CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Slumdog Millionaire

Produktionsland:
UK, USA

Produktionsår:
2008

Manuskript:
Simon Beaufoy

Producere:
Christian Colson

Fotograf:
Anthony Dod Mantle

Klipper:
Chris Dickens

Komponist:
A.R. Rahman

Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
SF Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(42 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
01-02-09:
Danny Boyle vinder Directors Guild
25-01-09:
Producenterne vælger Slumdog Millionaire
22-01-09:
Oscar-nomineringerne 2009
04-12-08:
Slumdog Millionaire vinder igen
30-11-08:
Priser til instruktør Danny Boyle
 
Anmeldelser:
19-06-17:
Lion
17-06-11:
127 Hours
10-09-07:
Sunshine
13-06-06:
Millions
13-12-00:
The Beach
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
2,40:1

Lyd:
Dolby Digital 5.1

Ekstra materiale:
Making Of-featurette, musikvideo "Jai Ho"
Slumdog Millionaire

Anmeldt af:Henrik Østergaard
Genre:Komedie, Krimi
Varighed:115 minutter
Instruktør:Danny Boyle
 
Anmeldelsesdato:05-08-2009
Medvirkende:Som:
Dev PatelJamal Malik
Freida PintoLatika
Anil KapoorPrem Kumar
Saurabh ShuklaSergeant Srinivas
Ankur VikalMaman
Madhur MittalSalim

Feel-good fra slummen
 
Kærlighed besejrer alt. Det har film og bøger lært os. Og det har instruktør Danny Boyle også lært og forsøger at lære os igen med hans multi-Oscar-vindende fattigmandsfabel, Slumdog Millionaire, der som sin indiske setting pulserer med adrenalin og hjerte.


Copyright:
SF Film
Den Mumbai-fødte 'slumdog' fra titlen, 18-årige Jamal, har ingen uddannelse. Han blev forældreløs som 7-årig, voksede op i den endeløse slum rundt om Indiens kommercielle hovedstad, og serverer nu te som profession. Alligevel er han kun ét spørgsmål fra at vinde gigantiske 20 millioner rupier i den indiske udgave af Hvem vil være millionær? Men ak. Pause-fløjten lyder, og udenfor studierne venter politiet. For hvordan kan en fattig dreng fra slummen dog vide alt det? Han må snyde. Mens politiinspektøren lader Jamal 'kærligheden' at føle åbenbarer der sig i flashbacks en kærlighedshistorie, der viser sig at være grunden til, at Jamal kender alle svarene. Jamals fantastiske vej mod det varme sæde i studiet er nemlig styret af hans altoverskyggende kærlighed til pigen Latika. Og hvert spørgsmål i quizzen stemmer overens med en begivenhed i denne forhistorie. Som vi fortælles allerede tidligt i filmen er udfaldet skæbnebestemt.

Som at være der selv brager Boyles og fotograf Anthony Dod Mantles slumeventyr ind i dig med et sansebombardement, der er svært at rejse sig fra. Er man bekendt med Boyles tidligere film som Trainspotting og 28 Days Later, vil man kende hans kærlighed for ekspressive, hippe klip og stiliserede effekter. Anthony Dod Mantle er kendt for hans samarbejde med Thomas Vinterberg og Lars von Trier og er nærmest synonym med den hektiske Dogme-stil. Kvaliteter der hjælper i et plot, som med lynets hast farer af sted som det samfund, det reflekterer. Ligesom soundtracket fra A. R. Rahman og M.I.A. bidrager til energien.
Som i Meirelles lignende City Of God plantes vi med billedernes kraft i figurernes sted, og der skabes et levende, overbevisende og forbilledligt realistisk billede af Indien, som det vitterligt er: hektisk, rodet, forvirrende, farvestrålende, livsbekræftende, tragisk. Billedrammen mættes konstant i et orgie af detaljer, lys og farver.


