CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Inglourious Basterds

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
2009

Manuskript:
Quentin Tarantino

Producere:
Lawrence Bender
Quentin Tarantino

Fotograf:
Robert Richardson

Klipper:
Sally Menke

Komponist:


Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
UIP

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(31 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
08-03-10:
Oscar-vinderne 2010
02-02-10:
Oscar-nomineringerne 2010
24-05-09:
Michael Haneke vinder i Cannes
24-06-08:
2 x Tarantino?
 
Anmeldelser:
10-05-16:
The Hateful Eight
25-02-15:
Fury
10-04-13:
Killing Them Softly
04-06-12:
Carnage
22-02-12:
Beginners
23-10-07:
Death Proof
01-09-04:
Kill Bill Volume 2
21-04-04:
Kill Bill Volume 1
30-05-01:
Pulp Fiction
 

Læs også...
I temaet 2009s bedste film:
 
A Serious Man
The Hurt Locker
Revolutionary Road
500 Days of Summer
District 9
Hunger
Op
The Wrestler
Antichrist

Inglourious Basterds

Anmeldt af:Kenneth McNeil
Genre:Action, Adventure
Varighed:153 minutter
Instruktør:Quentin Tarantino
 
Premieredato:28-08-2009
Medvirkende:Som:
Brad PittLt. Aldo Raine
Christoph WaltzCol. Hans Landa
Eli RothSgt. Donnie Donowitz
Michael FassbenderLt. Archie Hicox
Diane KrugerBridget von Hammersmark
Til SchweigerSgt. Hugo Stiglitz
Se komplet creditliste her

En opvisning i opbygning
 
Hvordan placerer man en filmskaber, der konsekvent kredser om, men lige så konsekvent omformulerer filmhistorien? Selv når han ikke laver direkte pastiche a la Death Proof og Kill Bill-filmene, synes Quentin Tarantinos film at være frembragt i et vakuum mellem for- og nutid. De genopliver gamle dyder og afliver nye trends, men kun til en grænse: Hver gang, i hver film, er vægtningen af det gamle og det nye nøglen til forståelse.


Copyright:
UIP
De gode, de onde og de hævngerrige
I Inglourious Basterds er det den klassiske krigsfilms sort/hvide-silhuetter af heltemodige amerikanere kontra dæmoniske nazister, der skiftevist overdrives ud i det ekstreme (som i portrætteringen af Goebbels som enfoldig sadist) og fordrejes (som da psykopaten Donowitz banker en ubevæbnet tysker ihjel med et baseballbat).
Der er blod og bly i liter- og spandevis, men alligevel er tonen – som i Grindhouse-projektet – snarere afvæbnende end alarmerende. For den postmoderne genreauteur Tarantino er volden ikke et etisk, men et æstetisk projekt. Hvert voldeligt udbrud er et udstyrsstykke. Den fylder ikke meget af spilletiden, men fylder alligevel meget i seerens bevidsthed.
Det er et spørgsmål om opbygning. Og Inglourious Basterds er i det hele taget en opbygningens film. De fem kapitler, som filmen er fortalt i, bringer os i nærkontakt med både den tyske SS-officer Hans Landa (en fremragende Christoph Waltz), nazidræberen fra sydstaterne Aldo Raines (en herligt overgearet Brad Pitt) og flere andre mindeværdige figurer, men har – udover de parallelle grundfortællinger om en ung jødisk pige og Raines’ titulære svin – kun en svag retningssans. Amerikanerne er helte, nazisterne er svin og jøderne skal hævnes, men derudover er det for den enkelte scenes dynamik – og ikke for den overordnede filmfortælling – at Inglourious Basterds skal opleves.

Geparden og gazellen
Formen er et sært møde mellem den strenge kapitelinddeling fra Godards Vivre sa vie og Tarantinos eget hovedværk udi temposkift, Reservoir Dogs. Lige som Godard skærer Tarantino mellemregningerne ud. De små forbindende scener – ekspositionsdialogen, transport fra A til B, avisudskæringerne der fortæller, hvordan krigen går o.l. – er skåret helt væk. I én scene forsøger en brite, en amerikaner og en afhoppet tysker at bevise en SS-officér om, at de selv også er SS-officerer, i den næste er et bombeangreb på en biograf undervejs. Planlægningen får vi højst skitseret.
Inglourious Basterds er nærved fem løst forbundne kapitler af hver 30 minutters varighed, der nok krydser og bygger videre på hinanden, men først og fremmest står alene. Det er en dialogfilm, men af den overraskende frem for af den trættende didaktiske slags. Det handler om at pirre og tirre.
Lige som i den legendariske åbningsscene til Reservoir Dogs, åbner Inglourious Basterds med en uforglemmelig scene, hvor SS-officeren Landa udfritter en fransk bonde om, hvorvidt han skjuler jøder på sin gård. Han starter blødt ud, Landa, men bliver langsomt strengere, alt i mens han – med sans for ironiske – blødt sipper til sit glas med frisk mælk.
Med kirurgisk præcision skærer han den franske bonde fra hinanden lag for lag. Ikke ét sekund taber Landa fatningen, hvorimod sveden begynder at pible frem på bondens pande, samtidig med at hans blik bliver mere og mere panisk. Pludselig forstår man, at Landa blot leger med sit offer, som geparden leger med gazellen, velvidende at den allerede har fanget den. Det er en scene, der både følger og – på nærmest overlegen vis – leger med den klassiske spændingskurve.


