CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Hunger

Produktionsland:
UK

Produktionsår:
2008

Manuskript:
Steve McQueen [III], Enda Walsh

Producere:
Robin Gutch
Laura Hastings-Smith

Fotograf:
Sean Bobbitt

Klipper:
Joe Walker

Komponist:
Leo Abrahams
David Holmes

Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
Pan Vision

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(16 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
08-02-09:
Bafta-vinderne!
10-12-08:
Kritikerne i LA og NY vælger årets bedste
07-12-08:
Gomorra vinder stort ved European Film Awards
03-12-08:
Nomineringerne til Independent Spirit Awards 2009
30-11-08:
Priser til instruktør Danny Boyle
15-09-08:
Engelsk film vinder publikumsprisen i Toronto
26-05-08:
Cannes Film Festival 2008 - vinderne
 
Anmeldelser:
17-12-15:
Macbeth
06-06-14:
12 Years a Slave
02-11-12:
A Dangerous Method
08-08-12:
Shame
08-03-12:
Shame
28-08-07:
300
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
2.35-1

Lyd:
Dolby Digital 5.1

Ekstra materiale:
Intet
Hunger

Anmeldt af:Kenneth McNeil
Genre:Drama
Varighed:96 minutter
Instruktør:Steve McQueen [III]
 
Anmeldelsesdato:07-12-2009
Medvirkende:Som:
Michael FassbenderBobby Sands
Stuart GrahamRay Lohan

Når sulten fortærer alt
 
Den hule lyd af tomme madbægre banket ned i et cementgulv. Kun lyden. Larmende – for hvert sekund stadig mere larmende. "Nordirland 1981" fortæller en tekst. I nogle få sekunder ses de, tallerknerne, flagre tæt forbi kameraet i deres banken ned mod gulvet. En demonstrativ banken. Stadig mere larmende, aggressiv, nærmest voldelig.
Og så pludselig. Stilhed og mørke. Eller: Næsten mørke. Kun titlen lyser op: Hunger.

Konsekvens og konsekvenser
Alene indledningen til Steve McQueens roste og i Cannes-prisbelønnende Hunger besidder mere nerve end de fleste hele spillefilm. På blot få sekunder – og med endnu færre virkemidler – fremlægges temaet. Minimalistisk dramatisk. Sultestrejken kogt ned til dets måske mest slående ikon: Den tomme tallerken.
Der slås en rå, grumset og uafrysteligt realistisk tone an. Et anslag, der følges med en nærmest uhyggelig konsekvens: Her bliver hverken vendt et blindt øje eller den ene eller den anden kind til. Hunger blinker ikke én gang.
Emnet er sultestrejken i det nordirske fængsel Maze Prison i 1981, hvor et hold IRA-fanger anført af bl.a. Bobby Sands (Michael Fassbender) strejkede mod mishandlingen fra den Thatcher-styrede regering og for at opnå politisk status.

Med begge øjne åbne
Den menneskelige forankring snarere end de politiske konsekvenser er omdrejningspunktet for Hunger, der går så langt, at det for nogle bestemt vil tendere tortur-exploitation.
Hvert af fængselsbetjentenes kølleslag mod de sultestrejkende, hver milliliter af fangernes urin sevet ud gennem deres celledøre, fejet tilbage ind i deres celler. Vi ser det hele. Selv et særligt ydmygende forhør, hvor én af fængselsbetjentene med voldtægtskraft graver sin hånd op i en fanges endetarm for dernæst at fæcesresterne ud i dennes ansigt.
Hunger er bestemt ikke for sarte sjæle. Selv farvetonerne – et trøstesløs miks af brune og grå nuancer - truer med at kvæle tilskueren i tæt ved monokromatisk misantropi. Pointen er klar: Dette er et mishandlingens og dødens fængsel. Et sted, hvor kun tro overlever.

En eksistentiel konfrontation
Frem for at kamme over i mishandlingsmismod, flytter McQueen dog langsomt, men sikkert fokus fra fangernes forhold generelt til Sands’ politiske overbevisning specifikt. I en 20-25 minutter lang dialogscene midt i filmen konfronterer den katolske fængselspræst Sands – og, samtidig, Sands præsten – om sultestrejke, familie og politisk projekt. Det lyder forceret, men er det ikke. På én eller anden måde får McQueen bygget bro mellem de to poler, som en slags moderne, eksistentiel pendant til skakspillet mellem Block og døden i Bergmans Det syvende segl eller cafédiskussionen mellem Nana og den ældre mand i Godards Vivre sa vie.
Det er ikke noget så højtravende banalt som livets mening, der er på spil, men snarere, hvordan én mand har valgt at bidrage sin eksistens betydning. Hvordan han har valgt ofringen over underkastelsen, protestaktionen over sig selv og sine nærmeste. Et valg, som McQueen hverken fordømmer eller forherliger, men blot præsenterer.

Rendyrket anti-katarsis
Frygt og bæven, selv den almindelige tvivl, skubbes til side, og troens på én gang foruroligende og fascinerende ansigt kommer til syne. Bobby Sands vil ikke blot dræbe, dø og efterlade sine børn uden en far og sin kone uden en ægtemand, men er også rede til at tage andre med sig i graven. Mange andre. Skyldige – og uskyldige.
Det er et stærkt billede af en endnu stærkere tro. Et billede, der på alle måder piercer gennem torturen afbilledet og overdøver smerteskrigene fra fangerne. Hunger er nærved filmisk anti-katarsis, men alligevel på alle måder uomgængelig.
 
DVD-vurdering
Intet ekstramateriale.

Ekstra materiale:




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Darling19/10
Kære far19/10
Brylluppet12/10
Snemanden12/10
Good Time12/10
Blade Runner 20495/10
My Little Pony: Filmen5/10
Gensynet5/10
The Beguiled5/10
Hobbyhorse Revolution4/10
Flere bio-anmeldelser
 
Baywatch20/10
Wonder Woman16/10
Pirates of the Caribbean: Salazar's Revenge9/10
Alien: Covenant6/10
Free Fire2/10
Get Out26/9
Kong Arthur: Legenden om sværdet25/9
Boss Baby15/9
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvor stammer Anthony LaPaglia fra?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2017 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google