CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Applaus

Produktionsland:
Danmark

Produktionsår:
2009

Manuskript:
Anders Frithiof August, Martin Pieter Zandvliet

Producere:
Mikael Rieks

Fotograf:
Jesper Tøffner

Klipper:
Per Sandholt

Komponist:
Sune Martin

Censur:
Tilladt for alle over 11 år

Distributør:
Nordisk Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(9 stemmer)

Links
Filmens officielle hjemmeside

Læs også...
Nyheder:
10-01-09:
Bodil-nomineringerne 2009
17-12-08:
Robert-nomineringerne 2009
11-09-06:
Produktionsstøtte til film af Paprika Steen
 
Anmeldelser:
17-10-12:
Fuglejagten
06-12-11:
Dirch
26-09-11:
SuperClásico
29-06-09:
Den du frygter
17-12-07:
Vikaren
24-11-04:
Lad de små børn
26-02-03:
Elsker dig for evigt
27-09-02:
OKAY
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
16:9

Lyd:
DTS, Dolby Digital 5.1

Ekstra materiale:
Pressematerialet
Applaus

Anmeldt af:Jacob Ludvigsen
Genre:Drama
Varighed:83 minutter
Instruktør:Martin Pieter Zandvliet
 
Anmeldelsesdato:07-04-2010
Medvirkende:Som:
Paprika SteenThea
Michael FalchChristian
Lars BrygmannGeorge
Uffe Rørbæk MadsenPeter
Sara-Marie MalthaMaiken

En divas deroute
 
Martin Pieter Zandvliets debutfilm er besat med fintmærkende scener. Scener af den slags, der ikke kan undgå at prikke til sjælelivet. Akavede, hidsige, ubærlige, ømskindede scener afløser hinanden som perler på en snor – uden nogensinde at blive drivende sentimentale eller bare for meget. Tilfælles har de én altoverskyggende, fængslende figur, Paprika Steen i rollen som den privat fallerede skuespillerdiva Thea – og tilsammen skaber de et usædvanligt sammensat portræt af et menneske, der føler sig hævet over hverdagen, men bukker under i presset fra den.


Copyright:
Nordisk Film - Carstn Villadsen
Sammenligner hud
Den alkoholiserede Thea er blevet taget væk fra sine to sønner, der nu lever med deres far og papmor (godt spillet af hhv. Michael Falch og Sara-Marie Maltha). Filmen starter her – efter det store drama – og følger i stedet de små dramaer, hvor Thea prøver at komme tilbage i sine børns liv, men måske først og fremmest i sit eget. Konstant fornemmer man, hvordan hun bevæger sig på kanten til at krakelere, men kæmper for at holde sig både ædru og inden for tilregnelighedens grænser.
Det er disse scener, hvor hun akkurat holder sig oven vande, men i nogle tilfælde drukner, hvor hun veksler mellem ustyrlig narcissisme og indædt selvhad, der er så stærke. Når hun med ironisk overskud sammenligner sin sammenfaldne hud med den unge sminkøses. Når hun meget kikset og klodset går i seng med den af størrelse noget mindre svenske charmør, hun har mødt på værtshuset, hvor hun hver aften spytter i en citronvand. Og så ikke mindst når hun med afvæbnende kærlighed er en god mor for sine to drenge, filmens måske mest bevægende sekvenser.

Velfortjente klapsalver
Selv i slutningen har instruktør Zandvliet og manusforfatter Anders Frithiof August en fin fornemmelse for at fastholde den realistiske tone og nedtone dramaet, så Theas afsluttende erkendelse står så meget stærkere og mere troværdig, end havde de tyet til drastiske løsninger. Kun få gange pensles pointerne for meget ud, først og fremmest i de gentagne og lange scener fra det virkelige Øster Gasværk-stykke Hvem er bange for Virginia Woolf, hvor Paprika Steen/Thea spiller den alkoholiske og temperamentsfulde Martha, der selvfølgelig har visse fællestræk med Thea selv.
Det er dog unødvendigt at se Paprika Steen spille sig så meget ud på de skrå brædder, fordi vi har hende i fuld figur med deller, rynker og (næsten) uden makeup lige oppe på lærredet, som hun indtager og regerer fra start til slut, spændende fra det afdæmpede til det paprika’sk excentriske. Ordet "hudløs" må hives op af klichéskuffen, og i sidste ende vil Applaus blive husket som en af Paprika Steens bedste præstationer på film. Velfortjente klapsalver.
 
DVD-vurdering
Intet ekstramateriale, hvis man ser bort fra, at filmens pressemateriale ligger på dvd'en, så man kan læse det, hvis man sætter dvd'en i en computer.

Ekstra materiale:




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (4 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Anette
15-10-2012 16:56
Jeg forstod ikke slutningen? Opgiver hun at få sine drenge, da hun siger, hun skal på en laaang rejse?

Jesper Ørsted
31-10-2009 00:09
Årets skuffelse, elendig håndholdt fotografering, hvor alle de medvirkende bliver skalperet. Grynet som en gammel VHS kopi og hvadenten det er meningen eller ej er det spild af 35 mm film. Underlægningsmusikken er en gang klimpreri på strengeinstrument og klaver. Historien er en gang køkkenvaskrealisme af værste skuffe. Afslutningen ser ud som om pengene slap op og man hurtigt skulle finde på en slutning. Kun Paprika Steen kommer fra denne film med æren i behold.

keld herman
28-9-2009 15:03
Røvsyg film, vent med at se den til den kommer på dr2
Spild af penge

Jacob Ludvigsen
24-9-2009 10:14
Gør alle anmeldere ikke det?


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Vi ses deroppe14/6
Stor som en sol14/6
Den skyldige14/6
Sommeren 19937/6
Junglebanden7/6
Jurassic World: Fallen Kingdom7/6
Fædre og sønner6/6
Isle of Dogs31/5
Mit Grønland24/5
Skjold & Isabel24/5
Flere bio-anmeldelser
 
The Greatest Showman18/5
Star Wars: The Last Jedi16/4
Mordet i Orientekspressen13/4
The Killing of a Sacred Deer2/4
Justice League26/3
The Square23/3
Thor: Ragnarok12/3
Blade Runner 20492/3
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvilken western har Ron Howard instrueret?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google