CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
A Christmas Carol

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
2009

Manuskript:
Robert Zemeckis

Producere:
Jack Rapke
Steve Starkey
Robert Zemeckis

Fotograf:
Robert Presley

Klipper:
Jeremiah O'Driscoll

Komponist:
Alan Silvestri

Censur:
Tilladt for alle over 11 år

Distributør:
Walt Disney Studios Motion Pictures

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(7 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
15-02-06:
Oldman færdig med at slås om Potter-rolle
30-11-05:
Tro det eller ej: Carrey & Burton laver film sammen
22-08-05:
Jolie skal forføre Beowolf
 
Anmeldelser:
14-03-16:
The Walk
05-07-13:
Flight
28-02-13:
Flight
27-12-11:
Poppers pingviner
30-06-11:
Milo på Mars
02-04-08:
Beowulf
23-11-06:
Oliver Twist
06-12-05:
Polar-Ekspressen
06-07-05:
Lemony Snicket - en ulykke kommer sjældent alene
14-12-04:
Evigt solskin i et pletfrit sind
08-11-04:
Et juleeventyr
29-10-03:
Hvem snørede Roger Rabbit?
21-11-01:
Grinchen
14-08-01:
Cast Away
 


A Christmas Carol

Anmeldt af:Jacob Ludvigsen
Genre:Animation, Drama
Varighed:96 minutter
Instruktør:Robert Zemeckis
 
Premieredato:06-11-2009
Medvirkende:Som:
Jim Carreyori. stemme Ebenezer Scrooge
Gary Oldmanori. stemme Bob Cratchit /Tiny Tim
Colin Firthori. stemme Fred
Robin Wrightori. stemme Belle

Moralfabel i flyvende 3D
 
Charles Dickens juleklassiker "A Christmas Carol" fra 1843 er blevet tilskrevet en ikke helt lille betydning. Scrooge, navnet på bogens gamle, gnavne pengepuger af en hovedperson, er blevet et synonym for en gnier i det engelske ordforråd. Hans foretrukne værdidom over rørstrømsk nonsens, "Bah! Humbug!", er blevet et fast udtryk. Og efter sigende bidrog bogens succes til, at julen blev en højtid for forsoning og kærligt sammenhold, hvor materielle efterstræbelser træder i baggrunden.


Copyright:
Walt Disney Studios Motion Pictures
Stjæler fra Skt. Peter
Og det er vel netop sådan, vi opfatter julen i dag... eller hvad? Nej, måske er der faktisk god grund til endnu en udgave i den lange række indspilninger af Dickens stærkt moralske fortælling om en mand, der julenat får besøg af fire ånder, som får ham til at indse de muligheder, han har forspildt i sit liv. En mand, hvis nærighed lyser ud af hans senede krop, som han ikke tildeler en eneste glæde. Han sparer på varmen på sit kontor, lyset i sit hjem og hugger endda de to guldmønter, som skulle have sikret hans mangeårige, men nu afdøde forretningspartner adgang til dødsriget. Jagten efter profit har gjort Scrooge til et ensomt, muggent væsen. Han får pensionisten Carl fra Pixars Op til at ligne en lalleglad jubeloptimist.

Mere effekt end følelse
Manden bag den nye fortolkning af A Christmas Carol er Robert Zemeckis. Han har kastet sig ind i projektet med sin specielle "Performance Capture"-teknik, hvor skuespillerne lægger både ansigt og kropsbevægelser til de animerede figurer, og som han tidligere har forsøgt sig med i Polar-Ekspressen og Beowulf. Filmen vises samtidig i 3D, og det skaber en forrygende, formfuldendt introsekvens til det gamle London, ligesom der er nok højtflyvende actionsekvenser til, at man hurtigt forføres af det magiske univers med overnaturlige gespenster og rejser i fortid og fremtid.
Man forstår godt, at Zemeckis har været så optaget af det innovative udtryk, at han har skruet tempoet og effekterne så meget op, at de følelsesmæssige effekter må lide. Zemeckis’ film handler til tider mere om teknisk show-off end om den rørende historie. Mere om svingende flyveture end Scrooges erkendelse af, at han har levet et åndeligt fattigt liv. Og det taler jo sådan set Dickens pointe lidt imod!


Copyright:
Walt Disney Studios Motion Pictures
Hensættes til julestemningen
Samtidig klæder animationen ikke alle filmenes figurer lige godt. Gary Oldmans rolle som Scrooges eneste ansatte, Bob Cratchit, besidder en afvæbnende finurlighed, men mange af de resterende biroller træder derimod vande et intetsigende sted mellem skuespillernes virkelige, nuancerede fysik og en tegnet figurs karikatur. Når A Christmas Carol trods alt redder julen i sidste øjeblik, skyldes det ikke mindst Jim Carreys hovedrollefigur. Med sin lange næse og sit furede ansigt er han et fascinerende bekendtskab, man ikke bliver træt af at kigge på, og efter at have set ham begræde sit tab af al kærlighed og glæde til fordel for ussel mammon kryber han alligevel ind under huden på én. Så man til sidst hensættes til en hengivende julestemning og – ligesom Scrooge – synger med på de overstadige julesange.
Det kan godt være, at denne omgang af A Christmas Carol ikke revolutionerer den moderne opfattelse af jul, men mindre kan også gøre det. Hvem vil ikke have godt af et indskud eventyrlig, tredimensional moral midt i det halsbrækkende julegaveræs?
 




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (3 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Jaeger
10-11-2009 13:52
the spirit of christmas.. hold kaeft han er lalleglad. santa pá crack var klart hoejdepunktet for mig. men ellers meget ringe film..

Alex A.
6-11-2009 09:23
Vildt flot? Synes denne animations-teknik er pisse grim. Zemeckis Burde efterhånden vende tilbage til at lave "ægte film"
Polarekspressen og især Beowulf er i mine øjne elendige, kolde og grimme.

Keebee
6-11-2009 07:02
Vildt Flot


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Hjertelandet20/9
BlacKkKlansman20/9
Bare Juliet20/9
The Predator13/9
The Seagull13/9
Mod solnedgangen13/9
In the Aisles6/9
Den dag på stranden6/9
The Raft5/9
Ordets magt30/8
Flere bio-anmeldelser
 
Peter Kanin3/9
Avengers: Infinity War31/8
Rampage Out of Control27/8
A Quiet Place24/8
Ready Player One17/8
Pacific Rim Uprising13/8
You Were Never Really Here10/8
Red Sparrow20/7
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvilken type bil kørte Steve McQueen i, da der blev filmet til den berømte biljagtsscene i Bullit?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google