CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Julefrokosten

Produktionsland:
Danmark

Produktionsår:
2009

Manuskript:


Producere:
Ronnie Fridthjof

Fotograf:
Eric Kress

Klipper:
Martin Wehding

Komponist:
George Kallis

Censur:
Tilladt for alle over 11 år

Distributør:
Scanbox

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(33 stemmer)

Links
Filmens officielle hjemmeside

Læs også...
Anmeldelser:
02-02-17:
Alle for tre
10-06-14:
Klassefesten 2 - Begravelsen
03-06-13:
Alle for to
21-02-12:
Klassefesten
30-08-11:
Alle for én
01-03-10:
Sorte kugler
23-02-09:
Blå mænd
13-10-08:
Flammen & Citronen
16-09-08:
Dansen
07-12-07:
Ekko
01-10-07:
Den sorte Madonna
21-09-04:
Den gode strømer
14-04-00:
I Kina spiser de hunde
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
1,85:1

Lyd:
DTS, Dolby Digital 5.1

Ekstra materiale:
Kommentarspor med Rasmus Heide, Martin Brygmann, Julie Ølgaard & Søren Malling, Geektrack, bag om filmen, bag om effekterne, fraklip, webfilm, instruktøren i Smagsdommerne, galleri, gallapremieren, trailers
Julefrokosten

Anmeldt af:Jacob Ludvigsen
Genre:Komedie
Varighed:86 minutter
Instruktør:Rasmus Heide
 
Anmeldelsesdato:12-11-2010
Medvirkende:Som:
Thure LindhardtFrans
Kim BodniaBuller
Anders W. BerthelsenFimse
Julie R. ØlgaardAmalie
Søren MallingTorben
Thomas VossAnders Bo
Se komplet creditliste her

Kaloriefattigt julebord
 
Kender du følelsen i slutningen af december efter fem-seks julefrokoster? Lugten af frikadeller og flæskesteg siver kronisk ud af dine porer. Du vil hellere køres over af en bus end at spille én til pakkeleg eller køre én til rugbrødsmad med karrysild ned i ganen, og synet af en kravlenisse giver dig svedeture. Du har ikke engang kræfter til at lade som om, du nyder løjerne, du har kvalme, du er færdig. Færdig med jul.
Det er omtrent den samme følelse, man sidder tilbage med, når man har set Julefrokosten, den nye komedie fra den selvlærte instruktør bag publikumshittet Blå mænd, Rasmus Heide. Halvanden times optrin, hvor folk får hårde genstande i hovedet, støder ind i og brækker sig på hinanden og stort set uden undtagelse opfører sig så retarderet, at man – hvis man ikke vidste bedre – skulle tro, at filmen bevidst gør grin med udviklingshæmmede.


Copyright:
Scanbox
Et galehus
Medarbejderne på Holgers Auto (med sloganet "Vi Holger, hvad vi lover"), hvor det meste af filmen foregår, er i hvert fald på hver deres måde noget for sig. Fra den sadomasochistiske sælger Stella (Anne-Grethe Bjarup Riis) over den humørsvingende mekaniker Torben (Søren Malling i filmens bedste præstation) til den selvudslettende bogholder Frans (Thure Lindhardt). At nogle af dem har navne som Fimse (Anders W. Berthelsen) og Buller (Kim Bodnia) siger en hel del om humor- og intelligensniveauet.
Kun den godmodige Holgers (Dick Kaysø) søde datter Amalie (Julie Ølgaard) er en voksen og fornuftig stemme blandt galningene. Og det er naturligvis også hendes uimodståelige charme, der gør udslaget, da den flotte og ambitiøse sælger Anders Bo (Thomas Voss) infiltrerer det lille lokale værksted.
Han er netop blevet ansat hos bilgiganten Mastodont, der som Joakim von Ands pengetank rager op på bakken over byen, og hvis ubehagelige ejer Patrick har et så stort horn i siden på den lille konkurrent, at han vil udslette stedet med jorden. Anders Bo skal til Holgers julefrokost stjæle kundekartoteket, hvilket er det spinkle alibi for at lade falden-på-halen-komikken begynde.

