CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Bag Blixens maske

Produktionsland:
Danmark

Produktionsår:
2010

Manuskript:
Morten Henriksen

Producere:


Fotograf:
Jan Weincke
Morten Søborg
Dan Laustsen
Jon Bang Carlsen

Klipper:
Henrik Vincent Thiesen
Anne Østerud
Klaus Heinecke

Komponist:
Søren Siegumfeldt

Censur:
Tilladt for alle

Distributør:
Det Danske Filminstitut

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
Der mangler 3 brugerkarakterer, før brugernes vurdering vises.

Læs også...
Anmeldelser:
22-09-16:
Déjà Vu [dk]
05-12-13:
I kærlighedens navn
 


Bag Blixens maske

Anmeldt af:Mia Brygger
Genre:Dokumentar
Varighed:54 minutter
Instruktør:Morten Henriksen
 
Premieredato:05-05-2011
Medvirkende:Som:
Birthe NeumannKaren Blixen
Ole LemmekeAage Henriksen
Aage Henriksen

Kun for indviede
 
Morten Henriksen lægger ikke skjul på, at hans dokumentar om sin far, Aage Henriksen, og dennes forhold til Karen Blixen er et rendyrket forsøg på at nå ind til sig selv, og det mærker man tydeligt i de blot 54 minutter filmen varer. Det kan derfor til tider synes irrelevant for udenforstående, hvorfor vi skal belemres med teorier om Blixens okkulte tilhørsforhold og hendes psykologiske magt over mændene i hendes liv. Udenforstående ment i den forstand, at man ikke i forvejen er bekendt med Blixens litteratur og i højere grad hendes luner, der drev mange fornuftige mænd nær afgrundens rand. Tilhører man dog kredsen af de Blixen indviede, er der mulighed for at komme kvinden en anelse nærmere, og så alligevel ikke. Det er ingen hemmelighed, at kvinden bar flere masker i sit privatliv end hun gjorde i sit forfatterskab, og så er man altså tilbage til start, hvor den eneste vej ind til baronessen er gennem hendes fortællinger.


Copyright:
DFI
Maskespil
Morten Henriksen lægger al følelsesmæssig bagage på bordet i sin vurdering af sin fars og Blixens venskab, og derigennem hvordan han selv er blevet påvirket af forholdet. Og det skal han bestemt have ros for. Det er en modig udlæggelse af nogle uforklarlige hændelser, som han hårdnakket fremlægger for os til at dømme. Der er ingen vage bortforklaringer at spotte, når han giver sig af med at portrættere Blixen som djævelens veninde med overnaturlige kræfter gemt i en tilsyneladende skrøbelig krop. Ind imellem flyder portrættet over af paranoia, rystende syner og en bævende angst for sin fars, såvel for sin eget velbefindende, men det er på samme tid en rationel tilgang til et forhold plaget af irrationalitet og umulige standarder. Når det er sagt, efterlader han samtidig et gabende tomrum, hvori Blixens mystik får lov til at drive gæk med vores forestillingsevner.

Selvhjælp
Henriksen kommer ikke tættere på en logisk og sammenhængende forklaring på den fascinationskraft, fortællerinden besad end hvad litteraturforskningen har stræbet efter de sidste 50 år. Mystikken forbliver intakt trods hans buldrende forsøg på at afmaske hende. De indviede vil i samspil med Blixens genfærd more sig over det mislykkede forsøg på at få et kig ind bag masken, der blot afslører flere masker, og udenforstående vil angiveligt klø sig i hovedet over den hemmelighedsfulde dames utilnærmelighed. Forhåbentlig har dokumentaren løst op for nogle knuder i Henriksens eget liv, for det lykkes ham ikke at opnå meget mere med sin dybt personlige film, end at kradse lidt i en allerede velkendt overflade bestående af lige dele frygtsom overtro og total hengivelse til dukkeføreren Blixen, der selv fra det hinsides får det sidste ord.
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
The Predator13/9
The Seagull13/9
Mod solnedgangen13/9
In the Aisles6/9
Den dag på stranden6/9
The Raft5/9
Ordets magt30/8
Mile 2230/8
De Utrolige 230/8
Lykke-Per30/8
Flere bio-anmeldelser
 
Peter Kanin3/9
Avengers: Infinity War31/8
Rampage Out of Control27/8
A Quiet Place24/8
Ready Player One17/8
Pacific Rim Uprising13/8
You Were Never Really Here10/8
Red Sparrow20/7
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvem var oprindelig castet som Catwoman i Batman Returns - men droppede optagelserne, da hun blev gravid?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google