Copyright:
UIP
Med blik for både det faktiske og det figurative
Det er dette blik for scenens højde- og lavpunkter, denne forståelse for bevægelserne mellem ro og intensitet, som Tarantino mestrer som få andre. Selv i dialogen svinges der mellem one-liners – som da Aldo Raine skal bevise sine evner udi italiensk og kun kan fremstamme et "buongiorno" med metertyk sydstatsaccent – og længere samtaler, der fungerer på både det faktiske og det figurative plan.
Hvor Death Proof ifølge dets kritikere kammede over i sin selvoptagethed, er Inglourious Basterds med sine skarpere inddelte kapitler og sin både mere omfattende og mere fantasifulde udbrud af vold, svær at sætte en finger på. Den savner tyngden fra Tarantinos allerbedste værker, men er derudover en tour de force udi veloplagt dialog og velafmålt tempoopbygning. "Say 'auf Widersehen' to your Nazi balls!" Og skynd dig så ind og se den bedste krigsfilmspastiche siden Dr. Strangelove.
 




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (12 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Daisy Wow
30-3-2010 10:42
Genial krigsfilm med hjerte, kynisme og humor. Tarantino og Lt. Aldo Raine (Brad Pitt) gør tykt grin med tyskerne men kommer også til at betale ultimative priser for deres humor.
Det er som om Lt. Aldo Raines spor af tyskerne bliver tyndere gennem filmen, og SS officer Hans Landa får bedre og bedre tag i Aldo's gruppe i denne neglebidende spændingsfilm.

Dolphin Square64
2-2-2010 11:47
Tarantinos dårligste film i flere årtier. Ren, rå vold - total barok kaos. Kun birolleskuespilleren Christoph Waltz spiller op til sit allerbedste, og det får han sikker både en BAFTA og en Oscar for de næste to måneder for. Fortjent. Inglourious Basterds er en af Tarantinos allerdårligste film. 2 stjerner - begge for C. Waltz´s indsats.Tarantino er slet ikke i stand til at lave film mere. Han minder kort og godt om Lars von Trier!

Michaelw
31-1-2010 22:49
"Inglourious Basterds" er helt klart en af de mest underholdene film fra 2009.
Som i hans forrige film formår Quientin Tarantino, at lave filmen på en måde hvor man tænker "nej hvor er det uoriginalt", og på den anden side hvor man tænker "Hold kæft hvor er det fedt" .
Indrømmet det er ikke hans bedste film, men når man har en historie, som fungerer så godt, og nogle skuespillere som leverer varen, (her tænker jeg specielt på Christoph Waltz) så kan det ikke være så skidt.
En utrolig fed film
Fem stjerner.

Hansn
13-9-2009 01:17
Argh i filmkritikere tag jer dog sammen.

Den film er genial.

Den skuffede
6-9-2009 17:20
Selvfølgelig er det en Tarantino film, og derved vold og nogle fede dialoger blandet med aparte musik. Filmen er komisk, og alle skuespillere på nær Christoph Waltz leverer en skuffende præstation. Det hele virker påtaget, latterligt og forfærdeligt sort hvidt.


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Bobbi Jene19/4
Hvad vil folk sige19/4
Midnight Sun12/4
Rampage Out of Control12/4
Ud af intet12/4
A Quiet Place5/4
Faces Places5/4
Den of Thieves5/4
Lucky5/4
The Post5/4
Flere bio-anmeldelser
 
Star Wars: The Last Jedi16/4
Mordet i Orientekspressen13/4
The Killing of a Sacred Deer2/4
Justice League26/3
The Square23/3
Thor: Ragnarok12/3
Blade Runner 20492/3
The Beguiled23/2
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvem spillede Mary Stuart Mastersons storebror i Benny & Joon?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google