CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
San qiang pai an jing qi

Produktionsland:
Kina

Produktionsår:
2009

Manuskript:
Jianquan Shi, Jing Shang

Producere:
William Kong
Weiping Zhang

Fotograf:
Xiaoding Zhao

Klipper:
Peicong Meng

Komponist:


Censur:
Tilladt for alle over 11 år

Distributør:
Camera Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
Der mangler 3 brugerkarakterer, før brugernes vurdering vises.

Læs også...
Anmeldelser:
14-02-08:
Den forbudte by
01-12-06:
Min lange rejse
03-05-05:
House of Flying Daggers
10-03-04:
Cause - Birth of Hero
25-11-03:
Hero
25-03-03:
Happy Times
13-06-01:
Vejen hjem
25-10-00:
Ikke een mindre
 


A Woman, A Gun and A Noodle Shop

Anmeldt af:Kasper Christoffer Larsen
Genre:Drama
Varighed:95 minutter
Instruktør:Yimou Zhang
 
Premieredato:05-05-2011
Medvirkende:Som:
Honglei SunZhang
Xiao Shen-YangLi
Ni YanWangs hustru
Dahong NiWang
Ye ChengZhao

Kærlighed, penge og hævn
 
Kinesiske Zhang Yimou kan være genial og katastrofal. Denne gang har han på mærkværdig vis ramt lige midt i mellem med sin burleske blanding af hævndrama og forvekslingskomedie.
En kvinde, en pistol og en nudelbar er intet ringere end en genindspilning af Cohen-brødrenes Blood Simple fra 1984. Eller måske rettere: En asiatisk variation over samme fortælling og en kunstnerisk parafrase over Jean-Luc Godards ord om, at alt, hvad man behøver for at lave en film, er en pige og en pistol.


Copyright:
Camera Film
Denne ide – filmhistoriens dramatiske grundessens: kærlighed og hævn – er omdrejningspunktet i Yimous 'Eastern', der foregår på en øde beliggende restaurant midt i den kinesiske ørken for århundreder siden. Det er et goldt ingenmandsland, hvor også moral og etik har svære vilkår. Her bor den gamle, griske ejer Wang med restaurantens assistenter og sin unge kone. Ikke overraskende får hun et forhold til en af de yngre mænd. Wang er rasende og betaler en korrupt politimand for at slå kone og elsker ihjel. Men pigen har sin egen plan. Og en pistol.

Så er der lagt op til et sammenkog af nudler, intriger, forvekslinger, hævn, mord og skøre optrin. Og Zhang Yimou er legesyg som aldrig før og kaster genrerne op og rundt i luften som en nudeldej. Det starter med visuelt 'blær', så man lige mindes om, hvem der har lavet Hero og House of Flying Daggers, men overtages ret hurtigt af en komedieform, der kommer tæt på det, vi kalder slapstick. Og netop det er måske også filmens største udfordring for det vestlige publikum. For selvom man siger, at humor er et verdenssprog, ser man i de asiatiske film ofte, hvor svært det er at oversætte grin fra øst til vest. I hvert fald for undertegnede.


Copyright:
Camera Film
Til gengæld kan man alligevel ikke undgå at blive trukket ind i Yimous særegne, lukkede universer. Det er hverken realistisk eller troværdigt. Det er en fiktiv scene, hvor tematikken om grådighed og egoisme, i kærligheden og materielt, kan spændes helt ud i det gakkede og groteske. Det er så langt fra Cohen-brødrenes skæve, texanske coolness, som noget kan komme, men det er også helt unikt.

Yimou har praktisk talt prøvet alt, hvad der kan overgå en filminstruktør. I hjemlandet er han forbudt det ene år og hyldet det næste. I Vesten nomineres han til Oscar (Under den røde lygte, 1992) og vinder priser på festivalen i Cannes (At leve, 1994). Nogle af hans film skaber politiske kontroverser (Hero, 2002), andre er glemt, før rulleteksterne er forsvundet fra lærredet (Happy Times, 2000). Man venter altid på en Yimou-film med spænding. Knald eller fuser? Eller som denne gang: Noget lige der imellem. Et stort ståhej for en småting af en film. En sjov ide, som hurtigt er glemt igen. Mere eksotisk end morsom. Mere eksperimenterende end vellykket. Og mest for filmnørder, der forstår kinesisk – humor.
 




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Hjertelandet20/9
BlacKkKlansman20/9
Bare Juliet20/9
The Predator13/9
The Seagull13/9
Mod solnedgangen13/9
In the Aisles6/9
Den dag på stranden6/9
The Raft5/9
Ordets magt30/8
Flere bio-anmeldelser
 
Peter Kanin3/9
Avengers: Infinity War31/8
Rampage Out of Control27/8
A Quiet Place24/8
Ready Player One17/8
Pacific Rim Uprising13/8
You Were Never Really Here10/8
Red Sparrow20/7
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvilken sang synger hesten i spion-spoofen Top Secret!?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google