CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Revolutionary Road

Produktionsland:
USA, UK

Produktionsår:
2008

Manuskript:
Justin Haythe

Producere:
Bobby Cohen
John Hart
Sam Mendes
Scott Rudin

Fotograf:
Roger Deakins

Klipper:
Tariq Anwar

Komponist:
Thomas Newman

Censur:
Tilladt for alle over 11 år

Distributør:
Paramount

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(43 stemmer)

Links
Filmens hjemmeside

Læs også...
Nyheder:
22-01-09:
Oscar-nomineringerne 2009
 
Anmeldelser:
14-07-16:
The Dressmaker
06-06-16:
The Revenant
29-10-14:
Labor Day
27-11-12:
Take Shelter
04-06-12:
Carnage
18-10-10:
The Runaways
23-09-09:
The Reader
15-04-09:
Body of Lies
20-06-07:
Little Children
22-11-05:
Titanic
19-07-05:
Finding Neverland
06-06-05:
Grand Theft Parsons
14-12-04:
Evigt solskin i et pletfrit sind
18-03-03:
Vejen til Perdition
01-08-00:
American Beauty
 
Artikler:
24-02-16:
Bliver dette endelig året, hvor Leo løber med en Oscar?
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
2.35-1

Lyd:
Dolby Digital 5.1, Dolby Surround 2.0

Ekstra materiale:
Kommentarspor, slettede scener, bag kameraet
Revolutionary Road

Anmeldt af:Søren Langelund
Genre:Drama
Varighed:114 minutter
Instruktør:Sam Mendes
 
Anmeldelsesdato:29-07-2009
Medvirkende:Som:
Leonardo DiCaprioFrank Wheeler
Kate WinsletApril Wheeler
Kathy BatesMrs. Helen Givings
Kathryn HahnMilly Campbell
Michael ShannonJohn Givings

Scener fra et ægteskab
 
"I'll never let go!" lovede den unge Rose sin udkårne Jack, før hun få minutter senere måtte sende ham og deres fælles fremtidsdrømme ned i det mørke oceans dyb, hvori også luksuslineren Titanic kort forinden var sunket. Over et årti senere kan vi tilhængere af verdenshistoriens mest indtjenende film ånde lettet op. For boheme-optimisten Jack i Leonardo DiCaprios skikkelse fik alligevel Kate Winslets smukke, uregerlige Rose. Faktisk blev de gift og slog sig ned med to børn i 50ernes amerikanske forstadssamfund under navnene Frank og April Wheeler. Den dårlige nyhed er dog, at deres kærlighed ikke er mindre dødsdømt i denne filmatisering af Richard Yates’ nyklassiker Revolutionary Road.


Copyright:
UIP
Mendes tilbage i forstæderne
For mens Frank som én af mange ensomme arbejdsbier i storbyen væmmes ved sin tilværelse som småborgerlig lønslave, falmer den kreative April ved hjemmets klaustrofobiske kødgryder. Affektionen imellem dem synes væk, kun frustrationerne over at blive ét med forstadsapatien er tilbage.
Bag kameraet står Sam Mendes, der dermed vender tilbage til de amerikanske forstæder, hvor han ramte en guldåre med mesterværket American Beauty fra 1999. Denne gang er forsøget dog blot endnu mere ambitiøst: En dissekering af det moderne menneskes rejse ned i det trygge, konforme hul, som ægteskabet graver og samtidig udhuler ungdommens idealer om selvrealisering. Med stor sikkerhed balancerer han mellem de udbasunerende, destruktive skænderier med samme besnærende intensitet som Mike NicholsHvem er bange for Virginia Woolf?, og den intime og underspillede subtilitet som mere leder tankerne hen mod Bergmans Scener fra et ægteskab.

