CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Shutter Island

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
2009

Manuskript:
Laeta Kalogridis

Producere:
Brad Fischer
Mike Medavoy
Arnold Messer
Martin Scorsese

Fotograf:
Robert Richardson

Klipper:
Thelma Schoonmaker

Komponist:


Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
UIP

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(50 stemmer)

Læs også...
Anmeldelser:
02-06-14:
The Wolf of Wall Street
15-12-10:
Inception
13-07-10:
What Doesn't Kill You
29-07-09:
Revolutionary Road
15-04-09:
Body of Lies
25-03-09:
Blindness
27-10-08:
Reservation Road
12-06-07:
Blood Diamond
01-10-03:
Gangs of New York
12-09-01:
Committed
 
Artikler:
24-02-16:
Bliver dette endelig året, hvor Leo løber med en Oscar?
06-02-12:
TV-serie: Boardwalk Empire – 1. sæson
 


Shutter Island

Anmeldt af:Kenneth McNeil
Genre:Drama, Thriller
Varighed:138 minutter
Instruktør:Martin Scorsese
 
Premieredato:18-02-2010
Medvirkende:Som:
Leonardo DiCaprioTeddy Daniels
Mark RuffaloChuck Aule
Ben KingsleyDr. John Cawley
Emily MortimerRachel Solando
Michelle WilliamsDolores Chanal
Max von SydowDr. Jeremiah Naehring
Se komplet creditliste her

Labyrintlede
 
"The rule of 4". "Patient nr. 67". Og efter blot en halv time vil den tilstrækkeligt krimikultiverede seer have gennemskuet krøllen i Shutter Island. Lige så ivrigt, som U.S. Marshal Teddy Daniels (Leonardo DiCaprio) jagter sandheden, forsøger Scorsese fra sin instruktørstol at etablere mystik.
Desværre er film noir-strukturen mere spændetrøje end ramme. Lige fra det indledende møde med Shutter Islands ledende doktor, Dr. Cawley (Ben Kingsley), tager Teddys og hans makker Chucks (Mark Ruffalo) opklaring alle de forudsigeligt uforudsigelige drejninger, som genren er kendt for.
De påståede overraskelser bliver annonceret flere scener i forvejen. Mere kan desværre ikke røbes her. For Shutter Island er en film så opslugt af sit eget mysterium, at f.eks. Teddys sørgelige minder om livet som soldat i 2. Verdenskrig og om sin myrdede kone først til allersidst – og da kluntet – udforskes. Mysteriet fylder alt, hvilket ville være glimrende hvis det blev åbnet op og samtidig åbnede op for personerne optaget af det. Det er dog problematisk, når døre konstant lukkes, personer affejes og klaustrofobien, man føler som tilskuer, ikke skyldes med empati Teddy, men begrænsede fortolknings- og forventningsmuligheder.


Copyright:
Nordisk Film
Skeletter og brudte løfter i skabet
Shutter Island er på mange måder antitesen til Joon-ho Bongs afdæmpede, tvetydige og – i hvert fald tilsyneladende – løst strukturerede krimimesterværk Memories of Murder fra 2003.
Der er ikke et hår, der sidder forkert. Alt går op. Desværre. Spændingen fordufter efter blot en halv time som duggen fra Shutter Islands skarpe pigtrådshegn.
Fedoraen sidder som den skal, jakkesættene er nystrøgede og farverne er via dræning reduceret til mudrede grå og brune nuancer lige som i Eastwoods tematisk og stilistisk beslægtede Changeling. De indsatte psykopater ser man heller ikke meget til. Øen misbruges – eller rettere: Underforbruges.
Trods sit alsidige talent, magter Leonardo DiCaprio endvidere ikke én gang for alvor at kaste film noir-åget fra sig. Film noir-kabalen kræver et central figur, der er skiftevis stærk og svag. En helvedes karl med sammenbidt ansigt og proper næve, men også med skeletter og brudte løfter i skabet.
Det oplagte eksempel er Richard Widmarks portrætteringen af Harry Fabien fra Jules Dassins Night and the City. Fabien er svindler, men kunne være detektiv, en helt almindelig gut, og så alligevel ikke: Der er noget, der trækker i ham. Han er "an artist without an art", som det hedder i filmen. En rigtig contender dømt til at fejle, men stadig så nuanceret fortalt, at usikkerheden i form af håbet altid er tilstede. Fatalisme med forbehold.
Der er noget på spil. Hvilket er mere end man kan sige om énmandskabalen Shutter Island. Spændetrøjerne på sindssygeøen Shutter Islands mest psykotiske voldsfanger er intet at regne imod den, som Scorsese forsøger at iklæde sin seer.
 




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (16 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
JP
8-8-2010 03:05
Super fedt film. Helt klart et mesterværk! og med en uforventet slutning. Helt klart værd at se flere gange..

Thomas Amby Clemmensen
10-7-2010 14:49
Kunne ikke være mere uenig i anmeldelsen end hvad tilfældet er.
Jeg synes det her er én af de bedste psykologiske thrillers jeg har set i maaaange år.
Kunne ikke se filmatiseringen være af romanen bliver eksekveret på mere fornem vis!
Synes til tider det kan være kvalmende, at læse hvordan vi danskere at være så overkritiske, som man eksempeltvis ser her på debatten. Ja måske er filmen RELATIVT gennemskuelig, men udførelsen kan man sgu ikke sætte en finger på..Spændingen er i top, og det er en film man kan se gentagende gange, da man hele tiden får tildelt nye brikker til puslespillet!
Ville fungere perfekt som undervisnings-materiale til eksempelvis gymnasieelever.


Tak Scorsese 6/6

Michaelw
28-6-2010 14:53
En film som "Shutter island" skal formå at skabe en mystik, der ikke bliver gennemskuet så let. Det gjorde denne her. man skulle hellere have set et asnit af Miss marple eller barneby det er ikke den store kunst, men det er effektivt. Leo Dicaprio spiller heller ikke overbevisende, filmen r for løs i koderne til at man rigtig kan interesserer sig for den.
To stjerner.

Benny Madsen
24-3-2010 15:02
Flot film og åbningen af filmen!! Fantastisk! Men så..., jeg sad og håbede på, at der komme et ekstra twist i slutningen, men okay den følger jo bogen som jeg læste løst igennem efterfølgende.

Skuffet
18-3-2010 09:54
Jeg er helt enig i anmeldelsen, da filmen har to meget centrale problemer. Det første problem er, at man har gættet plottet alt for tidligt og derfor bare venter på filmen skal slutte. Hvilket fører til filmens andet problem, der er tempoet. Det går simpelthen alt for langsomt med at komme frem til det "twist", som langt de fleste biografgængere allerede har gættet tidligt i filmen. Det gør at man sidder og keder sig og jeg tvivler på at det er intentionen fra Scorsese. Det burde kunne gøres langt bedre, især fra en garvet rotte som Scorsese


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Hjertets vej22/6
Shalom Italia22/6
Table 1922/6
Transformers: The Last Knight21/6
Kaspar Rostrup19/6
Ulv i fåreklæder15/6
All Eyez on Me15/6
Sieranevada15/6
Den bedste mand15/6
It Comes at Night15/6
Flere bio-anmeldelser
 
xXx: Return of Xander Cage23/6
Manchester by the Sea7/6
Underverden6/6
Jackie2/6
Jeg, Daniel Blake30/5
Assassin's Creed29/5
Nocturnal Animals26/5
Why Him?23/5
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvilken rolle har Antonio Banderas lagt stemme til i Shrek-filmene?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2017 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google