CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
The Adventures of Tintin: Secret of the Unicorn

Produktionsland:
USA, New Zealand, Belgien

Produktionsår:
2011

Manuskript:
Joe Cornish, Steven Moffat, Edgar Wright

Producere:
Peter Jackson
Kathleen Kennedy
Steven Spielberg

Fotograf:
Janusz Kaminski

Klipper:
Michael Kahn

Komponist:
John Williams

Censur:
Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år

Distributør:
Walt Disney Studios Motion Pictures

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(19 stemmer)

Læs også...
Anmeldelser:
22-05-08:
Indiana Jones og Krystalkraniets Kongerige
22-10-03:
Indiana Jones og det sidste korstog
22-10-03:
Indiana Jones og templets forbandelse
07-03-03:
Catch Me If You Can
27-03-02:
E.T.
 


Tintin: Enhjørningens hemmelighed

Anmeldt af:Søren Langelund
Genre:Animation, Adventure
Varighed:110 minutter
Instruktør:Steven Spielberg
 
Premieredato:27-10-2011
Medvirkende:Som:
Jamie BellTintin
Andy SerkisCaptain Haddock
Daniel CraigRed Rackham
Simon PeggInspector Thompson
Nick FrostThomson
Cary ElwesPilot

Tintin i Ingenmandsland
 
Eventyrlige ekspeditioner både kloden rundt og tur-retur til Månen i et tempo, der ville få selv Ulla Terkelsen til at miste pusten – og uden deadlines endsige krav om at producere nævneværdigt med journalistisk arbejde. Hvordan kan man andet end misunde Tintin, Europas højst profilerede reporter med en retskaffenhed som få og journaliststandens mest standhaftige frisure? Alligevel skulle der gå 82 år, før han endelig fik sin officielle spillefilmdebut. En film, der med selveste Steven Spielberg bag kameraet og alskens nymodens teknik forsøger at give nyt liv til Hergés spejderdrengshelt. Men først og fremmest udstiller udfordringerne herved.


Copyright:
Walt Disney Studios Motion Pictures
Det begynder ellers forrygende i filmens introsekvens, en tempofyldt homage til Hergé i Catch Me If You Can-inspireret 2D-animation. Men hurtigt bliver tegneserieformatets konventioner overført til biograflærredet på decideret klodset facon. Ikke mindst når Jamie Bells Tintin på enerverende vis spenderer første tredjedel af spilletiden på at tale til sig selv, eller filmhistoriens velsagtens mest uduelige skurke end ikke formår at strejfe vores helts berømte blå sweater på trods af hundredvis af skudsalver affyret på klods hold til lands, vands og i luften. Ulogiske forhold, der er nemmere at sluge i tegneserielæsningen end på filmlærredet. Ydermere fokuserer manuskriptet i for høj grad på handlingsdreven ramasjang og finurlige setups i et forsimplet, 110 minutters sammenkog af tre Tintin-album, mens den afbalancerede karaktertegning og underspillede humor, som ellers kendetegner Hergés forlæg, må træde i baggrunden.

Den største forbrydelse mod originalværkerne er dog valget af den såkaldte "performance capture"-stil. En hypermoderne 3D-animationsform med udgangspunkt i skuespillernes gestik og mimik, der åbner for en verden af muligheder – men som her ligger fjernt fra Hergés dogme om "den rene streg", der dyrker kombinationen af enkelthed og detaljer. Bevares, filmen er fyldt med skønne referencer, utvetydig respekt for og kærlighed til forlægget, og set fra afstand er der fred og ingen fare – særligt actionsekvenserne leverer Spielberg med lige dele virtuositet og elegance, hvor 3D-animationen kommer til sin ret. Men zoomer man ind på detaljen, ligger djævlen som bekendt begravet – og med sig har han taget sjælen og gnisten fra Hergés figurer. Kun Andy Serkis’ sprælske Kaptajn Haddock levendegøres delvist, måske fordi Haddock er filmens mest primitive og farverige figur. Ellers er der kun døde blikke og hule skygger tilbage fra Hergés skaberværk.