Sømpistol, snøfler og slapstick
Et tyndbenet plot er tilstrækkeligt, hvis galskaben er uforudsigelig og kreativ nok til at holde showet kørende. Men hver scene i Julefrokosten er en showstopper, og der er meget få anledninger til at trække på smilebåndet. Et højdepunkt er en tragikomisk situation, hvor en depressiv Frans med en støvsugerslange i armene er på vej ud til at begå selvmord i en bil, men opholdes og anbringes med røven bar på en kopimaskine i et af julefrokosternes klassiske ritualer. Det samme er en utilsigtet omgang med en sømpistol, en bodytequila med ristede løg og et storforbrug af snøfler i overlevelsens navn. Dette er ikke eksempler – dét er det. Resten er en så stor grødfuld overgearet overspil, at man inderligt længes efter Alene hjemme, en anden slapstick-julefilm, for syttende gang. Julen er godt nok hjerternes tid – men det her er med hovedet under armen.


Copyright:
Scanbox
Bodnia med babylyde
Castet er blændende, hvilket gør oplevelsen desto mere skuffende. Det er synd, at en så dygtig fysisk komiker som Mick Øgendahl får så lidt at arbejde med. Det er ærgerligt, at en så god idé som at lade supermodellen Helena Christensen spille overvægtig sygeplejerske reelt ikke bliver brugt. Og det er trist at se en Kim Bodnia, der for nogle år siden var landets stærkeste karakterskuespiller, skære ansigter og sige babylyde en hel film igennem. I dét perspektiv er filmens trættende, underlæggende socialromantik en bagatel.
I stedet for at få julestemningen spoleret af en film, hvis humor, spil og morale peger direkte tilbage på 50’ernes folkekomedier, skulle man hellere gå ind og se Judd Apatows ikke perfekte, men både vedkommende og sjove Funny People. En film, som instruktør Heide i forrige mandags udgave af DR2 Premiere tildelte 2 stjerner, fordi han ikke syntes, den var sjov.
 
DVD-vurdering
Der er en ordentlig bunke ekstramateriale med på udgivelsen. Alt fra kommentar- og geekspor over gallerier til noget om effekterne. Det meste er sjovt at få med, men meget af det er også fyld for fyldets skyld.

Bag om filmen-indslaget er en sjældent gang godt og især bag om effekterne-featuretten er interessant. Fint er det da at Rasmus Heides optræden i Smagdommerne også er med, dog kunne man godt have undværet fire mennesker på kommentarsporet. Det er lidt rodet. Og det hjælper ikke på vores forståelse, at de tilsyneladende hygger sig.

Ekstra materiale:




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (10 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
du får ikke mit navn
28-11-2011 08:08
Så den her igår aftes på tv2, uden forventninger, men hold da op den var elendig. Plat, dum, total overgearet.

Men viste ikke ved man blev kørt over af en bulldozer, kunne få synet tilbage igen. 1 stjerne. Den værste danske film siden fuksvansen..

Pyrus
19-11-2010 21:56
Det er da den værste lortefilm der længe er lavet! Total umorsom!

Kasper J R winther
19-11-2010 10:05
Dig der har anmeldt filmen, hvor gammel er du? 50-60? så er det da klarrt du synes den er retarderet når du ikke har nogen form for humor!

Mester og svend
13-11-2009 10:41
Hov hov - det er en fin og sjov film som man bliver i godt humør af..
Den ligger pt nr 1

Så den i aftes
13-11-2009 08:54
EN FED GANG GYLLE. !
Totalt spild af tid og penge.


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Vi ses deroppe14/6
Stor som en sol14/6
Den skyldige14/6
Sommeren 19937/6
Junglebanden7/6
Jurassic World: Fallen Kingdom7/6
Fædre og sønner6/6
Isle of Dogs31/5
Mit Grønland24/5
Skjold & Isabel24/5
Flere bio-anmeldelser
 
The Greatest Showman18/5
Star Wars: The Last Jedi16/4
Mordet i Orientekspressen13/4
The Killing of a Sacred Deer2/4
Justice League26/3
The Square23/3
Thor: Ragnarok12/3
Blade Runner 20492/3
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvilke af følgende film har Søren Pilmark ikke været med i?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google