CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Daybreakers

Produktionsland:
USA, Australien

Produktionsår:
2010

Manuskript:
Michael Spierig, Peter Spierig

Producere:
Chris Brown
Bryan Furst
Sean Furst

Fotograf:
Ben Nott

Klipper:
Matt Villa

Komponist:
Christopher Gordon

Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
Nordisk Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(5 stemmer)

Læs også...
Anmeldelser:
13-07-10:
What Doesn't Kill You
05-09-05:
Life Aquatic
09-06-04:
Once Upon a Time in Mexico
21-11-01:
Shadow of the Vampire
23-10-01:
Platoon
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
16:9, 2,40-1

Lyd:
DTS, Dolby Digital 5.1

Ekstra materiale:
Intet
Daybreakers

Anmeldt af:Frederik Asschenfeldt Vandrup
Genre:Action, Drama
Varighed:94 minutter
Instruktør:Michael Spierig
Peter Spierig
 
Anmeldelsesdato:09-06-2010
Medvirkende:Som:
Ethan HawkeEdward Dalton
Willem DafoeElvis
Claudia KarvanAudrey Bennett
Sam NeillCharles Bromley
Isabel LucasAlison Bromley
Jay Laga'aiaSenator Turner

Frygten for morgengryet
 
Vampyrfilm er ikke forvoksede afsnit af Beverly Hills 90210. Det er en vigtig lektie, som en hel ungdomsgeneration skal sørge for at lære, mens Twilight-serien dræner blodet fra genren – og til at hjælpe os med lektielæsningen kommer de unge tyske Spierig-brødre, hvis debutfilm var den forglemmelige Undead. De har til gengæld lagt flere kræfter i Daybreakers, som af planlægningsmæssige hensyn har ligget så længe på distributørens hylde, at optagelserne var færdige 1 år, før Willem Dafoe overhovedet genså Lars von Trier og stiftede bekendtskab med historien i Antichrist.


Copyright:
Nordisk Film
Vi befinder os i 2019. Omkring 2009 er vampyrerne begyndt at brede sig, og i filmens univers har de i løbet af de 10 år stort set erobret kloden. De sidder på alle væsentlige samfundsfunktioner og jager de sidste overlevende mennesker for at placere dem i store malkestalde a la The Matrix, hvor blodet uendeligt langsomt drænes fra de opklyngede kroppe. Kroppene holdes i live, så de kan producere blod længst muligt, og produktionen er samlet i et stort globalt firma, der lever godt og rigeligt af den uddøende races blod. Men alting hører op, og vi ankommer i historien sammen med krisen. Vores hovedperson Edward er selv vampyr, men arbejder på at producere et kunstigt blodprodukt, der kan stille vampyrernes tørst, for de ved godt, at de er ved at slå sig selv ihjel i deres rovdrift på klodens sidste blodressourcer. Den kræsne læser, der foretrækker at indtage sin vampyrfilm med en duft af samfundskritik, sørger selv for at udskifte ordet "blod" med "olie".

Edward hører til den del af vampyrbefolkningen, som ikke er ovenud begejstret for at være blevet bidt. Han drikker af princip ikke menneskeblod, og han arbejder intenst på at finde det kunstprodukt, der kan sikre en fredelig sameksistens, men når Sam Neill har falske linser i øjnene og det onde grin i struben, så kan man godt skyde en hvid pind efter noble hensigter – og således befinder Edward sig snart på flugt sammen med nogle rigtige mennesker og Willem Dafoe i en kamp mod systemet og på jagt efter kuren mod vampyrsygen.


Copyright:
Nordisk Film
Spierig-brødrene kan ikke krediteres for at have skabt et unikt univers, for enkeltdelene genkendes fra mange andre steder, men de skal roses for at producere en vampyrfilm så billigt, at den får lov til at se bort fra de værste censurhensyn. Her eksploderer vampyrer i et væk, blod og indvolde flyder og ganske opfindsomt, så degenererer de ellers så elegante vampyrer til nogle blodtørstige bæster, når de ikke har fået menneskeblod i tilstrækkelig lang tid. På det godes side er Willem Dafoe udstyret med armbrøst og kække bemærkninger – og han er bad-ass præcis som den figur skal skæres. Pakken fungerer med andre ord som en solid modgift med den High School Musical-ficering, som genren til universel applaus undergår i disse år – Daybreakers er blodig underholdning til en fanskare, som ved, at de har savnet den slags i biograferne, og at Daybreakeres taber lidt tempo og originalitet i anden halvleg vælger vi at se stort på denne omgang. Til gengæld håber vi, at de to brødre får lov at beholde kanten og blodtrangen, for vi har brug for gode håndværkere, som får en chance for at kæmpe mod neutraliseringen af de gamle undergrundsgenrer.
 
DVD-vurdering
Intet ekstramateriale

Ekstra materiale:
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Hjertelandet20/9
BlacKkKlansman20/9
Bare Juliet20/9
The Predator13/9
The Seagull13/9
Mod solnedgangen13/9
In the Aisles6/9
Den dag på stranden6/9
The Raft5/9
Ordets magt30/8
Flere bio-anmeldelser
 
Peter Kanin3/9
Avengers: Infinity War31/8
Rampage Out of Control27/8
A Quiet Place24/8
Ready Player One17/8
Pacific Rim Uprising13/8
You Were Never Really Here10/8
Red Sparrow20/7
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvem spiller Zorros datter i The Mask of Zorro?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google