CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Edge of Darkness

Produktionsland:
USA, UK

Produktionsår:
2010

Manuskript:
William Monahan, Andrew Bovell

Producere:
Tim Headington
Graham King
Michael Wearing

Fotograf:
Phil Meheux

Klipper:
Stuart Baird

Komponist:
Howard Shore

Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
Nordisk Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(5 stemmer)

Læs også...
Anmeldelser:
10-11-16:
Hacksaw Ridge
01-09-16:
Blood Father
23-10-12:
Get the Gringo
02-11-11:
The Beaver
11-06-08:
30 Days of Night
01-05-07:
The Departed
24-04-07:
Casino Royale
08-03-05:
Man on Fire
23-06-03:
Manden uden ansigt
06-05-03:
Blood Work
23-10-02:
We Were Soldiers
 


Edge of Darkness

Anmeldt af:Kenneth McNeil
Genre:Drama, Thriller
Varighed:126 minutter
Instruktør:Martin Campbell
 
Premieredato:04-02-2010
Medvirkende:Som:
Mel GibsonThomas Craven
Danny HustonBennett
Ray WinstoneDarius Jedburgh
Bojana NovakovicEmma Craven
Shawn RobertsBurnham
Jay O. SandersWhitehouse

Når blodbånd bliver til blodbad
 
"Crooked cops. Do they come in any other way? If I'd been just a little dumber, I could have joined the force myself." Brian Helgelands kriminelt undervurderede Payback fra 1999 var ikke blot Mel Gibsons sidste store rolle, men en indsprøjtning af vanvittig galgenhumor lige ind i Hollywoods pulsåre.
Røvrendt af sin kone og bedste ven og efterladt til at dø, tog Gibson i rollen som den småkriminelle Porter affære, som kun en mand, der har intet at tabe, tager affære: Med skarpladt revolver, en beskidt kæft som en køter og en skyd-først-tænk-bagefter-attitude.
Det var rendyrket badass. Hver eneste scene dryppede af blod, lugtede af krudtslam og sitrede af elektrisk spænding. Hver one-liner besad både litterære tilsnit og vejrbidt Raymond Chandler-krimicharme.


Copyright:
Nordisk Film
Et øje for et øje
I det lys er Edge of Darkness skuffende. Det er en slags nedvandet Payback, hvor skurkene i de kapitalistiske elfenbenstårn er lige så tamme, som de er utroværdigt nemme at røre for politimanden Thomas Craven (Mel Gibson).
Cravens datter Emma bliver dræbt – og så bliver regelbogen naturligvis udskiftet med Bibelen: Et øje for et øje. Når det gælder en politibetjents familie, vejer samfundets normale regler omtrent lige så meget som en underernæret fjervægtsbokser.
Det er et lettere urealistisk afsæt. Og fint nok. Hævnporno handler om at træde i en forurettet persons sko og få afløb gennem litervis af blod.
Til gengæld forudsætter genren interessante personer på både det godes og det ondes side – og helst et ulige magtforhold, hvor de onde har overhånden. Der skal være noget at kæmpe for.
Desværre er den skumle forskningsvirksomhed Northmoor ledet af Jack Bennett (en skuffende tam Danny Huston) taget direkte ud af klichébogens gule sider, og, trods kontakter helt ind i Det Hvide Hus, kun i stand til at sende et enkelt par jakkeklædte muskelbundter efter hr. Craven.
Northmoor er en ualmindelig uinteressant virksomhed, og knap er opklaringen af deres lyssky aktiviteter gået i gang, før man som seer har mistet interessen. Edge of Darkness burde have nedtonet virksomhedskriminaliteten og opprioriteret de menneskelige forbindelser.

Mere lunkent end kogende
Der er simpelthen ikke nok på spil. Situationerne når aldrig kogepunktet og der sås aldrig tvivl om Thomas Cravens projekt. Mel Gibson er et solidt følelsesmæssigt anker i rollen som sammenbidt og hævntørstig pater familias, der har mistet sin familias, og instruktør Martin Campbell forstår derudover at dosere voldsudpenslingerne, så de fremstår både stærke og overraskende.
Svaghederne trumfer styrkerne. Og så kan man kun gisne om, hvem der fik idéen til at caste Ray Winstone som filosofisk regeringsagent, der citerer F. Scott Fitzgerald og kaster omkring sig med analogier om den græske filosof Diogenes?
Det er den eneste løse ende i en film, der er så optaget af at smøre genrens tandhjul, at det hele ender som et skuffende samlebåndsprodukt. Edge of Darkness er irriterende gnidningsfri. Giv os Porter tilbage.
 




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (1 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Rasmus
5-2-2010 18:17
Payback er, imo, en af de bedste film overhovedet - kompromisløs og et mesterværk inden for genren!


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
The Predator13/9
The Seagull13/9
Mod solnedgangen13/9
In the Aisles6/9
Den dag på stranden6/9
The Raft5/9
Ordets magt30/8
Mile 2230/8
De Utrolige 230/8
Lykke-Per30/8
Flere bio-anmeldelser
 
Peter Kanin3/9
Avengers: Infinity War31/8
Rampage Out of Control27/8
A Quiet Place24/8
Ready Player One17/8
Pacific Rim Uprising13/8
You Were Never Really Here10/8
Red Sparrow20/7
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvad hed skuespillerinden, der spillede Jeanne D'Arc i Carl Th. Dreyers film, The Passion of Jeanne D'Arc?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google