CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
A Serious Man

Produktionsland:
USA, UK, Frankrig

Produktionsår:
2009

Manuskript:
Ethan Coen, Joel Coen

Producere:
Ethan Coen
Joel Coen

Fotograf:
Roger Deakins

Klipper:
Ethan Coen
Joel Coen

Komponist:
Carter Burwell

Censur:
Tilladt for alle over 11 år

Distributør:
SF Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(15 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
02-02-10:
Oscar-nomineringerne 2010
 
Anmeldelser:
07-12-17:
Suburbicon
26-07-16:
Hail, Caesar!
28-07-14:
Inside Llewyn Davis
05-07-11:
True Grit
11-02-09:
Burn After Reading
21-04-04:
Intolerable Cruelty
06-01-03:
The Man Who Wasn't There
 

Læs også...
I temaet 2009s bedste film:
 
The Hurt Locker
Revolutionary Road
500 Days of Summer
Inglourious Basterds
District 9
Hunger
Op
The Wrestler
Antichrist

A Serious Man

Anmeldt af:Kenneth McNeil
Genre:Komedie, Drama
Varighed:105 minutter
Instruktør:Ethan Coen
Joel Coen
 
Premieredato:09-10-2009
Medvirkende:Som:
Michael StuhlbargLarry Gopnik
Richard KindUncle Arthur
Fred MelamedSy Ableman
Fyvush FinkelDybbuk
Adam ArkinDivorce Lawyer
Michael LernerSolomon Schlutz

Skyld, skam og det tragikomiske mellemspil
 
"Det var, som om at skammen skulle overleve ham." De allersidste ord i Franz Kafkas Processen indkapsler ikke blot protagonisten Josef K’s eksistentielle genvordigheder, men fremhæver også dét centrale element i den jødiske tro: Skammen – og de beslægtede begreber om skyld, pligt og bodsgang.
Jøderne er, ifølge egen tro, Guds udvalgte folk, og det er et privilegium, der stiller lige så høje krav, som det stiller en særlig himmelsk forbindelse i sigte. Det er lige så meget en forbandelse, som det er en velsignelse.
I hvert fald ifølge moderne populærkultur, hvor personer som Philip Roth og Woody Allen i gennem deres kreative virke har hudflettet den særlige jødiske opvækst og forholdene i den jødiske familie og i det jødiske minisamfund. Portnoy's Complaint behandlede en ung, jødisk drengs seksuelle undertrykkelse og den stereotype jødiske familiestruktur med en tilbageholdende faderfigur og en stærk matriark, mens flere af Allens film – særligt de tidlige – er rige på selvudslettende og ofte personlige jokes om instruktørens jødiske herkomst.


Copyright:
SF Film
Den evindelige ydmygelse
For den jødiske fysikprofessor Lawrence Gopnik er skammen vævet ind i selve tilværelsens stof. Den ligger som en tung, våd dyne over ham. Den kvæler ham. Den suger livet ud af ham. Med krum ryg og nedslåede øjne vandrer han gennem livet. Underkuet.
Han er den menneskelige inkarnation af et suk. Selve hans væsen synes konstant på nippet til at udbryde et lettelsens suk: Endnu en dag overlevet – kun nogle få tusinde tilbage.
Hans livstrætte bror, Arthur, har bosat sig på ubestemt tid (og er konstant på toilettet; en slet skjult reference til masturbationshelvedet i Portnoy's Complaint), hans to teenagebørn har ingen respekt for ham, hans professorat på universitetet hænger i en tynd tråd, og så er hans kone ved at forlade ham. Til fordel for én af hans venner.
"Jeg troede egentligt, at det gik fint", forklarer en forvirret Lawrence til en af minisamfundets rabbinere, der – lige som advokaten, de andre rabbinere og de øvrige omkring ham – gør mere skade end gavn. Ydmygelse efter ydmygelse går han i gennem, og snart begynder også mareridtene – det ene mere livligt end det andet. Tænk på drømmesekvenserne i The Big Lebowski blot med negativt fortegn.

Søgen efter et glimt af håb
Frem for at flippe ud, står Lawrence stoisk imod. Hver ydmygelse og hvert knæk på selvtilliden accepterer han. Når konens nye elsker – familievennen Sy (en herligt overbærende Fred Melamed) – snakker ned til ham, opfatter han det nærmest demonstrativt som trøst. Når elskeren pludselig vil flytte ind, og derfor smider Lawrence ud af sit eget hjem og sender ham til det lurvede motel Jolly Roger, når han kun at fremstamme et lavmælt "men", inden han indvilger.
Han insisterer på, at der må være en mening. Det er Guds vilje, livets vilje, ét eller andet. Det er patetisk, men uden patos, og dermed en sort komedie, der dels ligger i naturlig forlængelse af Coen-brødrenes egne værker som Fargo og The Hudsucker Proxy, og dels ligger i forlængelse af de i indledningen nævnte værker af Philip Roth og Woody Allen.


