CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
American Grafitti

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
1973

Manuskript:
George Lucas, Gloria Katz, Willard Huyck

Producere:
Francis Ford Coppola
Gary Kurtz

Fotograf:
Jan D’Alquen
Ron Eveslage

Klipper:
Verna Fields
Marcia Lucas

Komponist:


Censur:
Tilladt for alle

Distributør:
Nordisk Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(32 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
22-10-04:
Stor hæder til George Lucas
22-08-02:
Ron Howards næste projekt
08-08-02:
Lucas i BAFTAs bestyrelse
12-07-02:
Howards kamp om The Alamo
 
Anmeldelser:
07-05-15:
Blade Runner - The Final Cut
09-02-12:
Star Wars Episode 1 - The Phantom Menace 3D
26-01-06:
Cinderella Man
14-09-04:
THX 1138
27-08-02:
Willow
08-03-02:
Den gamle mand der læste kærlighedsromaner
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
16:9 Anamorphic, WideScreen 2.35:1

Lyd:
Dolby Surround

Ekstra materiale:
Making-of film, trailer, tekstbiografier, production notes
American Graffiti

Anmeldt af:Felix Drott
Genre:Komedie/Drama
Varighed:110 minutter
Instruktør:George Lucas
 
Anmeldelsesdato:20-12-2000
Medvirkende:Som:
Richard DreyfussCurt Henderson
Ron HowardSteve Bolander
Paul Le MatJohn Milner
Charles Martin SmithTerry

Lucas
 
Året er 1962. Alle bilradioer er indstillet på samme station, og pladevenderen Wolfman Jack er klar ved mikrofonen. I morgen forlader Curt og Steve deres hjemby Modesto i Californien for at gå på college. Men i aften skal der festes. Det skal blive en lang nat for de to og for deres venner, rebellen Milner og nørden Terry 'The Toad'.

Not very long ago in a galaxy not too far away
Efter debuten med den manierede sci-fi film THX-1138 blev George Lucas tilbudt flere ”kunstneriske” filmprojekter, men hans valg var mere jordnært: Et nostalgisk tilbageblik på sin egen ungdoms cruising-kultur i 'The Valley'. Biler, piger og rock’n’roll er omdrejningspunkterne i hovedpersonernes unge liv, som det var i Lucas’, og trods filmens universelle temaer er American Graffiti mest af alt en meget personlig film. Det er en film om svunden tid og svunden ungdom. Som filmens karakterer forsøger at holde fast i deres ungdom, at trodse den voksenverden de snart skal træde ind i, forsøger Lucas at genvinde en tabt æra.

Tidsbilleder og -lyde
1962 var året inden Kennedy-mordet, inden verden gik af lave. Det var den amerikanske rock’n’rolls sidste dage. Buddy Holly, Ritchie Valens og The Big Bopper døde 1959 og den brittiske pop-invasion var på vej. Lucas lader sin udviklingshistorie om overgangen fra ung til voksen udspille sig på baggrund af en verden i opløsning. Vietnam-krigen lurer om hjørnet, og publikums historiske viden tilføjer en grum fatalisme til de unge menneskers fremtidsdrømme. Det er ikke tilfældigt, at Don McLeans sang American Pie havde hittet året inden American Graffiti. 50’ernes unge var blevet voksne, og i retrospekt begræd de 60’ernes kulturelle, politiske og moralske forfald.

Stemningsfuldt ensemblespil
Med Wolfman Jacks rock’n’roll-radio pumper Lucas liv i lydsiden og med mættede, Edward Hopper-agtige farver ligner filmen, som Lucas ønskede det, virkelig en jukebox. Stemningen er eminent og mere end alt handler American Graffiti om stemning, om at være der og om at bare hænge ud med filmens personer. Der er ingen egentlig handling, skønt der til tider er dramatik. Lucas har valgt at fortælle sin historie i ensemble-form, hvor vi skiftevis følger hver af de fire hovedpersoner gennem deres problemfyldte aften og nat. Det er sjovt og charmerende, ikke mindst på grund af de mange dygtige unge skuespillere. Da den kom ud, blev den lille lowbudget-film en overraskende succes med udløbere som spinoff-serien Happy Days, en skuffende fortsættelse og en fornyet interesse for 50’erne, der blandt andet affødte Grease. Og den holder stadig, ikke mindst i smuk DVD-kvalitet.
 
DVD-vurdering
Jukebox-farverne gør sig godt på DVD, og letterbox-formatet klæder filmen. Lyden er ikke voldsomt bedre end på VHS, hvilket delvist skyldes den gennemførte brug af 50’er og 60’er-musik, der i sagens natur ikke er optaget i hi-fi kvalitet. En lang og informativ men lidt vel snakkende making-of film sammensat af interviews med stort set alle involverede parter er kernen i DVD’ens ekstra-features, mens de traditionelle biografier og trailere ikke hverken imponerer eller ødelægger helhedsindtrykket.

Ekstra materiale:




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (2 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
V8
23-8-2009 17:46
Denne film er kult, det hører til en livsstil. Super film. kanon musik og fede biler.

hgo
14-9-2004 10:49
boooring movie


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Ocean's 821/6
Violinisten21/6
Love, Simon21/6
I Syrien21/6
Vi ses deroppe14/6
Stor som en sol14/6
Den skyldige14/6
Sommeren 19937/6
Junglebanden7/6
Jurassic World: Fallen Kingdom7/6
Flere bio-anmeldelser
 
De originale21/6
The Greatest Showman18/5
Star Wars: The Last Jedi16/4
Mordet i Orientekspressen13/4
The Killing of a Sacred Deer2/4
Justice League26/3
The Square23/3
Thor: Ragnarok12/3
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvem spillede ikke med i Ørkendronningen Priscilla?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google