CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
The September Issue

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
2009

Manuskript:


Producere:
Eliza Hindmarch
Sadia Shepard

Fotograf:
Robert Richman

Klipper:
Azin Samari

Komponist:
Craig Richey

Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
Sandrew Metronome

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
Der mangler 3 brugerkarakterer, før brugernes vurdering vises.

Læs også...
Anmeldelser:
21-06-18:
Ocean's 8
08-12-16:
The First Monday in May
03-05-12:
Bill Cunningham New York
18-01-12:
Page 1: Inside New York Times
15-04-11:
Lagerfeld Confidential
26-03-07:
The Devil Wears Prada
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
1,78:1

Lyd:
Dolby Digital 5.1

Ekstra materiale:
Trailers
The September Issue

Anmeldt af:Mia Brygger
Genre:Dokumentar
Varighed:86 minutter
Instruktør:R.J. Cutler
 
Anmeldelsesdato:19-04-2010
Medvirkende:Som:
Anna Wintour
Grace Coddington
Sienna Miller
Jean Paul Gaultier

Tamt indblik i modeverdens højborg
 
Dokumentarist R.J. Cutler har allernådigst fået lov til at være en flue på væggen under fem måneders hårdt og nådesløst arbejde med at få modeverdens bibel på gaden og i hænderne på 13 millioner frådende fashionista’er. Amerikanske Vogue’s september udgave er den hellige gral når det gælder mode, og redaktør Anna Wintour, den originale djævel, der går i Prada, dronningen og (næsten) enevældig hersker i kontorerne på Times Square. Nu får vi endelig lov til at kigge bag kulisserne og se kvinderne i aktion; de lidenskabelige, professionelle og højt agtede modefolk, der året rundt dikterer kommende trends og i sidste ende også H&M’s discountkollektioner for fattigfolk, der kun kan drømme om at eje haute couture. Præmissen er lovende; uheldigvis er resultatet en delvis uengageret, overfladisk og tam rundtur i en nærved kompromisløs verden styret af et fåtal af talentfulde mennesker.


Copyright:
Miracle Film
Overfladebehandling
Filmen åbner overdådigt op med rækkevis af modeller i couture-tøj der elegant behersker de lange catwalks ved New York Fashion week; på lydsiden forkæles vi med Ladytrons superbe electropop-hit "Destroy Everything You Touch". Spektakulær start, der synes at varsle en glinsende hyldest til branchen i diverse facetter af det hektiske liv. Introen viser sig efterfølgende snarere at være det glamourøse højdepunkt i en dokumentar, der hverken underviser sit publikum, tilbyder godbidder i form af kontordrama eller serverer et dybdeborende portræt af trendskaberen selv, frøken Wintour. Vi får lidt af det hele i fragmentarisk stil. Cutlers inspiration til at lave filmen kom fra et ønske om at se nærmere på ovennævnte, der selvsagt er en meget omtalt og ofte kontroversiel kvinde, simpelthen fordi hun er en dygtig forretningskvinde med et umådeligt øje for mode. Inspirationen er forståelig, men Cutler får ikke rigtig skabt en dybere forbindelse til den meget travle og lidt flygtige Anna. De få intime interview, der eksisterer i filmen afslører meget lidt om, hvem hun egentlig er, hvad der driver hende og hvordan hun håndterer denne ubarmhjertige branche, hvor talent ikke nødvendigvis er ensbetydende med succes. Et enkelt kort indblik i hendes følelsesliv, hvor hun taler om sine succesrige søskende, der finder hendes karriere 'amusing', er tæt på at kradse hul på Annas facade, men fatningen bevares trods hendes noget mutte ansigtsudtryk og mere får vi ikke for den 25-øre.

Den bedre halvdel
En overraskende åbenbaring i dokumentaren er til gengæld creative director, Grace Coddingtons tilstedeværelse. Åben, varm og villig til at vise følelser, står hun i direkte modsætning til Anna, og giver derfor filmen dens eneste følelsesmæssige holdepunkt. Resten er overladt til vilkårlige møder, fotoseance efter fotoseance og bunkevis af ultrakorte interviews med diverse personale, der ligesom os prøver at kortlægge Annas indre liv. Informationen er som sagt begrænset, men indtrykket af en überprofessionel og kontrolleret kvinde, der ved hvad hun vil have, er åbenlys. Mere vides ikke og måske er der heller ikke mere at vide. Cutlers fokus er altså noget fejlplaceret og erstattes heller ikke ved tilfælde af noget bedre alternativ. Givetvis er vi fluer på væggen i en yderst attråværdigt univers; problemet er blot at der ikke er noget spændende eller glamourøst at være vidne til. The September Issue er ikke en decideret kedelig dokumentar, men idet den for størstedelen er strippet for lidenskab (lige med undtagelse af Grace Coddingtons nærværelse), psykologisk dybde og generel undervisningsværdi, er det til tider svært at se formålet med filmen – udover det savlfremkaldende haute couture, der pryder filmen fra start til slut. Med mindre man er dedikeret modedyr og vil have det hele med, anbefales det i stedet at gå ud og købe den omdiskuterede september udgave; så kan man med rette nyde udfaldet af fem måneders – tilsyneladende – hårdt arbejde.
 
DVD-vurdering
Der er kun en håndfuld trailers.

Ekstra materiale:
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Hjertelandet20/9
BlacKkKlansman20/9
Bare Juliet20/9
The Predator13/9
The Seagull13/9
Mod solnedgangen13/9
In the Aisles6/9
Den dag på stranden6/9
The Raft5/9
Ordets magt30/8
Flere bio-anmeldelser
 
Peter Kanin3/9
Avengers: Infinity War31/8
Rampage Out of Control27/8
A Quiet Place24/8
Ready Player One17/8
Pacific Rim Uprising13/8
You Were Never Really Here10/8
Red Sparrow20/7
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvilket dyr slipper løs i Dinner-scenen i Drengen og jernkæmpen?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google