CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Dreng

Produktionsland:
Danmark

Produktionsår:
2010

Manuskript:
Peter Gantzler

Producere:
Melek Caglar

Fotograf:
Dror Kasinsky

Klipper:
Bodil Kjærhauge

Komponist:
Morten Thorhauge

Censur:
Tilladt for alle over 11 år

Distributør:
SF Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
Der mangler 1 brugerkarakterer, før brugernes vurdering vises.

Læs også...
Anmeldelser:
25-01-11:
Smukke mennesker
28-04-09:
Det som ingen ved
22-02-07:
Supervoksen
12-06-06:
Dommeren [DK]
19-03-02:
At klappe med een hånd
21-08-01:
Italiensk for begyndere
05-03-01:
Mirakel
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
1.77:1

Lyd:
Dolby Digital 5.1

Ekstra materiale:
Intet
Dreng

Anmeldt af:Alexander Vesterlund
Genre:Drama
Varighed:85 minutter
Instruktør:Peter Gantzler
 
Anmeldelsesdato:15-08-2011
Medvirkende:Som:
Sebastian JessenChristian
Peter GantzlerJohn
Marie Louise WilleSanne
Helle Merete SørensenBirgit
Mikkel BjerrumKasper
Troels Linde AndersenChristians ven

Et klaustrofobisk kammerspil
 
Der burde være masser af dramatisk og psykologisk brændstof i det svære og spændende tidspunkt i livet, hvor hankønnet balancerer mellem barn og voksen. Det er den andedam, Peter Gantzler i sin debut som instruktør har kastet sig ud i, og i de kommende uger vil han som et led i en markedsføringsstrategi tage på turné i hele landet med filmen, der samtidig har premiere på video-on-demand.


Copyright:
Strange Days Production
I centrum har vi den dygtige og perfekt drengede Sebastian Jessen, der giver den som den nybagte student Christian, der skal til at definere rammerne om et voksenliv. Han gider ikke sine jævnaldrende og afviser en sød pige, der gerne vil sove med ham. Til gengæld liver han gevaldigt op, da den dobbelt så gamle Sanne, i fin femme fatale-agtig skikkelse af Marie Louise Wille, flytter ind i en lejlighed, han tilser som vicevært. Han fortrylles straks af hendes aldrende og lidt farlige charme og griber chancen, da hendes vaskemaskine går i stykker. Situationen er en kliché, men det gør ikke noget. For de har selv øje for den og tænder på den. Det bliver hurtigt hedt, men går i alle henseender også hurtigt ned ad bakke igen.

Selvom filmen er bedst i de små, skægge pusterum, som Christian tilbringer sammen med sin livstrætte, alkoholiserede chef, der spilles af Gantzler selv, er det næsten udelukkende affæren med Sanne, filmen interesserer sig for. Man savner en række sidehistorie, der kan udvide fortællingen, der langtfra får næring nok af den ene narrative søjle, der skal bære filmens 90 minutter. Christian er ganske vist en ensom dreng, men hvorfor må vi ikke se ham udfolde sig uden for de rammer og det barndomshjem, der åbenlyst definerer hans ensomhed? Det er svært at fastholde interessen for ham, når vi ikke lærer ham bedre at kende.


Copyright:
Strange Days Production
Men det helt grundlæggende problem er, at gnisten mellem Christian og Sanne på trods af et par heftige sexscener aldrig virker vital og troværdig. Samtidig er der ingen ydre rammer, der principielt kan bremse deres kærlighed. Der er egentlig slet ikke så meget på spil og intet, der burde kunne gøre så ondt, som der lægges op til. For Christian handler affæren mest om spændende sex, mens filmen langt hen ad vejen dvæler ved nogle følelser og en kærlighed, der ikke helt er hans. Vi kommer ikke ind i hovedet på ham, og han flytter sig næsten ikke, hvilket gør det uklart, hvorfor det har været nødvendigt at fortælle historien om ham. Er pointen, at man ikke kan komme ind i hovedet på en dreng, burde vi i det mindste trænge ind under huden på det kaos, der står i vejen.

Det kan være enormt fint, når en film holder igen og lader følelser kradse og simre bag den overflade, vi præsenteres for. DRENG er en langsom film, der ville egne sig til det underspillede og den antydningens kunst, der fylder det nedbarberede med liv. Men følelserne og dramaerne får ikke lov til at vokse frem mellem linjerne, alt krænges ud. Der er ingen gemte låger bag dialogen, ingen følelser, der ikke serveres på et fad, ingen dramaer, vi ikke havde set komme. Der er så lidt kød på historien, at man løbende kan regne udviklingen ud. Og så er det jo bare om at få det eksekveret og overstået, mens fortællingen snegler sig frem i et fortættet kammerspil. Samtidig får vi gentagende gange serveret den samme psykologiske forklaring, der kredser om kedelige moderbindinger.
Det giver filmen en klaustrofobisk atmosfære, der sammen med den grundlæggende depressive tone dræner historien for liv. Det er som at være et ufrivilligt vidne til fnidder i privatlivets sfære, der kun har relevans for de involverede og aldrig løftes til noget alment menneskeligt og genkendeligt.
 
DVD-vurdering
Der er intet ekstra på udgivelsen.

Ekstra materiale:
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (2 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Kloge Åge
27-1-2011 17:03
Lortefilm!

prins henrik
27-1-2011 09:20
Dette er et mesisterwerk. peter gansler har lavet den smukke franske filmen. det være genialiteten. jeg give 6 stjerne.


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
The Meg9/8
Mission: Impossible - Fallout2/8
Hotel Artemis26/7
Sicario 2: Soldado19/7
Mamma Mia! Here We Go Again19/7
Landet af glas19/7
Skyscraper12/7
Under træet5/7
Ant-Man and the Wasp4/7
Du er den28/6
Flere bio-anmeldelser
 
You Were Never Really Here10/8
Red Sparrow20/7
The Florida Project17/7
The Shape of Water16/7
Game Night13/7
Molly's Game6/7
Three Billboards Outside Ebbing, Missouri3/7
Black Panther2/7
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Fra hvilken film stammer følgende citat:

”Nej, træk mig nu baglæns ind i fuglekassen!”
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google