CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Black Swan

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
2010

Manuskript:


Producere:
Scott Franklin
Mike Medavoy
Arnold Messer
Brian Oliver

Fotograf:
Matthew Libatique

Klipper:
Andrew Weisblum

Komponist:
Clint Mansell

Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
SF Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(40 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
28-02-11:
Oscar-vinderne 2011
 
Anmeldelser:
14-09-17:
Mother!
02-06-17:
Jackie
26-08-14:
Noa
22-09-11:
Bollevenner
29-05-09:
The Wrestler
23-04-08:
Eastern Promises
01-08-06:
V for Vendetta
20-07-05:
Closer
09-02-04:
Irréversible
01-10-02:
Requiem for a Dream
 

Læs også...
I temaet 2011s bedste film:
 
Oslo, 31. august
Nader og Simin - en separation
Exit Through The Gift Shop
Hesten fra Torino
Winter's Bone
Another Year
Mother
The Tree of Life
Drive

DVD-specifikationer
Billedformat:
2.35:1

Lyd:
DTS, Dolby Digital 5.1

Ekstra materiale:
Black Swan

Anmeldt af:Lisa Brygger
Genre:Drama
Varighed:108 minutter
Instruktør:Darren Aronofsky
 
Anmeldelsesdato:28-06-2011
Medvirkende:Som:
Natalie PortmanNina Sayers
Mila KunisLily
Vincent CasselThomas Leroy
Barbara HersheyErica Sayers
Winona RyderBeth MacIntyre

Dansen om uskylden
 
Den franske forfatter Antoine de Saint-Exupéry har sagt, at "perfektion er ikke, når der ikke er mere at tilføje, men når der ikke er mere at fjerne". Det rå ophøjede. Den amerikanske filminstruktør Darren Aronofsky synes at have samme indstilling. Gennem hans værker har han også skrællet det overflødige af for at komme ind til kernen, og essensen for Aronofsky har tilsyneladende ikke ændret sig med hans seneste film. Han er stadig lige interesseret i den menneskelige psykes kamp med kroppen. Fra junkierne i Requiem for a Dream over hjerneforskeren i The Fountain til atleterne Randy the Ram i The Wrestler og nu Nina Sayers.


Copyright:
Fox Film
Den unge svane
Sayers (Natalie Portman) er den disciplinerede ballerina, der kæmper for en plads i spotlyset. Hun er ambitiøs, men ikke aggressiv. Hun vil gerne udvikle sig, men hun tør ikke give slip på kontrollen. Konstant er hun i kamp med balletmesteren Thomas Leroy (Vincent Cassel), hvis grænser ligger langt ud over hendes. Skal hun have den eftertragtede hovedrolle i Svanesøen skal hun dog bevise, at hun både kan magte den hvide svane og dens 'tvilling': Den sorte svane.

Fade to black
Hun er den hvide svane. Uskyldig, forsigtig, kontrolleret. I sin lyserøde frakke, sit lyserøde værelse hos sin mor omgivet af bamser og barnagtighed er hun voksen men ingen kvinde. Mere et forvokset barn, der stadig beskyttes og pylres om. Ind i spotlyset træder dog pludselig den sorte svane. Den vampede Lily (Mila Kunis) – direkte fra flyet fra San Francisco med stoffer i cigaretetuiet og sorte blonder i tasken. Nina fascineres af Lily, men afviser alligevel hendes venlige tilnærmelser. Hun tør hende ikke. Ikke i starten i hvert fald. Efterhånden som Leroy presser hende, og hun selv begynder at få lyst til at rive sig fri fra moderen (Barbara Hershey), bliver Lily mere og mere forførende. Og Nina mister langsomt kontrollen.


