CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
The Turin Horse

Produktionsland:
Ungarn, Frankrig, Tyskland, Schweiz, USA

Produktionsår:
2011

Manuskript:
László Krasznahorkai, Béla Tarr

Producere:
Gábor Téni

Fotograf:
Fred Kelemen

Klipper:
Ágnes Hranitzky

Komponist:
Mihály Vig

Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
Det Danske Filminstitut

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(6 stemmer)


Læs også...
I temaet 2011s bedste film:
 
Oslo, 31. august
Nader og Simin - en separation
Exit Through The Gift Shop
Winter's Bone
Another Year
Mother
Black Swan
The Tree of Life
Drive

Hesten fra Torino

Anmeldt af:Frederik Asschenfeldt Vandrup
Genre:Drama
Varighed:146 minutter
Instruktør:Béla Tarr
Ágnes Hranitzky
 
Premieredato:14-07-2011
Medvirkende:Som:
János DerzsiOhlsdorfer
Erika BókOhlsdorfers datter
Mihály KormosBernhard

Nietzsches hest
 
Lars von Trier gav med Melancholia sit bud på jordens undergang, og hvis man er på udkig efter en alternativ udlægning af den sidste tid, så er det et fremragende bud at kigge i retning af ungarske Béla Tarr. Med Hesten fra Torino er der lagt op til en biografoplevelse af de helt unikke, som på en og samme gang rækker helt tilbage til filmens tidligste sproglige udtryk og viser en samtidig og kompromisløs kunstner på arbejde. En sanselig og meditativ rejse ind i en verden i ophør.


Copyright:
Øst for Paradis
Filmen starter veloplagt med en historie fra filosoffen Nietzsche, som havde set en kusk tæve sin hest i Torino. Derfra og helt uden nævneværdig sammenhæng kommer vi ind i historien – eller 'tilstanden', som filmens plot snarere kan beskrives. Vi følger en kusk og hans datter i deres daglige tilværelse i et stormombrust hus på landet. Vi ser intet andet end de to mennesker, deres daglige trivielle liv og forsøget på at få lagt seletøj på hesten og sendt den i byen. Dag for dag gentages rutinerne forgæves, mens livet langsomt ebber ud af de sort/hvide billeder. For i Hesten fra Torino klinger Nietzsche ikke blot i prologen, men hele hans tese om, at Gud er død er så sandelig levendegjort i en kold og udsigtsløs verden.

Tarr har gang i en omvendt skabelsesberetning – 7 dage på vej mod tilværelsens endeligt. 7 dage fordelt på blot nogle få håndfulde næsten dialogløse kameraindstillinger og med en musikalsk ledsagelse, der kører i samme ubønhørlige rundgang som den konstant indsnævrende spiral, livet i filmens univers har bevæget sig ind i. Det er – alt efter øjnene der ser – enten hypnotisk fascinerende eller provokerende indholdsløst. Hvis man lod sig irritere over Terrence Malicks The Tree of Life, så skal man nok holde sig væk, men hopper man med på præmissen, så venter der en næsten fysisk filmoplevelse, hvor pulsslaget langsomt følger med filmens tempo nedefter, mens mørket samlet sig over biografsalen og livet ophører. Det er dramatisk uden at billederne rummer dramatik og en oplevelse, der maner til de store eftertanker på trods af, at der stort set intet er sket i skildringen af to ret beset uinteressante individers tilværelse.


Copyright:
Øst for Paradis
Béla Tarr er en ener i europæisk filmkunst. Som få holder han for alvor auteurfanen højt i en filmverden, hvor kommercielle træk sniger sig ind hos selv de mest stejle kunstnere, og med Hesten fra Torino lægger han sig i spidsen indenfor europæisk filmkunst i en tradition, der trækker på Becketts absurde teater, stumfilmens nøjagtige fotografering og den alt andet end behagesyge tilgang til filmmediet, som kendetegner det fåtal, der laver film som selvstændige kunstneriske udtryk uden hensyn til modtageren. En stil så personlig og entydig, at en Tarr-film fremstår som et værk, der lever i direkte forlængelse af dets skaber. Med Hesten fra Torino har han skabt en af de stærkeste undergangsvisioner denne anmelder kan huske at have set – uden i virkeligheden at gøre andet end at dyrke gentagelsen, monotonien og trøstesløsheden i fulde to timer og fyrre minutter. Er det vanvid? Ja, i ganske høj grad – men også en filmoplevelse, som det åbne og nysgerrige hjerte vil kunne mærke som et tyngende og samtidig fængende mysterium af en filmoplevelse, som måske snarere befinder sig tættere på videoinstallationens univers end den egentlige biograffilm.
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (1 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Henrik
14-7-2011 13:10
Kunne ikke være mere enig.


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Hjertelandet20/9
BlacKkKlansman20/9
Bare Juliet20/9
The Predator13/9
The Seagull13/9
Mod solnedgangen13/9
In the Aisles6/9
Den dag på stranden6/9
The Raft5/9
Ordets magt30/8
Flere bio-anmeldelser
 
Peter Kanin3/9
Avengers: Infinity War31/8
Rampage Out of Control27/8
A Quiet Place24/8
Ready Player One17/8
Pacific Rim Uprising13/8
You Were Never Really Here10/8
Red Sparrow20/7
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvad er Tom Cruises rollenavn i Top Gun?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google