CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Kvinden der drømte om en mand

Produktionsland:
Danmark

Produktionsår:
2009

Manuskript:
Dorte W. Høgh

Producere:
Ib Tardini

Fotograf:
Harald Gunnar Paalgard

Klipper:
Morten Giese
Morten Højbjerg

Komponist:
Kristian Eidnes Andersen
Stefan Nilsson

Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
SF Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(23 stemmer)

Læs også...
Anmeldelser:
15-01-08:
Cecilie
28-02-06:
Drabet
05-10-04:
Villa Paranoia
13-08-03:
Arven
26-02-03:
Elsker dig for evigt
18-06-01:
Bænken
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
2.35:1

Lyd:
Dolby Digital 5.1, DTS, synstolket version

Ekstra materiale:
Kort interview med Per Fly, trailer, tv-spot
Kvinden der drømte om en mand

Anmeldt af:Frederik Asschenfeldt Vandrup
Genre:Drama
Varighed:100 minutter
Instruktør:Per Fly
 
Anmeldelsesdato:21-07-2010
Medvirkende:Som:
Sonja RichterKaren
Marcin DorocinskiMaciek
Michael NyqvistJohan
Olga BoladzOlga
Tammi ØstMarie

 
Man må give Per Fly, at han springer ud fra den helt store vippe. Efter en Danmarks-trilogi, der samlede hele nationen i biografen, som var det en Far til Fire-kavalkade, så efterlader han realismen og de velresearchede hovedroller på bassinkanten sammen med livrem, seler og badebælte. Der er langt ned fra vippen, men springet er overbevisende, og der gives ekstra point for stil og mod. Kvinden der drømte om en mand har alle muligheder for at blive filmen kvinder elsker og mænd holder sig langt væk fra.


Copyright:
Nordisk Film
Når en kvinde begærer, blegner vulkaner. Det synes at være præmissen i Per Flys første spillefilm siden Drabet, og med sikker forankring i J.P. Jacobsens digt ”Drømme” forløses Flys kvantespring fra hverdagsrealismen til et forførende filmisk univers med konsekvente virkemidler og et absolut fravær af leflen for publikum. Man skal være en af landets bedst sælgende instruktører for at få lov til det – og man skal forblive i den position, hvis man skal have lov til det mere end én gang. Så for at sikre risikovilligheden og variationen i dansk films visuelle og narrative udtryk, kan man kun håbe på, at Kvinden der drømte om en mand bliver en bragende succes.

Men let bliver det ikke. Vi er på samme tematiske kontinent, som Lars von Triers Guldlok-trilogi befolkede med kvindelige ofre, men hvor Trier altid havde kvinden som offer for ydre omstændigheder, så er Flys kvindelige hovedrolle anderledes interessant. Hun vælger nemlig hvert eneste skridt på vejen selv. Filmens univers er stramt opbygget med udgangspunkt i hendes optik, hvorfor hun ganske passende er modefotograf med masser af bonuspoint på medlemskortet hos SAS. Vi møder hende første gang i Polen. Professionel og kontant, men også uden egentlig kontakt med modellen og assistenterne omkring hende. Om natten drømmer hun. Det gør vi jo alle, men hendes drøm går igen. Hun går ned af en hotelgang. Kigger ind på et værelse, hvor en nøgen mand sidder med ryggen til. Hun går videre, vender om og kommer tilbage netop som han lader sig falde ud over værelsesbalkonens rækværk. Hvem er han? Hvorfor falder han? Hvad betyder det?


Copyright:
Nordisk Film
Svaret melder sig på en måde, da han en aften træder ud af drømmen og ind i den restaurant, hun spiser på. Han er sammen med sin kone, men vores hovedperson har på få sekunder antændt besættelsens spinkle lunte, og hun sætter gradvist hele sit liv på stand by i forsøget på at få kontakt med den fremmede mand. Først fysisk, siden følelsesmæssigt. Historien fortælles gevaldigt stilbevidst. Dialogen er mestendels på et yderst skrevet engelsk, der klinger kunstigt og unaturligt, men den bidrager til forståelsen af det verdensfjerne sanseapparat hos hovedpersonen. Man har det lidt som at være under vand, hvor virkelighedens lyde og indtryk registreres, men forsinket og lidt sløret – og filmisk placerer filmen sig et helt personligt sted mellem Susanne Biers emotionelle forståelse for sine hovedpersoner og Christoffer Boes stilrene evne til at forme drømmeuniverser af genkendelige lokaliteter. Per Fly formidler med sikker hånd det krydsfelt mellem drøm og virkelighed som ikke blot hovedpersonen, men hele filmen befinder sig i – og i centrum står naturligvis Sonja Richters præstation, der allerede så tidligt på året snildt kan udråbes til en af sæsonens bedste.

