CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Babylon A.D.

Produktionsland:
USA, Frankrig

Produktionsår:
2008

Manuskript:
Mathieu Kassovitz, Joseph Simas

Producere:
Alain Goldman
Mathieu Kassovitz
Eiffel Mattsson

Fotograf:
Thierry Arbogast

Klipper:
Benjamin Weill

Komponist:
Atli Örvarsson

Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
Nordisk Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(29 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
08-08-05:
Tysk action til Reeves, Stallone & Diesel
15-06-05:
Vin Diesel bliver Hitman
27-07-04:
Gangster-Diesel forsvarer sig selv
 
Anmeldelser:
23-06-17:
xXx: Return of Xander Cage
14-01-16:
The Last Witch Hunter
03-04-09:
Fast and Furious
16-12-03:
Payback Time
10-06-03:
Knockaround Guys
05-12-01:
De blodrøde floder
13-03-01:
Boiler Room
05-12-00:
Pitch Black
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
2.35:1

Lyd:
DTS, Dolby Digital 5.1

Ekstra materiale:
Trailers
Babylon A.D.

Anmeldt af:Kenneth McNeil
Genre:Science-Fiction, Action
Varighed:97 minutter
Instruktør:Mathieu Kassovitz
 
Anmeldelsesdato:16-02-2009
Medvirkende:Som:
Vin DieselToorop
Mélanie ThierryAurora
Michelle YeohRebecca
Mark StrongFinn
Lambert WilsonDr. Arthur Darquandier
Jérôme Le BannerKilla
Se komplet creditliste her

Behjertet, aldrig besjælet
 
"The first cut is the deepest", lyder det ofte. I filmverdenen er det omvendt: "The final cut is the deepest". Især for de filminstruktører, der har oplevet deres film blive klippet synder og sammen til uigenkendelighed af producenter. Enkelte gange til det bedre, men oftere til det værre, som alverdens Director’s Cut-dvd’er efterhånden har bevidnet.
Det gamle skrækeksempel var von Stroheims episke Greed fra 1924, der oprindeligt var ti (10!) timer lang, og dernæst blev klippet ned til først fire og – da man havde smidt Stroheim på porten – godt to timer. Klippe-klistre sønder og sammen. Profit og simplificering over kunstnerisk vision? I nogle tilfælde en forsimplet udlægning, ja – men ikke i de fleste.
Den seneste tilføjelse til listen er Mathieu Kassovitz’ tegneseriefilmatisering, Babylon A.D., som alle involverede – lige fra Kassovitz selv til hans assistent, runner og dennes assistent – har været hurtige til at tage afstand fra. En film lang tid i præ-produktion og endnu længere i postproduktion, hvor der, mod de involveredes ønsker, blev klippet mere end en time (!) af.


Copyright:
Nordisk Film
Den kolde dræber og den hjertevarme muse
Dermed ikke sagt, at Babylon A.D. selv i Kassovitz’ udgave var blevet et mesterværk. De tilbageværende 93 minutter imponerer nemlig kun i glimt, og fremstår oftere end ikke som et opkog af andre, bedre film.
Især Children of Men. Ligesom i Cuaróns film, er omdrejningspunktet i Kassovitz’ en verdenstræt antihelt, Toorop (Vin Diesel), der skal fragte en ung, skrøbelig pige (Mélanie Thierry) gennem en betændt fremtidsverden, her fra Rusland til USA. Seks dage, et væld af farer, en kold dræber og en hjertevarm pige. En plotafvikling med potentiale for overraskelse, men desværre med hang til at fravælge det.
Den ydre, fysiske rejse gennem iskolde tundraer og modbydelige sadistdiskoteker (komplet med Diesel i metalburskamp med en kinesisk dræbermaskine) spejles alt for kluntet i den indre følelsesmæssige rejse. Alt for hurtigt, alt for uforklaret går de fra indbyrdes afsky til ømhed.

Trøstesløst, gråt – og kun stedvist godt
En stor del af skylden – hvis ikke næsten det hele – skal findes i fundamentet: I manuskriptet. Forudsigelig fremdrift fra A til B til C, klichétung dialog ("Cross me and you'll have nowhere to go" – "That goes both ways") og substansløse scener, hvor der burde være substantielle, hvor figurmotivation (hvis ikke baggrundshistorie) burde udforskes. Nej, der er ikke meget, der fungerer. Og det er fristende, at spørge ind til, hvilke scener, der helt præcist blev klippet ud?
Og det er egentligt synd, at manuskriptet sådan halter, idet Vin Diesels brede og Thierrys spinkle skuldre tilsammen bærer filmen overraskende godt, ligesom Kassovitz flere steder viser forståelse for materialet. Især i de mørkere, mere trøstesløse scener – som i den indledende præsentation af Toorop i en grå, nedslidt lejlighed og i de regnvåde gader – hvor også Thierry Arbogasts fotografering virkelig kommer til sin ret.
I rene linjer oppefra og ned, nedefra og op og til siden bevæger kameraet sig, ét øjeblik med håbet om frelsen, i det næste bebudende apokalypsen. Babylon A.D. gør sine steder et behjertet forsøg, men synes aldrig besjælet. Måske de kun skulle have klippet en halv time væk?
 
DVD-vurdering
Kun trailers.

Ekstra materiale:




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (5 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Neel
19-2-2009 14:45
Røv elendig b film

hansen
19-10-2008 14:16
Sikke da noget gudsjammerligt juks!!

Vin Diesel spiller sig selv som sædvanlig. Han var sgu da sjovere i xXx.

DEn her film sutter gevaldigt. Elendige replikker..der ville gøre Star Wars replik passager til mesterværker.

Eva
19-10-2008 10:20
Den var yderst guaned, og jeg vil derfor give filmen guaned mange stjerner.

Jaeger
6-10-2008 17:27
det var netop de latterligt morsomme replikker, der holdt mig i stolen under hele filmen, enig i HZ´s ene stjerne!

Heavenzanny
5-10-2008 20:26
Måske kunne en time mere have reddet filmen fra at være usammenhængende, men ikke fra at være fuld af latterlige replikker, som ikke engang Michelle Yeoh kan redde - selvom hun efter min mening normalt er fantastisk især sammen med Tony Leung... :) 1 ud af 6 stjerner fra mig.


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Kingsman: The Golden Circle21/9
Kærligheden flytter ind21/9
Paula21/9
LEGO Ninjago filmen21/9
I min datters navn21/9
Paris må vente21/9
Borg14/9
God's Own Country14/9
En fremmed flytter ind14/9
American Assassin14/9
Flere bio-anmeldelser
 
Guardians of the Galaxy Vol. 211/9
Fast & Furious 88/9
Smølferne: Den hemmelige landsby28/8
The Salesman25/8
Loving21/8
Elle18/8
Life15/8
Skønheden og udyret14/8
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvilken regering havde Sean Connery været agent for i The Rock?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2017 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google