CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Den kæmpestore bjørn

Produktionsland:
Danmark

Produktionsår:
2010

Manuskript:
Jannik Tai Mosholt, Esben Toft Jacobsen

Producere:
Petter Lindblad

Fotograf:


Klipper:


Komponist:
Nicklas Schmidt

Censur:
Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år

Distributør:
Copenhagen Bombay

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(11 stemmer)

Læs også...
Anmeldelser:
04-06-08:
Kiki den lille heks
04-06-08:
Carsten og Gittes filmballade
21-12-07:
Jungledyret Hugo - fræk, flabet og fri
12-12-07:
Cykelmyggen og Dansemyggen
19-09-07:
Samson & Sally
21-06-05:
Cirkeline og verdens mindste superhelt
05-04-04:
Chihiro og heksene
08-09-03:
Drengen der ville gøre det umulige
18-10-00:
Cirkeline 2 - Ost og kærlighed
 


Den kæmpestore bjørn

Anmeldt af:Henrik Østergaard
Genre:Animation, Adventure
Varighed:76 minutter
Instruktør:Esben Toft Jacobsen
 
Premieredato:10-02-2011
Medvirkende:Som:
Markus Rygaardstemme Jonathan
Alberte Blichfeldtstemme Sophie
Elith Nulle Nykjærstemme Jægeren
Flemming Quist Møllerstemme Farfar

Naturens magi
 
Søskende-historier med moralsk krølle er lidt af en tradition i dansk børnefilm. Fra Tjalfe og Røskva i Valhalla (1986) til 2009’s Superbror. Klassisk kan man derfor med lidt god ret kalde 3D-animationsfilmen Den kæmpestore bjørn af debutant Esben Toft Jacobsen. Filmens anden klassiske kamp – naturen vs. mennesket – henter derimod sine forbilleder i såvel Jannik Hastrups moralske streger som i japanske Hayao Miyazakis animerede øko-fabler om naturens magi.


Copyright:
Copenhagen Bombay
12-årige Jonathan synes, at lillesøster Sofie altid er i vejen og aldrig kan gøre noget rigtigt. Jonathan er derfor ikke begejstret, da hun skal med på sommerferie hos morfar i Nordsverige. Her bor morfaren (Elith Nulle Nykjær) alene ved siden af Storskoven. Ingen ved, hvor stor den egentlig er og den huser eftersigende en gigantisk bjørn, så de må ikke gå uden for haven. Alligevel ender Sofie selvfølgelig derude, da Jonathan i et forsøg på at slippe af med hende lukker hende ud af havelågen. Pludselig er hun væk. Bjørnen har taget hende, så Jonathan må ud at finde hende, før det er for sent.

Søskende-temaet er universelt (hvem har ikke ønsket et yngre familiemedlem ad helvede til), og i filmen fortryder Jonathan det naturligvis, da det sker i virkeligheden. Moralen er tydelig, men føles aldrig kvælende.
Jonathan får hjælp af en jæger, der er indædt besat af at få ram på bjørnen, fordi den jog hele hans familie ud af skoven. Med indestængt vrede forårsaget af ensomhed synes han som hentet ud af en film af Jannik Hastrup. Ikke mindst fordi Hastrups gamle makker, Flemming Quist Møller, lægger sin genkendeligt raspende stemme til figuren.


Copyright:
Copenhagen Bombay
Ude i skoven bliver Sofie gode venner med bjørnen, som vitterlig er Kæmpestor, flot animeret og fascinerende tænkt. På ryggen af den gror der træer, buske og mos, og når den lægger sig, går den i ét med skoven. Ikke ulig ulvene i Miyazakis Prinsesse Mononoke eller kæmpebamsen i Min nabo Totoro er bjørnen på en gang farlig og nuttet. Efterhånden i filmen viser det sig, at det snarere er den smågale jæger, der skal standses, før det er for sent. Jægeren bliver dog aldrig en rigtig interessant eller skræmmende karakter pga. halvdårlig animation, ligesom animationen af de to børn heller ikke er imponerende. Når animationen er bedst, er der dog konstant liv i billedet. Sommerfugle, myg og andre insekter flyver rundt om børn og bjørn og gør billedet levende.

I Esben Toft Jacobsen har dansk film fået et talent, hvis fantasi ikke lader Miyazaki meget efter, selv om hans debut langt fra kan matche japanerens heftige og vitale øko-fabler. Filmens endelige opgør mellem jægeren og bjørnen er forbavsende tamt.
Kæmpebjørne og de vrede miniature-elge, helbredende blade, gakkede fugle med næsten menneskelig intelligens, der også dukker op, er derimod fantastiske fantasier af bedste skuffe og de danske stemmer er skønne. Og det gør Den kæmpestore bjørn til en af de bedste danske børnefilm til de mindste i lang tid.
 




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
The Meg9/8
Mission: Impossible - Fallout2/8
Hotel Artemis26/7
Sicario 2: Soldado19/7
Mamma Mia! Here We Go Again19/7
Landet af glas19/7
Skyscraper12/7
Under træet5/7
Ant-Man and the Wasp4/7
Du er den28/6
Flere bio-anmeldelser
 
You Were Never Really Here10/8
Red Sparrow20/7
The Florida Project17/7
The Shape of Water16/7
Game Night13/7
Molly's Game6/7
Three Billboards Outside Ebbing, Missouri3/7
Black Panther2/7
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvem spillede ikke med i Ørkendronningen Priscilla?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google