CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
The King's Speech

Produktionsland:
UK

Produktionsår:
2010

Manuskript:
David Seidler

Producere:
Iain Canning
Emile Sherman
Gareth Unwin

Fotograf:
Danny Cohen

Klipper:
Tariq Anwar

Komponist:
Alexandre Desplat

Censur:
Tilladt for alle

Distributør:
SF Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(24 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
04-12-11:
Dansk film hyldet af et samlet Europa i Berlin.
28-02-11:
Oscar-vinderne 2011
 
Anmeldelser:
17-06-16:
The Danish Girl
09-08-13:
Les Misérables
09-07-13:
Kvartetten
12-06-12:
Dame, Konge, Es, Spion
20-07-10:
A Single Man
22-12-09:
Easy Virtue
18-09-06:
Den nøgne sandhed
03-05-05:
Pige med perleørering
26-10-04:
Stolthed og fordom [tv-serien]
05-05-04:
Love Actually
29-04-03:
The Importance of Being Earnest
08-05-02:
Conspiracy
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
1.78:1

Lyd:
DTS, Dolby Digital 5.1

Ekstra materiale:
Kommentarspor med Tom Hooper, Q&A-panel, bag kameraet, Kong George VIs VE Day-tale
Kongens store tale

Anmeldt af:Mads Suldrup
Genre:Drama
Varighed:118 minutter
Instruktør:Tom Hooper
 
Anmeldelsesdato:11-07-2011
Medvirkende:Som:
Colin FirthKing George VI
Helena Bonham CarterQueen Elizabeth
Geoffrey RushLionel Logue
Michael GambonKing George V
Guy PearceKing Edward VIII
Timothy SpallWinston Churchill

Kong Bandeord
 
Da Oscar-statuetterne blev uddelt sidste søndag i februar, var aftenens store vinder Kongens store tale, der gik hjem med hele fire priser – herunder for Bedste Film. Kritiske røster vil mene, at facebook-filmen The Social Network skulle have løbet med den store pris, men intet skal tages fra Kongens store tale, der er en nydelig, begavet og rørende film.


Copyright:
SF Film
En stammende tronarving
Baseret på virkelige hændelser udspiller handlingen sig i mellemkrigstidens England. Prinsen Bertie (Colin Firth) opsøger taleterapeuten Lionel (Geoffrey Rush) i håb om at komme sine alvorlige stammeproblemer til livs. Bertie har forsøgt mange behandlingsmetoder i sin tid, og den kække Lionel falder indledningsvis ikke i hans smag. Men det viser sig, at Bertie er nødt til at have mundtøjet i orden, for han er pludselig den næste i arvefølgen, da hans storebror skandaløst abdicerer for at gifte sig med en fraskilt borgerlig. England er på kanten af krig med Tyskland, og Bertie skal kunne adressere sit folk i denne alvorlige tid.

Lattermuskler og tårekanaler
Hvor moderne The Social Network med sin prægnante og yderst velskrevne dialog skabte underholdende øjeblikke, men samtidig også holdte tilskueren følelsesmæssigt distanceret, formår Kongens store tale rent faktisk både at sætte lattermuskler og tårekanaler i gang. Filmen er en vaskeægte, traditionel Oscar-beretning med fokus på historikken og de store følelser. Sentimentaliteten er konstant til stede, men aldrig til gene, for instruktør Tom Hooper anvender sine virkemidler med finesse. Især musikken orkestreres smukt til lige præcis at understøtte og bære filmen frem for at dominere den.


Copyright:
SF Film
Sublimt skuespil
Musikken og den ellers flotte fotografering og scenografi fungerer som baggrund, men det er sammenspillet mellem Colin Firth og Geoffrey Rush, der er forgrunden og giver fortællingen nuancer, kontraster og liv. De to rutinerede herrer leverer simpelthen sublime præstationer. Lærredet er glødende af varme, når venskabet mellem de to blomstrer, mens det slår gnister, når de skændes. Som da Bertie provokeres til at bruge sin stemme og opremser samtlige bandeord, han kan komme i tanke om, hvilket resulterer i en ufattelig morsom scene, der er absolut overbevisende leveret af Oscar-vindende Colin Firth.

Filmhåndværk af høj kaliber
Og netop de mange bandeord er måske er noget nær det eneste atypiske i en ellers konventionel beretning om mand, der skal være en situation voksen og acceptere sin plads. Det er især dette – det konventionelle og traditionelle – som tilhængere af The Social Network har hæftet sig ved og kritiseret. Og ja, historien er måske simpel og forudsigelig, men Kongens store tale er samtidig filmhåndværk af høj kaliber. Nydelig i sit udtryk, begavet i sin konstruktion og rørende takket være fremragende skuespillerkunst.
 
DVD-vurdering
Det er svært ikke at respektere instruktør Tom Hoopers evner – både når man genser filmen og – når/hvis man kaster sig over kommentarsporet. Det er både fyldt med små anekdoter fra optagelserne til hans vinkel på filmen, fra det tekniske til det emotionelle indhold. Sobert men spændende og klart anbefalelsesværdigt.

Derimod må man grine lidt over, hvem – det nu end er, der har klippet resten af ekstramaterialet samme – ikke ved hvem Anthony Andrews er. I filmen spiller han premiereminister Baldwin, og ikke teater-fyren (spillet af David Bamber), der afviser Logue. Når det er sagt er featuretterne (inkl. Kong George VIs tale fra maj '45) dog ellers vældig fine.

Ekstra materiale:




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (3 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Erik
11-4-2011 22:12
Det er en flot og rammende historie, skuespillerne er jo hamrende dygtige! Men det er jo ikke en blockbuster film, hvor man får blæst hovedet af med CG effekter.

Frederik
6-3-2011 06:54
Så har I ingen følelser nogen af jer!

Christina
3-3-2011 11:52
Er du gal for en skuffelse! Filmen er eminent langsom og ikke mindst håbløs forudsigelig. Bevares, Colin Firth er da god, men LANGT fra Oscar-værdig.

Vandt 3 ud af de 4 tunge Oscars er mig en gåde af de store. Både Inception, The Social Network og ikke mindst Black Swan var milevidt bedre.


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Sicario 2: Soldado19/7
Mamma Mia! Here We Go Again19/7
Landet af glas19/7
Skyscraper12/7
Under træet5/7
Ant-Man and the Wasp4/7
Du er den28/6
Hereditary28/6
Far til fire i solen28/6
Huset ved havet28/6
Flere bio-anmeldelser
 
The Shape of Water16/7
Game Night13/7
Molly's Game6/7
Black Panther2/7
Den skjulte tråd29/6
Coco22/6
De originale21/6
Darkest Hour14/6
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvem spillede The Doors i Oliver Stones film af samme navn?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google