Copyright:
SF Film
Sympati og sylespids latterliggørelse
Det er en tragikomisk fortælling om en mand, hvis liv falder fra hinanden stykke for stykke, uden at han ved hvorfor, og dermed også en fortælling nært beslægtet med Kafkas hovedværk.
Hvor Josef K. i Processen synes at blive modarbejdet af et ondt, uigennemskueligt bureaukrati – eller slet og ret af Eksistensen med stort E – er Lawrence Gopniks deroute langt tættere forbundet med virkelige mennesker og omstændigheder.
Her er – trods Lawrencens søgen efter mening fra oven – kun det ligefremme. Det banale. Rabbinere, der prøver at motivere Lawrence gennem tåbelige anekdoter om parkeringspladser og tænder med skjulte beskeder i (!), der ingen relevans har, og en familie, der, dag for dag, træder ham længere ned i sølet, mens de fortæller ham, at det hele nok skal gå. "Vi træder ikke på dig. Det er for dit eget bedste. Følg Toraen." Og han tror på dem, lige som vi – tilskuerne - tror på hans usandsynlige deroute. Skridt for skridt. Ud af sit eget hus og hen på det lusede hotel. Fra et lovende professorat til fatalistiske mareridt om sin egen undergang.
Hvor Kafka forløste sin fortælling i eksistentiel usikkerhed, lader Coen-brødrene A Serious Man stå tilbage som absurd komedie med den rette tragiske klangbund. En moderne undergangsfortælling, der formår på én gang at pege fingre ad og sympatisere med sin hovedperson. Og dermed en klar anbefaling værd.
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (2 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Kenneth McNeil
1-12-2009 10:54
Jeg forsøger - i hvert fald med visse anmeldelser - at være lidt påpasselig med at udpege klare "gode" og "dårlige" elementer, i og med at disse ofte er afhængige af hinanden og sjældent nemt kan udpeges hver for sig uden at simplificere helt overdrevet.

Derudover synes jeg at det ift. "A Serious Man" at det er sjovere at diskutere dens inspiration fra og forhold til Kafka, Woody Allen, Philip Roth o.l. end at gå i dybden med fortællingen, der - som jeg skriver - egentligt er en ret simpel deroute, hvor det er summen af alle de uheldige situationer, som Larry kommer ud for, snarere end disse situationers nøjagtige udformelse, der udgør filmens kerne.

Men hvis jeg i stikordsform skal pege på nogle ting: Skuespillet (de tre ældre herrer - Stuhlbarg, Kind, Melamed især), temaerne (snarere end fortællingen som sådan), dialogen og, forbundet med de to første elementer, leveringen/timingen. Jeg elsker timingen i filmen. Måden hvorpå tingene sker lidt før eller lidt efter de, uhm, "burde". Retarderingen - og det modsatte. Den akavede timing, som Coen-brødrene mestrer som få andre.

Indledningsscenen - fra Polen - står for mig blot som en kuriøs undergangsfortælling, der skal forklare vores hovedperson, Larrys, uheldige tragiske lod her i livet.

vanilla
30-11-2009 22:54
hmm savner egentlig stadig en begrundelse for de fem stjerner. Hvad kunne du så godt lide ved filmen McNeil?

Umiddelbart må jeg sige at det for mig nærmere er religionskritik der springer mig i øjnene som tema, end det er individets undergang...

Og hvis jeg må være så fri; hvordan skal den indledende scene fra Polen(?) sammenkædes med resten af filmen?? 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Hjertelandet20/9
BlacKkKlansman20/9
Bare Juliet20/9
The Predator13/9
The Seagull13/9
Mod solnedgangen13/9
In the Aisles6/9
Den dag på stranden6/9
The Raft5/9
Ordets magt30/8
Flere bio-anmeldelser
 
Peter Kanin3/9
Avengers: Infinity War31/8
Rampage Out of Control27/8
A Quiet Place24/8
Ready Player One17/8
Pacific Rim Uprising13/8
You Were Never Really Here10/8
Red Sparrow20/7
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Over cirka hvor lang tid foregår Richard Linklaters Slackers?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google