CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Ambassadøren

Produktionsland:
Danmark

Produktionsår:
2011

Manuskript:


Producere:
Peter Engel
Carsten Holst

Fotograf:
Johan Stahl Winthereik

Klipper:
Leif Axel Kjeldsen
Carsten Søsted
Kimmo Taavila

Komponist:
Niklas Schak
Tin Soheili

Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
DOX:BIO

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(6 stemmer)

Læs også...
Anmeldelser:
10-05-18:
Sankt Bernhard Syndikatet
06-04-11:
Love Addict
 


Ambassadøren

Anmeldt af:Henrik Østergaard
Genre:Dokumentar
Varighed:93 minutter
Instruktør:Mads Brügger
 
Premieredato:05-10-2011
Medvirkende:Som:
Mads Brügger

Brügger spider den hvide mand i Afrika
 
Her er der en film, alle burde tvangsindlægges til at se. Fra danske skoleklasser til de tidligere koloniherrer, politikerne i EU. Og sidstnævnte bør efterfølgende have meget røde ører.


Copyright:
DOX:BIO
I Ambassadøren går journalist Mads Brügger i kødet på, hvad han selv har kaldt "de fede hankatte i fedtlaget omkring magten i en fejlslagen afrikansk stat". En glemt (eller ignoreret) del af verden, hvor forholdene tilsyneladende ikke har ændret sig synderligt siden de glade kolonidage.

Brügger drager til Den Centralafrikanske Republik forklædt som skrupelløs liberisk diplomat ved navn Mr. Cortzen – bevæbnet med skjult kamera og en djævelsk charme. Diplomatpasset har han købt via internettet af en lyssky hollandsk diplomattitelmægler, som har gjort ham til Liberias konsul i Den Centralafrikanske Republik. Ikke et ufarligt projekt, da Den Centralafrikanske Republik er et af verdens mest korrupte lande, en prototypisk bananrepublik, hvor alle, sorte som hvide, kæmper desperat om resterne i kaosset efterladt af de franske koloniherrer, der stadig trækker i trådene bag diplomatiets pæne facade.

Officielt er Mr. Cortzen i landet for at hjælpe den lokale økonomi ved at åbne en tændstikfabrik med job til de lokale pygmæer. Uofficielt for at få adgang til den omfattende illegale diamanthandel. I denne proces kommer Brügger på grænsen til, hvad man som dokumentarist kan tillade sig moralsk, men her er det vigtigt at holde sig for øje, at Brügger egentlig ikke foretager sig noget tusinder af vesterlændinge ikke har gjort før ham. Brügger sætter ligeledes provokerende spot på tabuet om den hvide mands herredømme, når han overlegen spankulerer rundt i ridestøvler, jakkesæt og med cigaretrør i mundvigen og siger ting som "det her er, hvad NGO’erne ikke forstår: Man kan virkelig have det sjovt i Afrika". Overraskende – men meget sigende – falder Mr. Cortzen fint i spænd med de andre fupdiplomater og diamanthandlere. De tragiske-komiske og absurde optrin, der her opstår, hvor i øvrigt Brüggers to pygmæ-assistenter er ufrivillige medvirkende, er uforlignelige og en Borat værdige.


Copyright:
DOX:BIO
Som han også viste med Danes for Bush og Det røde kapel, hvor han gik undercover i henholdsvis den mest rabiate del at det republikanske parti og det totalt lukkede Nordkorea, tør Brügger at gå nervepirrende længere end de fleste journalister og dokumentarister i forsøget på at afdække en sandhed. Med tæft og en stor portion mod (og et vist gran af vanvid) viser Brügger, at udbytningen af afrikanerne fortsætter, mens de tidligere kolonilande, Bono og alle os andre pudser glorien med prædikener om menneskerettigheder og almisser til Afrikas udspilede barnemaver.
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
The Predator13/9
The Seagull13/9
Mod solnedgangen13/9
In the Aisles6/9
Den dag på stranden6/9
The Raft5/9
Ordets magt30/8
Mile 2230/8
De Utrolige 230/8
Lykke-Per30/8
Flere bio-anmeldelser
 
Peter Kanin3/9
Avengers: Infinity War31/8
Rampage Out of Control27/8
A Quiet Place24/8
Ready Player One17/8
Pacific Rim Uprising13/8
You Were Never Really Here10/8
Red Sparrow20/7
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
På samme tidspunkt, som Godard var i færd med at skyde À bout de souffle (Breathless) var en amerikansk film med samme titel på vej – hvad blev dennes titel i stedet?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google