Copyright:
SF Film
Plottet, der i en aldrig forvirrende komposition, bliver vævet af spring i tid og sted – mellem tv-studie, afhøringslokale og slumområde. Men bag det dynamiske og visuelt utrolige bagtæppe ligger blot et konventionelt melodrama og putter sig. Dreng møder pige – skilles – finder sammen igen. Den slags klassisk eventyrfortælling er set før og bliver aldrig fortærsket. Slet ikke når den som her sættes ned i en socialrealistisk ramme. Og at gode gamle Dickens i grunden har fortalt 'fra-fattig-til-rig'-historien før bliver den ikke dårligere af. Unge Dev Patel som Jamal udgør tværtimod en yderst tilfredsstillende David Copperfield.
Patel er ligesom de fleste af filmens unge skuespillere et hidtil ubeskrevet blad. Jamal er en helt, der triumferer, fordi han har hjertet på rette sted. Man ønsker ham kun det bedste, når han står ansigt til ansigt med livets trængsler: En magtsyg storebror, en Fagin-lignende børnehjemsleder, en slesk quizshowvært, voldelige religiøse opgør, tortur. Men kærlighed besejrer som sagt alt.
Vi lærer dog aldrig Latika at kende. Boyle lader os derved ikke virkelig erfare hvad det er, Jamal har at miste, hvis han ikke vinder sit livs kærlighed. Og det på trods af hun faktisk udsættes for visse prøvelser fra en hæmningsløs gangsterboss. Og det er her, filmen for alvor fejler. Jamals projekt bliver altså ærgerligt nok aldrig fuldt ud klart for os på et følelsesmæssigt plan. Filmen er på sin vis her offer for sin egen fortællestil. I situationer, hvor vi kunne have lært Latika at kende, må Jamal og vi hastigt drage videre – mod den store pengepræmie og – vil filmen lade os fortælle – den store, udødelige kærlighed. Men hvorfor den nu lige er så stor og udødelig forbliver uforståelig.

Enerverende er det ligeledes, at storebrorens motiver er lige så uigennemskuelige som de er utroværdigt omskiftelige. I skarp kontrast til øvrige primært sort-hvide karakterer. Ved siden af dette kan man så leve med de snørklede søforklaringer, der indimellem kæder quiz-spørgsmålene sammen med Jamals forhistorie.
Som en fabelagtig (i ordets fornemmeste betydning), filmisk påmindelse om at kærligheden vitterligt besejrer alt er Slumdog Millionaire et værk af visuel format, der ikke er til at komme udenom. Sjældent har en film vibreret af så høj grad af visuelt overskud og kondenseret feel-good fornemmelse. Men noget mesterværk synes jeg ikke, filmen er. Dertil er den endegyldigt for simpel og ujævn i sin fortælling og for ensidig og velkendt i sin morale.
 
DVD-vurdering
En udmærket bag kameraet-featurette og musikvideoen til Jai Ho-nummeret. Det kunne have været langt bedre!

Ekstra materiale:




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (15 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Emilly
13-1-2013 09:51
c5e5e5h Vilka underbara he4star, e5h vilka vckraa bilder e5 vilket vackert stall!Fan vilket coolt liv du har! Jag skulle dock aldrig orka med det e4n pe5 le4nge, har se5 sve5rt med inspirationen till ridningen, tycker bara jag kf6r fast hela tiden och de5 tappar jag lusten att rida.Men he4ftigt att te4vla utomlands och allt! Fan va coolt!!!

Saeid
19-2-2012 13:24
Alexander Holmberg srivker:Oj, tack!Detsamma!Det blev verklgien en generos kvall och alla var harligt delaktiga. Som det ska vara!Tack Sianna!

Vædder
9-8-2009 09:28
Jeg syntes ikke at den fortjente prisen for Bedste Film! Det var en flot filmatisering. Musiken var noget helt nyt, så kan godt forstå at kritikerne gik helt amok, men Wall-E's musik (syntes jeg) at slår den. Eller, er det en meget flot film. Kameraet og lyden er heeelt utrolig! Klart fortjent.

michaelw
5-8-2009 19:28
Slumdog indeholder de rette elementer, som gør en Oscar film.
For det første indeholder den en vigtig og følelsesfuld historie. For det andet indeholder filmen det klicheefyldte Rags to riches element som man nogle gange brækker sig over.
Det er en fin film med mange kvaliteter, men den virker noget søgt, og er for sød til min smag.
Den er blændende visuelt og fortjener helt klart sine Oscars på dette område, men de store kategorier kunne jeg godt havde brugt en anden film.
Fire stjerner.

Thomas
19-6-2009 19:21

Skred efter 1/2 time. Utroværdig.


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Vinterbrødre7/12
Tilbage til Montauk7/12
Suburbicon7/12
Thelma30/11
Kedi30/11
Lumière!23/11
Mordet i Orientekspressen23/11
The Square23/11
Justice League16/11
Rodin16/11
Flere bio-anmeldelser
 
Abernes planet: Opgøret1/12
Spider-Man: Homecoming27/11
Grusomme mig 320/11
Transformers: The Last Knight13/11
It Comes at Night10/11
The Mummy6/11
Filmen om Kaptajn Underhyler23/10
Baywatch20/10
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvad refererer navnet 'Mifune' til i Søren Kragh-Jacobsens Mifunes sidste sang?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2017 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google