Det er en atypisk rejse for en kvindelig hovedperson i en dansk film. Omkostningerne ved at udleve handlingen fra fantasiens verden i virkeligheden er naturligvis enorme, men da Per Fly loyalt forbliver hos sin hovedperson, får publikum aldrig chancen for at fordømme. I modsætning til 80’er-sleazeren Fatal Attraction, som Fly ikke kan sige sig helt fri for at være i plotmæssigt slægtskab med, så reduceres begæret ikke til ondskab. Vi er med vores fotograf i hele passionen, selv da drømmen nødvendigvis må antage karakter af et mareridt hen mod slutningen. Vi forstår hende ikke rationelt, og heldigvis for det, for hvis fornuften får lov til at sidde på skødet i biografen, så begynder den kunstige dialog og softcore erotikken at fremstå utroværdigt, men ganske som drømme kan have den særlige kvalitet, at man tvinges med på en rejse, hvor fornuften sættes ud af kraft, så rummer Flys film samme drømmeagtige tilbud til biografgængeren, hvor det først er ude i den friske luft efter rulleteksterne, at fornuftens anker mod hovedpersonens handlinger får plads. Det er manipulation, naturligvis, men det er jo trods alt selve hovedingrediensen i den ret, man bestiller, når man står ved billetlugen – og så er filmen vidunderligt insisterende på netop at være film på bekostning af plot, publikumspleje og hensynstagen til forventet billetsalg. Af den grund alene fortjener Fly at få stor succes.
 
DVD-vurdering
De såkaldte 'interviews' med instruktør Per Fly er nærmest talt en joke. Han er vældig fornuftig at høre på – i de 3 x cirka 40 sekunder de varer! "Less is more" gælder ikke i dette tilfælde. Desværre er der intet andet ekstramateriale andet en filmens trailers og en tv-reklame.

Ekstra materiale:
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (6 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
tv
12-8-2010 14:31
jeg synes det er befriende at se en film, der netop har den simple handling og så alligvel kan få en til at sidde naglet til skærmen. Er træt af instruktørers søgen på indviklede, og til sidst uforstående historier for at få publikum ind på sæderne. Denne film er enkel og magisk på samme gang, en skøn sammensætning, der formår at paralyserer og skabe nysgerrighed. bravo!!

Pictura
22-2-2010 11:03
Det er bemærkelsesværdigt, at anmelderen ikke ser en stærk relation til Stanley Kubricks "Eyes Wide Shut" fra 1999.
Alice Harford (Nicole Kidman) sidder på soveværelsesgulvet over for sin mand Bill Harford (real life husband Tom Cruise), som sidder lamslået på sengenog lytter til hendes historie om sidste sommer på Cape Cod. Alice forelskede sig så vanvittigt i en søofficer i hotellets restaurant, at hun var parat til at forlade både mand og datter til fordel for søofficeren. Og det til trods for at hun samtidig elskede sin mand og datter mere end noget andet.
"Kvindeen der drømte om en mand" handler om, hvad der rimeligvis kunne være sket, hvis Alice Harford havde gjort alvor af sin besættelse.
Sjovt nok virker Bill Harfords excesser i New Yorks natteliv udsprunget af hans jealousi mere troværdigt end Karens (Sonja Richter) stalker-adfærd i Warszawa. Det er nok lettere at drømme om at forlade mand og barn end at gøre det. Og det er måske derfor at Per Fly har ladet afskedsscenen mellem Karen og hendes datter på banegården filme/opleve på så lang afstand, at vi ikke kan høre ordvekslingen. For hvad skulle en mor dog sige til sit barn i den situation for så bare at gå?
Good bye, du!!!

KVA
25-1-2010 17:59
De, som synes livet er for kort til franske film, skal ikke gå ind at se Per Flys nye film. Men for os andre der elsker en anderledes måde at fortælle på, så var den både dragende og mystisk nok til at holde mig fanget uden at kigge på uret! Og flot filmet også. Sonja Richter spiller fantastisk ærligt, man genkender sig selv kravle rundt i ulykke på gulvet, dengang man selv mistede sin store besættelse/kærlighed :)

Mbib
24-1-2010 14:09
En smukt fotograferet film om en kvinde, der er parat til at forlade mand og barn, da hun møder sine erotiske drømmes mand i Paris. Han er smigret og interesseret, mens hun er fuldstændig besat og betaget.
Hun er rede til at ødelægge både sit eget og hans ægteskab, da de mødes igen i Polen, hvor hun invaderer hans arbejdsrum lige overfor hans lejlighed. Man sidder på kanten af sædet, for hvor langt vil hun gå i sin besættelse. En minimalistisk, dramatisk, erotisk film med stort spil af Sonja Richter

K
22-1-2010 14:58
En kedelig, kedelig film. Stilistisk? Nå ja, men når stiltræk er et gentagelseshelved, så er det jo ikke hverken flot eller nyskabende...
Handlingen er så blottet for originalitet! Den har vi da hørt før, hva....? Et halvt tusinde gange.
Skulle Sonja Richters præsentation være en af "sæsonens bedste"? Så tegner det for et elendigt år for film... for det er godt nok det mest kolde og ligegyldige skuespil nogensinde.


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Det tredje mord16/8
The Equalizer 216/8
Nancy16/8
The Spy Who Dumped Me16/8
The Meg9/8
Mission: Impossible - Fallout2/8
Hotel Artemis26/7
Sicario 2: Soldado19/7
Mamma Mia! Here We Go Again19/7
Landet af glas19/7
Flere bio-anmeldelser
 
You Were Never Really Here10/8
Red Sparrow20/7
The Florida Project17/7
The Shape of Water16/7
Game Night13/7
Molly's Game6/7
Three Billboards Outside Ebbing, Missouri3/7
Black Panther2/7
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvem har instrueret den ubetalelige 'mockumentary' This is Spinal Tap?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google