CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Avatar

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
2009

Manuskript:
James Cameron

Producere:
James Cameron
Jon Landau

Fotograf:
Mauro Fiore

Klipper:
John Refoua
Stephen E. Rivkin

Komponist:
James Horner

Censur:
Tilladt for alle over 11 år

Distributør:
Fox Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(5 stemmer)

Læs også...
Anmeldelser:
08-04-10:
Clash of the Titans
22-11-05:
Titanic
17-11-04:
Ghosts of the Abyss
14-07-03:
Terminator 2 - Judgment Day
17-04-01:
Dybet [1989]
17-04-01:
The Terminator
 


Avatar: Special Edition

Anmeldt af:Jacob Ludvigsen
Genre:Action, Sci-Fi
Varighed:169 minutter
Instruktør:James Cameron
 
Premieredato:16-09-2010
Medvirkende:Som:
Sam WorthingtonJake Sully
Zoe SaldanaNeytiri
Sigourney WeaverDr. Grace Augustine
Stephen LangCol. Miles Quaritch
Michelle RodriguezTrudy Chacon
Giovanni RibisiParker Selfridge
Se komplet creditliste her

Filmmagi uden handicap
 
Forventningerne til Avatar har været ustyrlige. Filmen er James Camerons første siden megasuccesen Titanic for tolv år siden, og den er muligvis verdens dyreste nogensinde. Og som om det ikke var nok, vil rygtet vide, at den skal forandre mediet for altid. Cameron, der tidligere har sprængt de tekniske grænser med Dybet og Terminator-filmene, skulle denne gang komme anstigende med en tredimensionel revolution, hvis lige verden aldrig har set. Hverken mere eller mindre.


Copyright:
Fox Film
Lykkes det så? Er revolutionen kommet til en biograf nær dig? James Cameron understreger selv, at ny teknologi ikke drejer sig om effekter, men om at skjule effekterne: At bygge en så perfekt visuel verden, at man glemmer, den er kunstigt skabt. Når øjnene først har vænnet sig til billedernes svimlende dybde, er det netop, hvad den visionære instruktør lykkes med. I den moralske actionfortælling om menneskets brutale udnyttelse af planeten Pandora hvirvles man ind i en ufatteligt detalje- og farverig verden af mærkværdigt liv. Og man efterlades åndeløs af hovedpersonen Jake Sullys actionmættede indvielse i den indfødte Na’vi-befolknings mystiske kultur.

Jake er en eks-marinesoldat, der sidder i kørestol og kun kommer med på Pandora-missionen ved et tilfælde: Hans tvillingebror døde, og Jake er den eneste, der kan overtage brorens avatar – en krop, der ligner de fascinerende na’vier på en prik, men hvis bevidsthed opereres af et menneske. Jake og biografgængeren har et fælles udgangspunkt: At være naglet til et sæde. I den forstand bliver 3D-teknikken tilskuerens avatar. Som Jake får vi en enestående mulighed for at opleve en forunderlig verden via avanceret teknik – mens vi flyver af sted på drageryg og slås mod menneskestyrede robotter, betages af de indfødtes holisme og væmmes ved menneskenes kynisme. Så vi pludselig glemmer vores handicap – at vi i virkeligheden ikke er til stede. Og er det dybest set ikke filmkunstens magi? At man kan blive vakt til live med arme, ben og superkræfter i et andet univers end ens eget? Det er i hvert fald Avatars magi.


Copyright:
Fox Film
Filmen har så afgjort sine problemer i både handlingsgang og personkarakteristisk. Men at lade denne kritik overskygge oplevelsen, er som at klandre en klassisk pianist for ikke at kunne spille guitar. Det er hverken for sådanne detaljer eller dens sympatiske økologiske og anti-imperialistiske pointer, at Avatar vil blive husket. Det er i stedet som et banebrydende eventyr, hvis indflydelse på fremtidens action- og adventurefilm man kun kan glæde sig til at se.

(- af red.)Den nye udgave af filmen er tilføjet ca. 9 minutter ekstra, som ikke ændrer nævneværdigt ved oplevelsen og blot føles som en undskyldning for lige at give mastodonten, der helt uden sammenligning er verdenshistoriens mest indtjenende film, en sidste tur i biograferne inden de mange forskellige versioner af dvd- og blu-ray-udgivelser begynder at ramme butikkerne.
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Hjertelandet20/9
BlacKkKlansman20/9
Bare Juliet20/9
The Predator13/9
The Seagull13/9
Mod solnedgangen13/9
In the Aisles6/9
Den dag på stranden6/9
The Raft5/9
Ordets magt30/8
Flere bio-anmeldelser
 
Peter Kanin3/9
Avengers: Infinity War31/8
Rampage Out of Control27/8
A Quiet Place24/8
Ready Player One17/8
Pacific Rim Uprising13/8
You Were Never Really Here10/8
Red Sparrow20/7
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Fra hvilken film stammer følgende citat:

“You're not the boss of me, Jack! You're not the king of Dirk! I'm the boss of me! I'm the king of me. I'm Dirk Diggler! I'm the star! It's my big dick and I say when we roll!”
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google