Flugten til Paris
Udadtil er The Wheelers smilende og med ungdommens vovemod i behold – som da de i et sidste forsøg på at flygte fra samlebåndstilværelsen beslutter sig for at flytte til Paris! Dette bruger Mendes til også at få dem til at agere et lysende håb om andre tider for filmens andre par, der er fanget tilsvarende i den gamle trædemølle, men kun glimtvis tør indse eller konfrontere det. Denne altfavnende spejling omringer publikum, som lægges i jerngreb og tilføres en kraftfuld, knugende mavefornemmelse, efterhånden som desillusioneringen af Frank og Aprils forhold træder tydeligere frem. En stemning, der underbygges yderligere af Thomas Newmans på én gang simple og rammende klaverbårne underlægningsmusik samt Roger Deakins’ smukt afbalancerede hvidbrune fotografering.


Copyright:
UIP
En skuespillets tour de force
Det er dog for skuespillet, at Revolutionary Road vil blive husket. Den decideret elektriske kemi mellem Leonardo DiCaprio og Kate Winslet slår så mange gnister, at det tematiske tungsind på én gang føles let som en fjer og gennemtrængende som en knytnæve. På DiCaprios skuldre hviler hele filmens ydre konflikter og frustrationer, mens Winslet er katalysatoren for det indre, latent ulmende vulkanudbrud, som særligt mod slutningen tvinger sig frem. Hver for sig, men ikke mindst i samspillet, leverer de noget nær de stærkeste præstationer i karrieren, ligesom den netop Oscar-nominerede Michael Shannon, Kathy Bates og Kathryn Hahn funkler i birollerne.

Mellem lykke og selvbedrag
Revolutionary Road er ikke grundvoldsrystende original, og der er en kende langt mellem overraskelserne, men til gengæld lader dens tidløse pointer om de skrøbeligste menneskelige længsler sig let overføre til vor tids moralkodeks. Sam Mendes tør omfavne den nådesløse bitterhed, og leverer sin mest helstøbte film i det nye årtusinde. En nærmest ubehageligt fængslende skildring af en uundgåelig deroute for desperate skæbner balancerende på den fine grænse mellem lykke og selvbedrag.
 
DVD-vurdering
Ekstramaterialet er ikke omfattende, men lødigt og medlevende produceret. Instruktør Sam Mendes og forfatter Justin Haythe går igen hele vejen igennem, og det giver tilskueren følelsen af, at de brænder for deres projekt.

Kommentarsporet er godt og seriøst og det samme kan i høj grad siges om featuretten "To liv i stille desperation", der beretter om filmens tilblivelse. Endelig er der slettede scener med uddybende forklaringer fra Mendes og Haythe.

Ekstra materiale:




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (13 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
MILO
14-8-2009 09:36
Tjaaa mit bud er, at der faktisk findes mere underholdende måder, at kede sig selv ihjel på....

RAB
11-8-2009 21:55
Fremragende film om det sted hvor kærligheden (eller manglen på samme) støder sammen med samfundet og omgivelsernes krav og normer. Kan man ændre den man er, og hvad er prisen for at leve sine drømme ud?

Heinrich
7-8-2009 01:29
Så forkert på titlen. Har lige set reservation road ikke revolutionary road:)

Heinrich
7-8-2009 01:28
Var lidt skuffet da jeg var færdig med at se den. Jeg synes ikke at den nåede ordentligt igennem de problematikker, som filmen opstiller. Den burde have varet den halve time længere. Skuespillerne gør et rigtig flot stykke arbejde, selvom rollerne er overdramatiserede. Ville virke bedre hvis instruktøren havde skruet ned for hysteriet og i stedet erstattet det med passivitet

Mads mikkelsen
6-8-2009 23:39
Ikke lige en film jeg gad være med i
gik da manuscriptet tilsendt da jeg var i l.a.


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
69 Minutes of 86 Days17/8
Hjemme i Verden17/8
Superswede: En film om Ronnie Peterson17/8
Patriarken17/8
Lys i mørket17/8
The Big Sick17/8
The Dark Tower17/8
Danserinden10/8
Annabelle 2: Skabelsen10/8
Fortiden foran os10/8
Flere bio-anmeldelser
 
Ghost in the Shell11/8
Kong: Skull Island8/8
T2 Trainspotting28/7
20th Century Women25/7
Logan24/7
La La Land17/7
A Cure for Wellness10/7
The Great Wall4/7
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvem har instrueret den deprimerende svenske film Slangens Vej?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2017 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google