte retning. Fra det knugende krimidrama til en fjollet farce. Denne type filmisk frikvarter er intet nyt fra Joel & Ethan, som alene i dette årti har givet os letbenede komedier som Intolerable Cruelty og The Ladykillers. Og i stil med disse er Burn After Reading ikke Coen-klanens fineste værk. Er man hård, vil man kunne kalde den svært skuffende. Skulle man være mere positivt indstillet, er den i det mindste ikke uden charme.


Copyright:
SF Film
En broget flok
Plottets sammenfletning af figurerne er utvivlsomt det sjoveste ved filmen, og det skal derfor ikke forklares i detaljer her. Det skal opleves. Men som smagsprøve skal der advares: Vi har at gøre med et par rimeligt uprofessionelle fitness-trænere, en fyret CIA-analytiker og hans hustru, hendes elsker og dennes hustru og hans utallige affærer. For ikke at tale om folk på den russiske ambassade og nogle højtstående chefer i CIA. Og nå ja, skilsmisser, pengeafpresninger, plasticoperationer, indbrud og hjemmebygget sexlegetøj. Coen-drengene er bestemt mestre i det absurde, og Burn After Reading er en burlesk omgang sjov og ballade.

Krise
Problemet er, at disse farverige karakterer er så absolut fjogede, at de er svære at holde rigtig af. Skuespillerne har tydeligvis haft det sjovt med at spille en flok idioter, men det er ikke nok til, at man for alvor interesserer sig for, hvad der sker med dem. En flok midaldrende veluddannede eller i det mindste lettere ambitiøse mennesker i dyb krise er ellers ofte en solid opskrift på succes, især hvis folkene bag løjerne forstår at fordybe sig i det tragikomiske i situationen. Det er bare ikke tilfældet her. Desværre. At se John Malkovich i topform som rabiat alkoholiker, Brad Pitt som kikset og naiv stik-i-rend-dreng for Frances McDormands forfængelige desperado er vældigt sjovt. George Clooney er sædvanligvis også underholdende – som en tidligere secret service-agent med stor appetit på kvinder og løbeture – og han bringer ligefrem sårbarhed til sin tåbelige figur.


Copyright:
SF Film
Tynd underholdning
Burn After Reading er dog som Coen-film er flest, på højde med langt de fleste andre komedier ude i biograferne. Dens underspillede flirten med thriller-genren, nogle fine, dramatiske klimaks og dens ublu sans for fuldstændigt overdrevene personligheder er sporadisk morsomt. Derfor er det en skam, at alle disse rette elementer ikke kommer til deres fulde ret. Plot, udvikling, personerne, tempo og den satans disk, de alle slås om at få fingre i, harmonerer kun i enkelte scener. Brødrene Ethan og Joel Coen har tydeligvis ikke kradset meget i overfladen af denne Washington-fabel, og resultatet er derfor en tynd skive underholdning.
 
DVD-vurdering
De 'tre' forskelige featuretter er egentlig bare en enkelt, klippet op for at syne af mere. Snyd. De 20 minutter udgør dog et nogenlunde kig bag kameraet.

Ekstra materiale:




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (2 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Henrik
19-1-2009 15:09
Jeg er dybt uenig med dig her, Lisa. Burn after reading er ikke kun en komedie, men også en herligt ætsende satire over det moderne USA. Coen brødrene spidder genialt amerikanerne for at være en nation af tåber, der med stor alvor hellere finder mening i tåbeligheder som plastikkirurgi, selvbiografier, dildomaskiner, utroskab og pengeafpresning end gøre noget egentlig konstruktivt i et samfund, der i den grad savner mening.
Det er ikke systemet i sig selv - ophængte CIA-folk med "what the hell is going on" skrevet i panden på dem - der er noget galt med, men derimod dem, der i grunden selv har skabt det og ikke mindst er så forblændede af irrationel paranoia, narcissisme og alskens ligegyldigheder, til overhovedet at gøre noget ved det. Altimens omverdenen, eksemplificeret ved de måbende russerne, står hovedrystende på sidelinjen.

At jeg så også synes at Clooney, Malkovich og McDormand er hylende skæge er kun en bonus.

Det er måske ikke Coen brødrenes bedste (der er nu også god konkurrence), men den er nu alligevel endnu en lille genistreg. BASTA

BN
24-10-2008 10:29
Jeg er fuldstændig enig i den her anmeldelse. Den er meget skuffende, hvis man har forventet et nyt "mesterværk" - men den har sin charme og nogle underholdende sekvenser.


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Brad's Status14/12
Stalins død14/12
Star Wars: The Last Jedi13/12
Vinterbrødre7/12
Tilbage til Montauk7/12
Suburbicon7/12
Thelma30/11
Kedi30/11
Lumière!23/11
Mordet i Orientekspressen23/11
Flere bio-anmeldelser
 
Abernes planet: Opgøret1/12
Spider-Man: Homecoming27/11
Grusomme mig 320/11
Transformers: The Last Knight13/11
It Comes at Night10/11
The Mummy6/11
Filmen om Kaptajn Underhyler23/10
Baywatch20/10
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvad har Edward Norton ikke spillet?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2017 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google