CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Min bedste fjende

Produktionsland:
Danmark

Produktionsår:
2010

Manuskript:


Producere:
Elise Lund Larsen
Vibeke Vogel

Fotograf:
Charlotte Bruus Christensen

Klipper:
Andri Steinn

Komponist:
Troels Abrahamsen

Censur:
Tilladt for alle over 11 år

Distributør:
Scanbox

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(20 stemmer)

Læs også...
Anmeldelser:
09-12-09:
Zoomerne
18-03-09:
Dig og mig
15-01-07:
Råzone
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
2,35:1

Lyd:
DTS, Dolby Digital 5.1

Ekstra materiale:
Kommentarspor, interviews, featurette
Min bedste fjende

Anmeldt af:Frederik Asschenfeldt Vandrup
Genre:
Varighed:88 minutter
Instruktør:Oliver Ussing
 
Anmeldelsesdato:07-12-2010
Medvirkende:Som:
Nikolaj Støvring HansenAlf
Katrin AlfredsdottirEmma
Rasmus Lind RubinToke
Jonas Eilskov JensenAlexander
Benjamin MolsingJohannes
Damon Anthony Phillips JerichowMathias

Når hævnen er for sød
 
Min bedste fjende er det seneste skud på stammen over dansksprogede ungdomsfilm, og den lægger sig forsvarligt op af andre film om mobning, som vi har set over de seneste par år. Baseret på den vældigt populære, men desværre for denne anmelder ulæste, bog "Nørdernes forvandling" af Thorstein Thomsen fortæller Ussing & Co. historien om Alf, som efterhånden er træt af at se bøllerne i klassen styre showet. Alf danser ballet, og han slår sig sammen med den kraftige bille-ekspert Toke i håbet om, at de sammen kan gøre en forskel. Alf har nemlig læst i sin søsters bøger om anime-helten Niccolo, der lægger sin fortid bag sig for at hævne sig på sine undertrykkere. På samme måde dropper Alf og Toke deres gamle liv og laver en helt særlig klub med det mål at få mobberne ned med nakken.


Copyright:
Scanbox
Mobningen i Min bedste fjende er reel nok og indledningsvist ganske realistisk skildret. I perioder spiller filmen som en yngre udgave Christian E. Christiansens effektive Råzone, men netop som det skal til at gøre rigtig ondt, drejer den fra i familiefilmens mere harmløse land og falder til ro i skildringen af de to drenges hemmelige klub, som langsomt bliver udvidet med nørder og tabere fra alle hjørner af skolen. Det er ikke en fatal beslutning, men det tager naturligvis noget af den brod fra fortællingen, som man ellers aner konturen af.

Til gengæld er der anderledes og spændende dynamik i brugen af manga-tegneserien om Niccolo, som drivkraft for drengenes projekt. Især fordi det 5. bind af serien ikke er kommet, da Alf og Toke starter deres klub – og derfor ved de ikke, hvordan Niccolos projekt ender. Det kan den voksne tilskuer nu godt regne ud, for det tager ikke længe, før den nyvundne magt stiger Toke til hovedet. Rollerne bliver vendt og pludselig står Alf over for sin bedste fjende i forsøget på at finde den rette balance i magtkampen i klassen. Filmen glider stille og roligt længere og længere over i fantasien, mens Toke antager form som den hævngerrige Niccolo med strithår og barske metoder overfor sine modstandere.


Copyright:
Scanbox
Som debatfilm rummer Min bedste fjende mange muligheder. Den havde været næsten ubærlig, hvis den havde holdt den hårde, realistiske tone hele vejen igennem, men den havde helt sikkert også stået stærkere. Nu er den endt mere tilgængelig, og den åbner stadig op for en god snak om klassedynamik, mens man stadig kan se den i ly af fiktionens trygge rammer. Alf og Toke kunne gå i en klasse i nærheden af dig, men de begivenheder som ender med at udfolde sig på lærredet hører til i fantasiens verden.
 
DVD-vurdering
"Premiere interviews" er nogle få minutter mest med Kim Bodnia ved premieren på filmen. Det er egentlig ret lige gyldigt. Instruktør Oliver Ussing er dog med i featuretten "Niccolós disciple", der handler om tegneserien fra filmen og er et fint indslag.

Endelig er der et kommentarspor indtalt af filmens to hovedpersoner Nikolaj Støvring Hansen og Rasmus Lind Rubin. Det er i hvert fald hvad coveret lover, for på selve sporet finder man dog også Ussing. De tre hygger sig igennem filmen med diverse små anekdoter. Men man skal være svært glad for drengene for at komme igennem hele sporet.

Ekstra materiale:
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Det tredje mord16/8
The Equalizer 216/8
Nancy16/8
The Spy Who Dumped Me16/8
The Meg9/8
Mission: Impossible - Fallout2/8
Hotel Artemis26/7
Sicario 2: Soldado19/7
Mamma Mia! Here We Go Again19/7
Landet af glas19/7
Flere bio-anmeldelser
 
You Were Never Really Here10/8
Red Sparrow20/7
The Florida Project17/7
The Shape of Water16/7
Game Night13/7
Molly's Game6/7
Three Billboards Outside Ebbing, Missouri3/7
Black Panther2/7
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvem passer ikke ind?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google