Copyright:
Walt Disney Studios Motion Pictures
Netop Hergé bekendtgjorde i 80’erne, at kun Spielberg kunne yde Tintin-serien filmisk retfærdighed, og slægtskabet til bl.a. Indiana Jones fornægter sig da heller ikke. Tilbage står således bestemt et på overfladen fornøjeligt og underholdende eventyr, der forhåbentlig kan introducere Tintin-universet for en ny generation. Men dét er også det mest positive at sige om en film, der ufrivilligt fører bevis for, at titelfiguren formentlig burde være blevet i sin egen tidslomme og dertilhørende vante, ikonografiske rammer. Tintin a la Spielberg føles mere som et charmeforladt computerspil end den ægte vare.
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (4 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Nygaard
3-11-2011 20:16
Jeg var imponeret og kunne også se skønhedsfejl. Men for dælen hvor blev jeg underholdt på kryds og tværs - jeg er sgu så nem at gøre tilfreds.
Jeg gik fra en glad og god underholdende film.

Søren Langelund
27-10-2011 13:04
TIl Mads Kryger: Først og fremmest tak for en sjældent set saglig kritik - og mellem linjerne fornemmer jeg, at vi ikke er særligt langt fra hinanden i oplevelsen af filmen.

Jeg kan dog med sindsro fastslå, at jeg har læst samtlige Tintin-album op til flere gange. Hvorvidt jeg har sat mig nok ind i dem må være op til den enkelte at bedømme, men min pointe er såmænd blot, at fordi noget fungerer i tegneserieformatet, fungerer det ikke nødvendigvis i filmformatet. Her er der - ihvertfald for mig - nogle andre spilleregler fortællemæssigt, som man ikke kan gemme sig bagved ved at påråbe sig troskab over for originalværket. Og min pointe er blot én af mange, som i bund og grund udstiller udfordringerne ved at filmatisere Tintin - og at det måske ikke rigtigt lader sig gøre vellykket, netop fordi Hergés stil (både visuelt og fortællemæssigt) er så særegen---?

Og i øvrigt synes jeg i øvrigt ikke, at man ved hver en actionfilm kan komme med eksempler på adskillige scener, hvor skurke fra KLODS HOLD affyrer skudsalver i lange baner - selv med kikkertsigte fra en flyver - og alligevel end ikke være i nærheden af at ramme Tintin. En illusion som jeg synes fungerede bedre hos Hergé - som indrømmet også har dette aspekt med.

Igen: Tak for saglig kritik - og god weekend.
Venligst,
Søren

Mads Kryger Frandsen
27-10-2011 11:12
Jeg så filmen til forpræmiere i mandags, og Jeg er for så vidt enig i, at filmen har sine fejl, men jeg finder denne kritik lidt unuanceret.

En stor del af Tintin-tegneserien er netop dedikeret til Tintin, der taler med sig selv og er usandsynlig heldig, når det kommer til skudepisoder, og derfor er det befriende at se en film, der i sine grundtræk tør være tegneserien tro. Jeg finder denne kritik temmelig overflødig, særligt angående skudepisoderne (En sådan kritik kunne vel gives til enhver actionfilm). Et væsentlig spørgsmål til anmelderen kunne være i hvor høj grad, han har sat sig ind i Tintin-tegneserien?

Jeg må dog også erkende mig delvis enig med anmelderen i, at "motion capture" formattet ikke formår at indfange stemningen i Tintinalbummene. Det bliver næsten for underholdende ind imellem. Derudover er jeg enig i, at nogen af figurerne optræder uden den underspillede humor, som man finder i tegneserierne. Humoren bliver tværtimod synliggjort lige lovlig meget, den bliver næsten barnlig.

Overordnet synes jeg dog Spielberg og Jackson har gjort et flot forsøg, og jeg følte mig godt underholdt. 4/6 stjerner fra en stor Tintin-fan.

Kaptajn Haddock
27-10-2011 05:04
Søren Langelund, du er en abemås, agurketud, analfabet, asfaltcowboy, bacille, bandit, barnerøver, basilisk, bedrager, billige bavian, bisse, bovlamme bladanblander, brandstifter, brutale bilbølle, bums, burgøjser, bæst, bøddel, bøhtosse!!!


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Hjertelandet20/9
BlacKkKlansman20/9
Bare Juliet20/9
The Predator13/9
The Seagull13/9
Mod solnedgangen13/9
In the Aisles6/9
Den dag på stranden6/9
The Raft5/9
Ordets magt30/8
Flere bio-anmeldelser
 
Peter Kanin3/9
Avengers: Infinity War31/8
Rampage Out of Control27/8
A Quiet Place24/8
Ready Player One17/8
Pacific Rim Uprising13/8
You Were Never Really Here10/8
Red Sparrow20/7
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvad er Woody Allens rigtige navn?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google