CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Zoomerne

Produktionsland:
Danmark

Produktionsår:
2009

Manuskript:
Morten Dragsted, Christian E. Christiansen

Producere:
Louise Vesth

Fotograf:
Ian Hansen

Klipper:
Morten Egholm

Komponist:
Nicklas Schmidt

Censur:
Tilladt for alle

Distributør:
Nordisk Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(17 stemmer)

Læs også...
Anmeldelser:
01-12-14:
Lev stærkt
07-12-10:
Min bedste fjende
18-03-09:
Dig og mig
15-01-07:
Råzone
 


Zoomerne

Anmeldt af:Kenneth McNeil
Genre:
Varighed:91 minutter
Instruktør:Christian E. Christiansen
 
Premieredato:04-06-2009
Medvirkende:Som:
Frederik Ludvig MansaTim
Sophus Emil LøkkegaardAlexander
Emilie Løvenstein VegebergThea
Josephine Hage ThomsenEmilie
Julie Kofoed JensenLise
Simon Magaard HolmNiels Degnsøe

De alvidende almægtige
 
Nørden med den kærlige mor, uldsweateren og rollespilssværdet og den populære fyr med Björkvin-tøj og håret stift af flere håndfulde voks.
Det klassiske umage par er efterhånden blevet så stor en kliché inden for især ungdomsfilmen, at enhver instruktør, der tyr til denne filmiske sidestilling synes fortabt.
Endnu en akavet opdeling i klikker efterfulgt af en blot endnu mere aparte udredning af, at populær og upopulær, mentholsmag og fiskeånde, i virkeligheden ikke ligger hinanden så fjernt.
I hænderne på de fleste instruktører en oplagt fiasko. Christian E. Christiansen er dog ikke en hvilken som helst instruktør.


Copyright:
Nordisk Film - Henrik Ohsten
Overvågningssamfundets mikrokosmos
Lige som Christiansens deprimerende kræftdrama Dig og mig og det benhårde venindedrama Råzone, er Zoomerne nemlig – om end langt blidere i tonen – gennemsyret af hverdagsrealisme. De unge skuespillere er overvejende overbevisende, godt hjulpet på vej af en solid filmstruktur.
Fortællingen om den akavede Tim (Frederik Ludvig Mansa) og den kølige Alexander (Sophus Emil Løkkegaard) klinger kun momentvis falsk. Det er klassisk, sine steder nærmest malmrosk børne- og ungdomsdrama, men opdateret til det nye århundrede: "Skal vi være kærester"-sedler erstattet med "skal vi være kærester"-sms'er; stjålne ind af vinduerne med videoovervågning.
Især sidstnævnte er centralt. Det er ligefrem fortællingens omdrejningspunkt. For dels at hjælpe Tim med at score pigen Thea og dels hjælpe den bogligt svage Alexander til svarerne på en kommende skoletest, vælger de to venner – da de pludselig får muligheden – at sætte overvågningskameraer op over hele skolen og udråbe sig selv som skolens vagtfulde øjne.
De finder ud af alt: Hvor bøllen Niels gemmer sit stjålne slik; hvem af lærerne, der har affærer. Alt. I en verden, hvor viden er magt, er de alvidende almægtige.

Etiske dilemmaer
Det går godt – men måske også for godt? Langsomt, men sikkert begynder tvivlen at melde sig hos de to drenge: Kan det egentligt forsvares at overvåge andre?
Zoomerne sætter ikke blot spørgsmålstegn ved overvågning og – særligt – forholdet med vishedens kyniske væsen og usikkerhedens besnærende ditto. Nej, den sætter spørgsmål på en måde, der både vil tiltale de yngste, teenagerne og deres forældre. Simpliciteten er et bedrag. Zoomerne stikker dybere end som så. Helt derned, hvor folkeskolens dagligdagsproblemer står side om side med overvågningssamfundets etiske faldgruber.


Copyright:
Nordisk Film - Henrik Ohsten
Kunsten at balancere på et knivsæg
Først og fremmest er Zoomerne dog stadig en børne- og ungdomsfilm, og udover at levere stof til eftertanke, leverer den heldigvis også på spændingsfronten. Især én scene, hvor Tim og Alexander bryder ind på inspektørens kontor, er et studie udi i deadlines og krydsklipning frem og tilbage mellem skoleinspektør, lærere og de to unge drenge. Når de det? Eller rettere: Hvem opdager dem? Kunsten at balancere på et knivsæg klippet med netop den allerskarpeste kniv.
Zoomerne er rig på sådanne optrin, og blot endnu rigere på overbevisende scener de unge hovedpersoner i mellem. Og deri ligger den virkelige styrke. At næsten hver eneste diskussion – om alt fra piger og karakterer til Björkvin og American Crew - lyder, som noget, man kunne have overhørt i bussen. Zoomerne omfavner både det sjove og det grove. En på én gang klassisk og moderne børne- og ungdomsfilm.
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (2 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Karl
2-8-2009 13:56
Generisk og kedelig.

Laura
15-6-2009 19:43
Genial film! Allerede inden jeg var var færdig med at se den i biografen var den min yndlingsfilm!

Laura.


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Det tredje mord16/8
The Equalizer 216/8
Nancy16/8
The Spy Who Dumped Me16/8
The Meg9/8
Mission: Impossible - Fallout2/8
Hotel Artemis26/7
Sicario 2: Soldado19/7
Mamma Mia! Here We Go Again19/7
Landet af glas19/7
Flere bio-anmeldelser
 
You Were Never Really Here10/8
Red Sparrow20/7
The Florida Project17/7
The Shape of Water16/7
Game Night13/7
Molly's Game6/7
Three Billboards Outside Ebbing, Missouri3/7
Black Panther2/7
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvem har ikke spillet vampyr?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google