CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Alle Anderen

Produktionsland:
Tyskland

Produktionsår:
2009

Manuskript:
Maren Ade

Producere:
Maren Ade
Dirk G. Engelhardt
Janine Jackowski

Fotograf:
Bernhard Keller

Klipper:
Heike Parplies

Komponist:


Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
Øst for Paradis

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(8 stemmer)

Læs også...
Anmeldelser:
01-12-16:
Min far Toni Erdmann
 


Alle andre

Anmeldt af:Frederik Asschenfeldt Vandrup
Genre:Romantik, Drama
Varighed:119 minutter
Instruktør:Maren Ade
 
Premieredato:20-05-2010
Medvirkende:Som:
Birgit MinichmayrGitti
Lars EidingerChris
Hans-Jochen WagnerHans
Nicole MarischkaSana

Normalitetens favntag
 
Parforholdet mellem de to unge tyskere Chris og Gitti sættes under en opmærksom lup i Maren Ades stærke Sølvbjørnvinder fra sidste års filmfestival i Berlin. Vi ankommer sammen med dem til hans forældres sommerbolig på Sardinien, hvor de låner huset fra hans søster. Chris er den tilbagelænede, eftertænksomme arkitektaspirant, Gitti er hans livlige kæreste boblende fuld af nervøs energi. De passer sammen – og så måske alligevel ikke. Forstærket af sommerboligens feriekitschede borgerlighed kan parret nemlig, trods adskillige krumspring for at undgå det, ikke lade være med at sammenligne sig selv med titlens 'alle andre'. Og hver gang de vender blikket ud og væk fra dem selv, så vokser mængden af grus i deres eget forholds maskineri.


Copyright:
Øst for Paradis
Maren Ade skriver sig fornemt ind i en efterhånden hæderkronet europæisk tradition for stærke parforholdsdramaer, hvor instruktøren vedholdende bliver hængende over sine personer, mens forholdets mest intime øjeblikke blotlægges og udspilles. Således også i Alle andre, som er en konstant fascinerende, men også udmattende oplevelse, hvor man som tilskuer lever og ånder med de to hårdt prøvede hovedpersoner.

Filmens struktur er delt i tre forløb frem mod den passende tvetydige finale. Først følger vi parret og deres både synlige og usynlige forsøg på at kommunikere med hinanden, dernæst smides et provokerende velfungerende sammenligningsgrundlag med i ligningen, da de møder Chris’ gamle studiekammerat Hans og hans fuldstændigt synkroniserede (og naturligvis succesfulde) kone Sana. Parforholdsdramaet udvides til et trekantsdrama med Hans som det tredje ben, som Chris søger accept og anerkendelse fra. Og i tredje akt skal der i et anfald af normalitetstrang rådes bod på den første, fejlslagne middag med Hans og Sana med en modinvitation.


Copyright:
Øst for Paradis
Ades film spiller som en væsentlig reminder om, at vi som mennesker blot er produkter af hinandens refleksioner. Vi definerer os selv og de forhold, vi indgår i, i forhold til andre personer og andre forhold – og netop det bliver den afgørende udfordring for Gitti og Chris, som jo i bund og grund har en masse gode kvaliteter sammen. Alle andre står stærkt, fordi den ikke påtvinger os en morale. Den problematiserer, om vi overhovedet kan fungere som mennesker uden hele tiden at holde os selv og vores relationer op mod alle de andre – og om behovet for ydre anerkendelse kan være så stærkt, at det kompromitterer selv oplagte forhold, men svarene må vi selv finde, og Ade giver os rige muligheder ved i samarbejde med sine to fremragende hovedrolleskuespillere at blotlægge og fastholde en række nøglesituationer fra et par feriedage på Sardinien. Gitti og Chris husker og genkender man, i modsætning til mange andre filmiske bekendtskaber, længe efter filmen er slut – og det er så absolut en kvalitet.
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Skyscraper12/7
Under træet5/7
Ant-Man and the Wasp4/7
Du er den28/6
Hereditary28/6
Far til fire i solen28/6
Huset ved havet28/6
Ocean's 821/6
Violinisten21/6
Love, Simon21/6
Flere bio-anmeldelser
 
Molly's Game6/7
Black Panther2/7
Den skjulte tråd29/6
Coco22/6
De originale21/6
Darkest Hour14/6
The Greatest Showman18/5
Star Wars: The Last Jedi16/4
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvilken skuespiller har haft mere end én gæsteoptræden tv-serien The X Files?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google