Copyright:
Fox Film
Blottet
Aronofsky er lige som sin hovedperson yderst perfektionistisk. Han træder ikke et forkert trin, laver ikke en forkert bevægelse. Hans stil tangerer det selvhøjtidelige, men det er ikke fordi filmen handler om ballet, for i hans seneste film var tonen den samme, om end sporten lå i den anden ende af skalaen for 'god stil', men uanset om Aronofsky skildrer farverige wrestlere eller stramme ballerinaer er han lige tro mod dem. Vi kommer helt tæt på dem. Vi kan se alle deres fejl, usikkerheder og mindste sveddråber på huden. Vi kan mærke dem ryste og tvivle på dem selv og det føles som det mest fascinerende set på et filmlærred, for Aronofsky holder intet tilbage. I stedet dissekerer han sine figurer for øjnene af os.

Den vovede evolution
Denne gang er det i nærmest sort-hvide omgivelser til lyden af Tjajkovskijs overvældende musik. Gyset ligger lige under overfladen, og symbolikken er overalt og fejler bestemt ingenting, mens Aronofsky leger med sit publikum ved at trække os ind i Ninas hoved, der bliver sortere og sortere. Hvad er virkeligt og hvad er Ninas forvredne illusion? Hvor vildt kan man presse sine muskler og sin mentalitet?
Uden at miste fokus skildrer Aronofsky lige så meget sammenstødet med sensualiteten, som løsrivelse og stræben efter det perfekte. Black Swan er en smuk tragedie og en hjerteskærende dannelsesrejse. Og synkront falder den elegant ind i Aronofskys store samlede værk med at skildre balancen mellem krop og sind. Mellem intellekt og instinkt.
 
DVD-vurdering
Der er masser af lækkert ekstramateriale på Blu-ray’en: Fra en lang 'dokumentarfilm' om filmens tilblivelse til diverse overkommelige featuretter om instruktøren, skuespillerne, kostumerne og balletten Svanesøen, der er en vigtig del af filmen. Man savner lidt et kommentarspor med Maestro Aranofsky, men de mange små featuretter er overraskende fyldestgørende.

Ekstra materiale:




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (6 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Rasheed
18-2-2012 21:09
Anders; rneegr ogsa med at ga til Telecare for en opdatering af softwaren, og hvis det ikke virker, sa forlanger jeg at fa den byttet ved Mobiludsalg.dkOg ja - jeg har taendt med fuldt opladet strom, og hvis jeg taender med strom-dimsen i, ga den tit i sta.Har netop sendt en mail til Mobiludsalg.dk, sa nu haber jeg, at de siger, at den godt kan byttes (:

Mrs. Nobody
18-2-2011 21:39
Glæder mig til at se den (:

Jesperyk
1-2-2011 13:54
En rigtig rigtig god film der bevæger én på flere planer.

Fik endda den store oplevelse at sidde ene mand i den store sal i Biocity i Århus, hvor der er plads til 340 personer - fed ekstra oplvelse :-)

Rasmus
25-1-2011 17:39
Helt enig, det er en fremragende film. Håber den vinder oscaren i år, og det i et felt med flere gode film end jeg mindes at kan huske fra nogle andre år.

Michaelw
24-1-2011 16:27
"Black Swan" er endnu en msterlig film fra Aronofskys side.
Denne gang handler det om Nina, der stræber efter at være den perfekte ballerina.
Det er i høj grad en film, der handler om sindets skyggesider, og hvorledes disse langsomt men sikkert forvandler Nina fra den søde uskyldige princesse til den sorte svane.
Instruktionen er pletfri, og lys, locations og symbolikken er vidunderlig.
Skuespillet er fantastisk fra mila Kunis til den store stjerne natelie portman, hun fortjener i den grad en oscar for hendes utrolige præstation.
En fejende flot film.
Seks stjrner.


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Borg14/9
God's Own Country14/9
En fremmed flytter ind14/9
American Assassin14/9
Mother!14/9
Team Hurricane11/9
De vildfarne7/9
Stefan Zweig - Farvel til Europa7/9
Logan Lucky7/9
It7/9
Flere bio-anmeldelser
 
Guardians of the Galaxy Vol. 211/9
Fast & Furious 88/9
Smølferne: Den hemmelige landsby28/8
The Salesman25/8
Loving21/8
Elle18/8
Life15/8
Skønheden og udyret14/8
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvem har ikke spillet en rolle, hvor han var klædt ud som kvinde?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2017 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google