CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Another Year

Produktionsland:
UK

Produktionsår:
2010

Manuskript:
Mike Leigh

Producere:
Georgina Lowe

Fotograf:
Dick Pope

Klipper:
Jon Gregory

Komponist:
Gary Yershon

Censur:
Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år

Distributør:
SF Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(10 stemmer)

Læs også...
Anmeldelser:
10-08-17:
Mit hjem i Hampstead
27-10-15:
Pride
11-07-11:
Kongens store tale
05-03-09:
Happy-Go-Lucky
13-10-05:
Vera Drakes hemmelighed
20-05-03:
All or Nothing
13-11-02:
Iris
20-02-01:
Topsy-Turvy
 

Læs også...
I temaet 2011s bedste film:
 
Oslo, 31. august
Nader og Simin - en separation
Exit Through The Gift Shop
Hesten fra Torino
Winter's Bone
Mother
Black Swan
The Tree of Life
Drive

DVD-specifikationer
Billedformat:
2.35:1

Lyd:
DTS, Dolby Digital 5.1

Ekstra materiale:
Interviews
Another Year

Anmeldt af:Henrik Østergaard
Genre:Komedie, Drama
Varighed:130 minutter
Instruktør:Mike Leigh
 
Anmeldelsesdato:14-06-2011
Medvirkende:Som:
Jim BroadbentTom
Lesley ManvilleMary
Ruth SheenGerri
Oliver MaltmanJoe
Peter WightKen
Imelda StauntonJanet

Lykke og ulykkelighed – uden en falsk tone
 
"Vil du have et kram?" spørger kvinden Mary med bævende stemme en ældre mand, der for nylig har mistet sin kone. Tavsheden er sigende. Den gamle knudemand er ikke en 'krammer'. Men mindre kan også gøre det. Måske blot spørgsmålet om et kram er omsorg nok lige dér. I virkeligheden bunder Marys spørgsmål lige så meget i, at hun selv har brug for et kram. Hvilket hun på en måde får lidt senere af den gamle mand i form af en smøg og et generøst øre at tale til. Den slags emotionel næring vi alle har brug for – i endnu en af den slags film af Mike Leigh, som man bare ikke kan få nok af.


Copyright:
SF Film
Ovenstående smukke, enkle scene i Another Year er et diskret eksempel på den britiske instruktør Mike Leighs fænomenale evne til at lade sin film med empati. Grunden til at hans film altid er lige dét bedre til at skildre ægte mennesker, som vi kan genkende os selv i.
Ægteparret Tom og Gerri (spillet med stor nærvær af Jim Broadbent og Ruth Sheen, gamle kendinge hos Mike Leigh) er sådanne mennesker. I fire kapitler – et for hver årstid – følger vi igennem et år deres liv. De bor i North London, lykkelig gift, intelligente, elskelige og med benene solidt plantet i den muld, de bruger fritiden på at dyrke økologiske grøntsager i. De røde lamper blinker øjeblikkeligt. Tom og Gerri er dog så langt fra de karikaturer eller klichéer, man kunne frygte. Blot to mennesker man har lyst til at være sammen med.

Det samme kan man ikke sige om Gerris ensomme, midaldrende veninde og kollega Mary. Hjerteskærende smukt og ærligt spillet af Lesley Manville er hun filmens helt store åbenbaring. Endnu en af den slags kærlighedshungrende, men langt fra patetiske eksistenser, som Leigh har et særligt følsomt øje for. Som Timothy Spalls taxachuffør i All or Nothing og Brenda Blethyns ensomme Cynthia i Hemmeligheder og løgne har livet givet hende en dårlig hånd. Mary besøger ofte Tom og Gerris gæstfrie hjem, hvor hun drikker sig fuld og ofte på randen af tårer har svært ved at skjule, at hun er plaget af sit ikke-eksisterende kærlighedsliv. Hun begynder at overbevise sig selv om, at deres 30-årige søn Joe er en potentiel mage, selv om hun måske burde tage til takke med den jævnaldrende og interesserede, men overvægtige og lige så ensomme og lettere alkoholiserede Ken (Peter Wight), som også besøger Tom og Gerri.


Copyright:
SF Film
Som i sin forrige film, den både stærkt roste og udskældte Happy-Go-Lucky, vover Leigh pelsen og centrerer sin historie om noget så ildeset som lykkelige, tilfredse mennesker. Selv om livet selvfølgelig går op og ned. Tom og Gerris søn tilmed ligefrem elsker sine forældre, og de ønsker ham kun lykke, da han omsider præsenterer dem for en kæreste. Svært at skildre uden at risikere at glide og kløjs i et par vamle 'bana(n)liteter'. Omkring dem skurer og smælder elendigheden. Ligeså fortalt med så stor empati, at den aldrig forfalder til udstilling af det patetiske. Men Mike Leigh fortæller, uden en eneste falsk tone, at vi alle har brug for den dér krammer.
 
DVD-vurdering
Der er nogle ganske fine interviews med filmens fire frontfigurer, de tre skuespillere: Ruth Sheen, Jim Broadbent og Lesley Manville og selvfølgelig Mike Leigh. De er ikke lange og klart anbefalelsesværdige.

Ekstra materiale:




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (2 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Umit
1-4-2014 06:05
Chekovian is my adjective of cohice for this one. Slow close ups. Revolting but totally real people. It is all as inexorable, as the seasons. The acting, without exception, was brilliant. The editing was injudicious and needs 15 minutes off. No conclusions - a counsellor's film.

Nana
17-3-2011 02:09
God anmeldelse.
Fremragende og rørende film.


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
69 Minutes of 86 Days17/8
Hjemme i Verden17/8
Superswede: En film om Ronnie Peterson17/8
Patriarken17/8
Lys i mørket17/8
The Big Sick17/8
The Dark Tower17/8
Danserinden10/8
Annabelle 2: Skabelsen10/8
Fortiden foran os10/8
Flere bio-anmeldelser
 
Ghost in the Shell11/8
Kong: Skull Island8/8
T2 Trainspotting28/7
20th Century Women25/7
Logan24/7
La La Land17/7
A Cure for Wellness10/7
The Great Wall4/7
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvornår er Tom Hanks født?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2017 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google