CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
R

Produktionsland:
Danmark

Produktionsår:
2009

Manuskript:
Tobias Lindholm, Michael Noer

Producere:
René Ezra
Tomas Radoor

Fotograf:
Magnus Nordenhof Jønck

Klipper:
Adam Nielsen

Komponist:


Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
Nordisk Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(23 stemmer)

Læs også...
Anmeldelser:
09-02-16:
Krigen
03-12-15:
Under sandet
25-08-15:
9. april
16-09-13:
Nordvest
13-02-13:
Kapringen
18-03-09:
Dig og mig
22-02-08:
To verdener
 


R

Anmeldt af:Kasper Christoffer Larsen
Genre:Drama
Varighed:101 minutter
Instruktør:Tobias Lindholm
Michael Noer
 
Premieredato:22-04-2010
Medvirkende:Som:
Pilou AsbækRune
Dulfi Al-JabouriRashid
Roland MøllerMureren

Rune, Rashid og den Rå Realisme
 
Man har set mange fængselsfilm, men man har aldrig set noget som R. For første gang rammer en dansk film de indsattes virkelighed i solar plexus. Det er ikke smertefrit. Det er rå realisme og en foruroligende historie i en tankevækkende blanding.


Copyright:
Nordisk Film - Magnus Nordenhof Jønck
Har man set film af Dardenne-brødrene (som fx Barnet) eller Gus Van Sants Elephant, ved man, hvor stærkt et kamera, der ikke gør andet end at følge en hovedperson minut for minut, kan være. I R følger det Rune, der netop er ankommet til Horsens Fængsel. Han skal afsone to år og har en klar plan for forløbet. At holde sig ude af problemer. Men det er lige netop det eneste, man ikke kan, når man er nederst i et hierarki af to rivaliserende fraktioner.

Rune må gøre sig fortjent til de mest basale fornødenheder, såsom sin egen madras og retten til ikke at få tæsk. Han må kæmpe for overlevelse i en verden, hvor kampen om stoffer og magten er det eneste på dagordenen, og hvor kun volden bliver hørt. Alligevel får Rune etableret noget, der ligner et venskab til medfangen Rashid. Men hvem kan stole på hvem?


Copyright:
Nordisk Film - Magnus Nordenhof Jønck
R er virkelighedens fiktion - "faktion". Den er blevet til i et samarbejde mellem to instruktører, der både har erfaring med spillefilm og dokumentarer. Blandingen ser måske enkelt ud, men den er svær at få til at fungere. Men det gør R. De indsatte i filmen er tidligere indsatte, ligesom fængselsbetjenten Kim er hentet fra virkelighedens verden. Ifølge dem selv giver det et hidtil uset realistisk billede af danske fængsler år 2010. Man frygter, de har ret.

Det er ikke for svage sjæle, når de grynede billeder viser præcis, hvor nådesløs verden er på den anden side af murene. Det er en kritik af fængselssystem, der hverken er moralsk eller bedrevidende. Men den gør det, den er kommet for. At sætte virkelighedens præmis på fiktionens spids. Det virker, og det virker stærkt. Og enhver politiker eller menigmand, der vil diskutere, hvordan og hvorfor vores samfund skal straffe, bør se den. Ligesom dem, der bare godt kan lide gode film.
 




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (5 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
kj nord
16-9-2010 17:03
gider ikke se fængselfilm

Michaelw
1-5-2010 16:00
Rå,brutal og nådesløs er de ord der gik igennem mit hoved efter, at jeg havde set filmen "R".
En ganske simpel fortælling om Rune, der ankommer til Horsens statsfængsel og hvor hver dag er en kamp for at beholde skindet på næsen. Utrolig modig og rå debut af instruktørerne og noget virkelig autentisk skuespil hvor pilou Asbæk og specielt "Mureren" må være nogle gode bud på at få en bodil og ligså med filmen.
Stærk og flot dansk film.
Fem stjerner.

jesperyk
27-4-2010 20:33
Er helt enig med jewew. En meget rystende film, der på det grusomste viser, hvorledes jungle-loven fungerer indenfor fængselsmurerne!

jewew
26-4-2010 01:31
R er utroligt vellykket. Bedste danske i mange år. Gør et stort indtryk. overbevisende skuespil. Mureren må være med i opløbet til en bodil. Mesterværk.

jesperyk
23-4-2010 21:34
En must-see film. Glæder mig!


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Det tredje mord16/8
The Equalizer 216/8
Nancy16/8
The Spy Who Dumped Me16/8
The Meg9/8
Mission: Impossible - Fallout2/8
Hotel Artemis26/7
Sicario 2: Soldado19/7
Mamma Mia! Here We Go Again19/7
Landet af glas19/7
Flere bio-anmeldelser
 
You Were Never Really Here10/8
Red Sparrow20/7
The Florida Project17/7
The Shape of Water16/7
Game Night13/7
Molly's Game6/7
Three Billboards Outside Ebbing, Missouri3/7
Black Panther2/7
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvem er skurken i Disney-klassikeren Snehvide og de syv små dværge?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google